Tipy jak zlepšit pitný režim

datum 16. 8. 2023
autor a zdroj obrázku: ©monthirayodtiwong na webu Canva.com

Pitný režim je často opomíjen v oblasti prevence zdraví a zdravého životního stylu. A přitom je stejně důležitý jako kvalitní strava, pravidelný pohyb a odpočinek. Dehydratace nebo nevhodný pitný režim je tak mnohdy příčinou různých zdravotních potíží, únavy i rozhozené psychiky. Často pak zbytečně saháme po lécích na bolest hlavy, dopujeme se cukrem nebo kofeinem kvůli únavě, podstupujeme všelijaké procedury na zavodnění a hromadění tuku v těle, kupujeme drahou kosmetiku na suchou či nečistou pleť nebo se léčíme s všelijakými zdravotními neduhy a přitom by stačilo více a kvalitněji pít. 

Mám zkušenosti, že buď klienti pijí celkově málo nebo naopak příliš mnoho slazených či alkoholických nápojů. Přitom zrovna doporučení ohledně pitného režimu jsou již řadu letu konzistentní a jednoznačná, narozdíl od neustále měnících se trendů ve výživě.

  • Máme vypít denně alespoň 2-3 litry neslazených, nekofeinových a nealkoholických nápojů.
  • Máme na výběr vodu kohoutkovou, filtrovanou, balenou či minerální, různé druhy čajů.
  • Do pitného režimu započítávají i polévky, smoothie, zeleninové či ovocné šťávy, apod.

Optimální množství doporučené vody se však u každého různí. Obecně platí, čím vyšší a objemnější člověk je, čím větší fyzickou zátěž máme nebo čím více je venku či doma teplo, tím více tělo ztrácí tekutin a minerálů a o to více je třeba je pravidelně doplňovat. 

Jak poznáme, že pijeme dost?

Většinou to nepoznáme podle pocitu žízně. Ta je totiž proměnlivá a ovlivněna mnoha dalšími faktory, jako je například složení jídla, tělesná i venkovní teplota, léky či stres. Skvělým indikátorem toho, jak jsme na tom s hydratací je barva naší moči. Pokud je sytě žlutá až tmavě žlutá, pijeme příliš málo. Pokud je naše moč světle žlutá až bělavá, pijeme akorát.

Nejčastější důvody, proč nepijeme dost

Nemáme pocit žízně. Někdo prostě žízeň v průběhu dne necítí a proto ho nenapadne se napít. Většinou jsme však během dne pohlceni povinnostmi, lítáme z jednoho úkolu na druhý a nemáme už kapacitu vnímat své tělo a jeho potřeby. Často až odpoledne či k večeru zjistíme, že jsme celý den nic nepili. Dohánět pak celodenní příjem tekutin naráz není příliš šetrný k našim ledvinám ani nočnímu spánku. 

Dalším důvodem proč nepijeme je, že nás k tomu nikdo nevedl a nemáme to jednoduše naučené. Proto jsou na tom nejlépe lidé, kteří prostě mají ve zvyku pít a nepřemýšlí o tom. Stejně jako čištění zubů, jde o návyk, který jsme se naučili už v dětství a pak jej v dospělosti jen automaticky vykonáváme. A proto je pak v dospělosti těžké naučit se novým návykům, když něco děláme či neděláme celý život. 

Také mi často klienti zmiňují, že jim samotná voda, ať už kohoutkova nebo balená nechutná a proto nepijí dost nebo preferují spíše slazené nápoje. Neochucená voda však není jediným zdrojem tekutin a můžeme jí nahradit jakýmkoli slabým čajem, který je možné popíjet teplý či studený, nebo si vodu dochutit bylinkami či pokrájeným ovocem. Skvělé jsou také minerálky, které někomu chutnají více než klasická neperlivá voda a doplní tak nejen tekutiny, ale i celou řadu minerálních látek jako je vápník, hořčík a draslík. Pro každodenní pití jsou vhodné slabé a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l. Doplnění minerálů ocení nejen sportovci, ale i pokud jste vyčerpaní, máte nějaké náročné období nebo je venku vedro a tělo ztrácí s potem i minerály. Silnější minerálky konzumujte pouze pod lékařským dohledem.

A také bych ráda zmínila častý “ženský“ důvod nedostatečného pitného režimu a tím je inkontinence a obava, že si nebudeme moci odskočit na toaletu. Spoustu žen tak ráno před cestou do práce nepije raději nic, pak i během pracovní směny, aby nemusely příliš často přerušovat práci, nebo před cvičením, výletem, návštěvou lékaře, apod. Pokud je to jednorázově, tak se nic nestane, ale pokud se takto dlouhodobě a často vyhýbáme tekutinám, hrozí nám dehydratace a její následky. 

Jak zlepšit pitný režim?

Pouhé vědění, že pít je “zdravé” nám mnohdy nestačí. Většinou začneme řešit pitný režim, až když opakovaně řešíme nepříjemné či bolestivé následky dehydratace. A proto je důležité, aby si každý našel tu svojí motivaci, proč zlepšit svůj pitný režim.

  • Chceme zhubnout a odbourat skryté kalorie ze slazených nápojů či alkoholu?
  • Chceme podávat lepší sportovní výkony?
  • Chceme se zbavit častých bolestí hlavy?
  • Chceme se lépe soustředit na práci?
  • Chceme podpořit správnou funkci našeho lymfatického systému?
  • Chceme přestat vyhazovat peníze za detoxikační přípravky, když to za nás dělá naše tělo přirozeně, když mu dáme dostatečně napít?
  • Chceme zkrášlit svou pleť a zbavit se celulitidy?
  • Chceme se uzdravit z nějaké nemoci související s nedostatkem tekutin?

Důvodů proč začít lépe pít je spoustu a každý si potřebujeme jen najít ten svůj.

Jakmile totiž získáme svoji vnitřní motivaci, máme větší šanci, že to zvládneme změnit. 

Tipy na lepší pitný režim

Co oko nevidí, to člověk nevypije

Pokud se chceme naučit více a častěji pít, je dobré mít vodu neustále na dosah a na očích. Někdy jsme prostě jen líní udělat i pár kroků do kuchyně a nalít si sklenici vody, někdy jsme tolik zabraní do práce a povinnosti, že nám opravdu pomůže mít na pracovním stole nebo při ruce naší oblíbenou tekutinu. Také v případě cesty autem, na výlet, na cvičení a hlavně v létě je dobré mít neustále lahev tekutin při sobě. 

Pijte z lahví nebo velkých hrnků

Pokud si na stůl připravíme sklenici vody nebo malý hrnek čaje, tak vypijeme to, co si připravíme. Proto je efektivnější rovnou si připravit velký hrnek čaje nebo lahev, karafu s vodou nebo ideálně obojí a tu průběžně upíjet. Pokud pijeme z lahve, máme i větší přehled kolik jsme toho vypili než když si náhodně chodíme nalévat sklenku vody.

Vypijte většinu tekutin v první polovině dne

Po ránu bychom měli vypít až půl litru vody nebo čaje, abychom doplnili noční ztráty tekutin. Je dobré vypít sklenici vody hned po probuzení a pak hrnek čaje ke snídani. A pak si připravit lahev s vodou nebo dva velké hrnky na dopoledne a rázem máme za dopoledne téměř hotovo. Pak už stačí dát si něco k obědu a odpoledne a večer už jen podle chuti a pocitu žízně. Vyhneme se tak častému nočnímu močení a zátěži ledvin v případě, že většinu tekutin vypijeme jednorázově až večer. 

Delegujte to na mobil nebo papírky 

Pokud už dopředu víte, že pro vás bude těžké vzpomenout si na pití během dne, tak to delegujte na svůj mobil nebo papírky, které si vylepíte na monitor počítače, dveře nebo zrcadlo. Umístěte prostě tam, kam se často v průběhu dne koukáte. Ve svém telefonu si nastavte upomínku na každou hodinu, abyste se napili a na lepící papírky si napište něco, co vás donutí se napít. Například ten svůj důvod, proč chcete více pít, aby vás to motivovalo nebo něco vtipného. 

Pijte co vám chutná

Pokud vám samotná voda nechutná, tak šance, že jí budete pravidelně pít je minimální, i kdyby to bylo sebezdravější. A není to opravdu ani nutné! Mě osobně kohoutkova voda také nechutná a proto piju během dne slabé teplé i studené čaje, minerální vody nebo si do karafy s vodou přidávám na dochucení plátky citrónu, pomeranče, salátové okurky nebo čerstvou mátu. Také můžete cíleně zahrnout do svého jídelníčku polévky, které jsou skvělým zdrojem tekutin. V zimě vás zahřejí a v létě můžete zkusit studené polévky, které vás zase příjemně ochladí. A v neposlední řadě do jídelníčku můžete zařadit vodnaté ovoce a zeleninu, která se také počítá!

Autor: Zuzana Douchová
Zdroj: zuzanadouchova.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě