Proč jsem tlustá?

datum 7. 1. 2024
autor a zdroj obrázku: ©Artem Varnitsin na webu canva.com

Spousty pokusů zhubnout. Diety. Zaručená cvičení. Programy s garancí úspěchu a bez úspěchu. Proč to nejde? Proč zrovna já? Touha být atraktivní, která je tak vzdálená realitě. Spousta peněz, pozornosti a výsledek? Občas – krátkodobý. Osobní prokletí, nebo dědičnost? Co za tím stojí a proč se vždycky vrátíme ke starému vzorci? Ale hlavně: Jak to změnit?  Odpověď najdete v následujících řádcích.

Známé vzorce myšlení jsou bezpečné?

Stejné rituály a procesy pro nás představují „známou zónu“. Vyvolávají domnění jistoty a bezpečí. Vzpomeňte si na svoji poslední dietu. Jak se cítíte, když omezíte své návyky a vědomě se držíte nového plánu? Proč je to tak náročné?

Pokud něco zopakujeme tolikrát, naše tělo už ví lépe než mysl, co a jak má dělat – a my to děláme automaticky. Ztrácíme vědomou vůli a moc vůči tomuto naprogramování dělat to jinak. Lidský mozek je naprogramován naší minulostí, zkušenostmi, je tam uloženo vše, co jsme zažili. Když ráno vstáváme, chováme se podle toho, jak jsme to dělali v minulosti. Je to soubor myšlenek, chování, emocí, který se automaticky přehrává jako autopilot. A my ho opakováním jenom utvrzujeme.

Proč je změna tak náročná?

Takže z čeho vycházíme, to se nám vrací. Tím programujeme i svoji budoucnost. 
Opakují se nám stejné myšlenky, ty zapínají stejné obvody, vzorce chování, stejné emoce, tím i stejné chemické reakce v těle (hormonální koktejl). Hormony zapříčiní stejné pocity, myšlenky. Je to uzavřený kruh. Proto je tak obtížné udělat změnu. 

Naším autopilotem je podvědomá mysl. Řídí tělesné procesy, vnímání reality, postoje a hlavně chování.

V našem podvědomí se jako automat samo přehrává nespočet vzorců, které jsme ve svém životě převzali. Většinu z nich jsme nasáli do věku zhruba 7 let života, kdy dětský mozek funguje ještě v jiném režimu. Vztah mezi otcem a matkou, matky chování k babičce, postoje paní učitelky, chování spojené se svátky, zabijačkami, úklidem, stolováním. Je toho mnohem víc, než si dokážeme připustit. Tyto podvědomé vzorce a přesvědčení nejsou naše, ale stále ovlivňují náš život. 

Jakou roli v obezitě hraje genetika?

Máte tendenci házet vinu na genetiku? Protože jak mamka, tak babička, všechny měly kila navíc? Omyl. Tyto mýty vyvrátila věda jménem epigenetika a její zakladatel Dr. Bruce Lipton. Výzkumy potvrzují, že podvědomé vzorce a chování, které máme z rodiny naučené, jsou příčinou. Nikoli geny. Ty mohou do našeho těla vnést pouze předpoklad, nikoli nadváhu jako takovou. Žijeme-li tedy na základě podvědomých vzorců z doby dětství, žijeme podle sebe, nebo podle toho, co jsme slyšeli, viděli? A minulost je většinou spojena s pocity studu, viny, křivdy, zklamání, bezcennosti, nejistoty… Kdo neslýchal: 

„Musíš to všechno sníst, jinak nedostaneš…!“  

„Co by za to dali děti v Africe?“

„Dokud to nesníš, tak od toho stolu nevstaneš.“

 „Dej si koláček a zase bude dobře.“

Pokud se nám nedaří změna, je to proto, že do ní jdeme vědomou myslí, ale podvědomí máme v opozici. Podle průzkumů pouhých 5% našich reakcí a postojů vychází z vědomé mysli. Těch zbylých 95% čítá naše podvědomá mysl. A pokud nejsou v souladu, je jasné, kdo bude vítězem. Navíc bohužel podle vědců je 96% našich podvědomých přesvědčení negativních. Tyto vnitřní boje v nás následně vyvolávají stres a únavu. Proto je jednodušší zůstat ve své komfortní zóně. To ale není všechno.

Stejně jako se do podvědomé mysli vzorce zapisují, dají se i přepsat. 

První možností je neustálé opakování žádoucího stavu. Stejně jako když jsme se učili řídit auto, hrát na kytaru, nebo chodit. Prostě jsme to dělali tak dlouho, až to podvědomá mysl vzala za své. Nyní už tyto vzorce přehrává automaticky, aniž bychom se na jednotlivé úkony museli soustředit. Opakovat si můžeme i konkrétní věty, ideálně před spaním, či usnutím, kdy mozek pracuje v jiném módu než v průběhu dne. Můžete je znát jako afirmace. Podle mojí zkušenosti ale jejich funkčnost není 100%. Podvědomá mysl přijme a uvěří jen takové afirmaci, se kterou není v úplném rozporu. Pokud se ale přesvědčujeme o přesném opaku, než jak to uvnitř cítíme, získáme následně pouze pocit, že sami sobě lžeme. Děje se to z důvodu, že naše podvědomé přesvědčení je navázáno na zkušenost, která pro nás měla silný emoční náboj. A to si této události vůbec nemusíme být vědomi. Proto pro změnu na úrovni podvědomí potřebujeme „silnější zbraně“. Dnes už existují specializované audionahrávky s podporujícími texty, frekvencemi a rytmy ladícími mozek.

Změnu v podvědomí jde udělat i rychleji a efektivněji

Druhou možností je práce s podvědomou myslí napřímo.  „Naimplementovat“ vzorec do podvědomí tak, aby ho okamžitě přijalo jako svoji součást a přepsalo ten původní, který nás sabotuje.  Aktuálně nejrychlejší a nejefektivnější variantou, která na světě existuje, je metoda PSYCH-K®. Název vychází ze známého „psyché“ – výrazu pro lidskou duši či mysl, K neboli „key“ pak znamená klíč. Přeneseně tedy klíč k mysli. Díky patentovaným protokolům umožňuje změnit podvědomé přesvědčení během jednoho sezení. Výsledky ověřené tisíci individuálních i skupinových sezení jsou vědecky podložené a měřitelné.

Poznáváte svého vnitřního kritika v těchto prohlášeních? 
Vyvolává ve Vás některá z vět emoce? 
Pokud ano, už cítíte volání svého já…

„Je to tvoje chyba.”

„Musíš/Nesmíš.”

„Na to nemáš.”

„Nezasloužíš si.”

„Komu se asi tak můžeš líbit?”

„Takovou tě nebude mít nikdo rád.”

„To nedokážeš.”

„Vypadáš příšerně.”

„Tvé břicho je odporné.”

„Nikdy nebudeš štíhlá.”

„Život je boj.”

Představte si, jaké by to bylo konečně vyměnit vnitřního kritika při pohledu na sebe samu a vnímat se bez pochyb takto:

Jsem vítěz.”

„Mohu/Smím.”

„Na co sáhnu, to se daří.”

„Zasloužím si.”

„Líbím se sama sobě.”

„Jsem dokonalá taková, jaká jsem.”

„To zvládnu.”

„Je mi skvěle v mém těle.”

„Dovoluji si.”

„Je pro mě snadné a zábavné být štíhlá a zdravá.”

„Cítím se svobodná.”

Řešením je mindset. 
Jedná se o obecná podvědomá přesvědčení o sobě samé. 
Ale je v tom ještě něco dalšího?

Druhotný užitek podvědomí

Naše podvědomá mysl má vždy důvod, proč si drží kila navíc. Stejně jako tendence k přejídání. Něco si tím totiž kompenzujeme. Ale co? Odpověď na tuto otázku nenajdete v žádném článku, ani studii, pouze ve vlastním podvědomí. Ze zkušenosti s klienty mám ověřeno, že u každého je to něco jiného. Pátráním v podvědomé mysli si zvědomujeme důvody a události, se kterými jsme se nevyrovnali. Jen objevit svá proč a nepřekážet sama sobě na cestě ke svému cíli.

Jaké jsou výsledky?

Znamená to tedy, že po jednom sezení budu mít o 10 kg méně? Ano, i ne. Například klientka Michaela zhubla za posledních 11 týdnů 13 kilo. Pokračuje dál, ale není to jen 2mi setkáními, které jsme společně absolvovali. Během nich si odhalila, že díky stresu se úplně odpojila od sebe samé. Že její nadváha je i její ochranou, protože podvědomě přebírá emoce a zodpovědnost jiných lidí. Necítí se bezpečně na tomto světě. Nedovoluje si změny a vnitřně se cítí vyprahlá. Tyto a další informace si načítala ze svého podvědomí, aby pochopila PROČ právě ona a co s tím má dělat, aby to konečně fungovalo. Do své podvědomé mysli si nově naimplementovala několik nových přesvědčení. Pro ukázku ze zápisu vybírám jedno z těch klíčových: „Pouštím do svého života změny, které mi pomohou k naplnění radosti z mého života, a otvírám se jim.“

Míša zároveň požádala své podvědomí o informace, jak přistupovat ke svému tělu. Čím ho čistit, vyživovat a jak o sebe pečovat. Proto je jasné, že výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Je to tedy pouze online setkáními, kde se nechala provést podvědomou myslí a změnila svá přesvědčení? Určitě ne. Stojí za tím i disciplína, která je ale v souladu s ní samou. Ne podle návodu cizích lidí, ne podle tabulek, indexů a grafů. Podle moudrosti svého těla.

Jak to využít pro sebe

Co s tím teď prakticky? Udělejte si chvíli času a zamyslete se nad svým tématem trochu jinak. Změňte úhel pohledu. Vodítkem je dokument „Rozbor mé situace“,  který si můžete zdarma stáhnout. Už jen navnímat si situaci jinak Vám dá nové vhledy, se kterými můžete pracovat. Budete-li potřebovat provést podvědomou myslí, najít přesvědčení, která Vás brzdí a změnit je díky převratné metodě PSYCH-K®, objednejte se na sezení PSYCH-K® BALANC

Můžeme se potkat osobně, nebo online z pohodlí Vašeho domova. Obě varianty jsou stejně efektivní. Zkušenosti lidí, kteří si tímto procesem prošli, najdete na Reference PSYCH-K® .

Ideální příležitost

Aktuálně k 15. 1. 2024 startuje program Hubnu díky hlavě, což je aktivní měsíční spolupráce na nastavení Vašeho podvědomí tak, aby tělo pracovalo pro Vás a přestalo Vaše sny o ideální postavě sabotovat. 

Přihlásit se můžete na tomto odkazu: HUBNU DÍKY HLAVĚ

Petra Julia

Autor: Petra Julia
Zdroj: petrajulia.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě