Oseň

datum 12. 10. 2023
autor a zdroj obrázku: ©RomoloTavani, Getty Images na webu Canva.com

Ženo krásná, daruj nám lidem, to nejlepší ze všech světů! Jeseni, ty moudrá a zasněná princezno zrání, sešli na nás sladký sen. Dej nám malým, odpočinek po námáhavé práci za vlády Vesny a Živy!

Jak ubíhají dny kola roku, je na řadě v mém malém seriálu o slovanských bozích další z překrásných bohyní. Sice méně známá, ale velmi důležitá a překrásná Osen. Tato "spící krasavice" je bohyní podzimu, spánku a snů. Má jemnou, bělavou pleť, světle rezaté, husté a dlouhé vlasy, které si ráda zdobí listy javoru a dubu. Na hlavě posazenou korunu z posvátného jmelí, cesmíny, jeřabin, hlohu, ořechu a šípku. Hledí na svět laskavýma, hlubokýma, zasněnýma zeleným očima. Na rameni nosí svou přítelkyni sovu, v kapsáři sukně má veverku, která jí nosí kaštany a plody všeho druhu. Její krok hlídá liška a svým hustým ocasem zametá stopy, které v napadaném listí její nožky zanechají. Tančí ladně krajinou, vlní kyprými boky. Její plná prsa a štavnaté tělo dávají tušit sladké zrání a hojnost. Dotykem Oseni všechno dozrává a připravuje se k zimnímu spánku. Má ráda klid, ticho a samotu, ale přesto je velmi veselá a tvořivá. Miluje barvy, chutě i vůně všeho druhu. Zná převelké a přetěžké umění být sama se sebou, se svým nitrem spokojená a nikdy se nenudí. Není skromná a je dokonce trochu marnivá až poživačná. Má ráda všeho dostatek, proto za její vlády také lidé mají všeho velkou hojnost. Při tanci se dotýká listů, větví a obléká tak přírodu do překrásně hřejivých a teplých barev. Mnohdy bývá nezbedná jako její sestra Vesna. Osen je však, narozdíl od potřeštěné Vesny, velmi chytrá, přemýšlivá... taková dnešní, překrásná a smyslná intelektuálka s brýlemi na nosánku. Je patronkou hned dvou velkých sabatů, Mabonu a Samhainu. Proto jí lidé přinášejí oběti ve formě dozrálého ovoce, klasů, kaší, medu, medoviny, sladkých oplatek a máku. Čarodějky a druidové kdysi pili odvar z makovic, pelyňku a durmanu pro navázání božského souznění s mocnou Osení, protože právě ona jediná je ze všech bohyní spojením mezi Horním a Dolním Světem. Skrze ji se dá nahlédnout zřetelně a jasně do Akášické kroniky. Jako manžeka boha Usuda (bůh osudu) má Osen právo a možnost nahlížet a zasahovat do osudů lidí, dokonce bohů! Proto je velmi respektována a ctěna lidmi i ostatními bohy. Není radno si s ní zahrávat, snažit se ji podvést nebo ošálit! To pak může člověka omotat mlhou hustou tak, že se z ní nikdy nedokáže vyprostit a zahyne. Když má ale dobrou náladu, navštěvuje jako neviditelná bohyně ve snech hodné lidi a prozradí jim, co se může stát. Varuje ale i podporuje.

Ona sama je jednou ze tří sudiček, jež umně předou rudé nitě osudu lidí. Protože je velmi moudrá, klidná a má nadání spojit se s předky, je ochránkyní a bohyní všech čarodějnic, vědem i mágů. Její doménou jsou runy, kosti a tajemný, magický, poloprůhledný svět náznaků a iluminací na kartách Tarotu. Když vědma vyloží své karty nebo rozhodí runy a dělá vše s opravdovou vírou, s otevřeným srdcem, drží nad ní ochrannou ruku právě bohyně Osen, která nedovolí zlým a nízkým mocnostem, entitám všeho druhu, aby se dostaly jejím prostřednictvím na náš prostřední svět. Protože ač si to lidé neuvědomují, každým výkladem či rituálem vědma stírá jemný opar mezi světy právě proto, aby mohla nahlížet do minulosti či budoucnosti. Ochrana v takových chvílích je velmi důležitá. Pro nás smrtelníky podzim samozřejmě znamená zklidnění a určitou "otupělost" smyslů, kterou bychom měli respektovat. Více spát a odpočívat, zpomalit a nehonit se stejně jako v létě či na jaře. Jistě mnozí z vás cítí tlak na zklidnění těla i mysli. Nechce se vám vstávat a nemáte do ničeho chut. Chcete jen jíst, spát a ani moc nepřemýšlet. A tak je to vpořádku. Myslete na to právě teď, s blížícím se adventem a pamatujte že energie Yule, tedy Vánoc, jsou velmi těžké a zemité. Proto více než kdy jindy dbejte na pohodu a klid. Dárky a nákup objednejte přes internet, jezte lehčí stravu složenou převážně z podzimních darů. Pijte čaje všeho druhu slazené medem. Dopřejte si sklenku či dvě kvalitního červeného vína a vypněte televizi. Nehoňte se za "dokonalými Vánoci", které jsou holým nesmyslem. Milujte se a důvěřujte si navzájem, protože láska a důvěra dovolují duši rozkvést a vyvinout se tak, aby mohla převzít zodpovědnost a vyrůst do síly a velikosti stejně, jako se to děje v přírodě za vlády Oseni. Myslete samostatně, dělejte samostatná rozhodnutí, která si obhájíte a neste za ně zodpovědnost. Nespoléhejte se na stát, vládu, na druhé ani na to, že to nějak dopadne. Vezměte své osudy a štěstí do svých rukou! Jen tudy vede cesta, než se kruh uzavře. Přijměte lekce osudu a pamatujte, že lekce nabyté tvrdým úsílím a rozbitými ústy nebývají nikdy zapomenuty. Nebuďte také přehnaně starostliví k druhým. Učte se nezasahovat do jejich cesty, protože pokud zasahujete a manipuluje byť i ve jménu dobra, nesete ve své karmě zodpovednost. Těšte se z krásných dní, i když Temnota stále drží své žezlo.

Krásné dny pod vládou rozkošné a mocné bohyně Oseně.

S úctou Kirké čarodějnice

Autor: Kirké Vědma
Zdroj: FB Kirké Vědma

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě