Imbolc (Hromnice)

datum 1. 2. 2024
Autor a zdroj obrázku: Jitka Saniová, vytvořeno pomocí AI

Kolo roku v čarodějnictví je rozděleno na osm symbolických částí, každá z nich zastupuje určité roční období a polohu Matky Přírody. Obsahují čtyři velmi významné a čtyři významné sabaty. Řeč je o svátku který je nejčastěji slaven 2. února, tedy mezi zimním slunovratem (Yule) a jarní rovnodenností (Ostara). Sabat o kterém píšu pár slov, pro připomenutí a přiblížení vám se jmenuje IMBOLC. Je to svátek ohně, světla a naděje, očištění a nových začátku. Ačkoli čarodejnice většinou považují kolo roku a jeho sabaty za keltský symbol, nejstarší zmínky o něm byly nalezeny u starých Řeků a to už 600 př.n.l. Historie čarodějnictví tedy sahá až do říše pradávných civilizací středozemí a nejen tam. Víte, neodpustím si teď malinko odbočit a říct, že čarodějnice existují stejně dlouho jako lidstvo samo, když se podíváme na archeologické vykopávky všeho druhu, zkoumání kmenových tradic a hrobu najdeme všude po světě pozustatky magie, rituálu a nastroju k jejich vykonávání. Čarodějnice a magie není ani bílá ani černá, prostě JE a patří k lidstvu. Její moc je prověřena tisíci a tisíci lety praxe. Pohanské slavnosti Země a její plodnosti existují prokazatelně už tisíce let. Kouzelné praktiky (upozorňuji, že v mnoha státech světa shodné, ač se čarodějové nemohli v té době dostat žádnou formou k sobě) nejsou v dějinách lidstva nic nového, existují už tisíce let. Pohanské rituály mají kulturní, magickou i náboženskou tradici po celém světě již tisíce let. Dle mého není a nemuže být kouzlo ani zlé, ale ani dobré. KDYŽ ČARODĚJNICE VYŘKNE zaklínadlo, nesmí mít obavy z toho, že bude za toto trestána. Ani lidmi ani Universem. Jediné pravidlo je "dělej jak libo, neubliž druhému ale ani sobě". Tím je myšleno že když si někdo začne a ubližuje Vám a vy neoplatíte nebo nezastavíte toto jednání, ubližujete sobě a říkáte tak Universu že si sebe nevážíte a to je těžký karmický dluh! Vraťme se ale k oslavám a významu Imbolcu samotnému. O tomto svátku mladý bůh dosahuje dospělosti a společně s Bohyní (Příroda), která odkládá moudrou tvář stařeny a vystupuje jako krásná Birgit, panenská nevěsta, která tančí nahá a čeká na vracejícího se Boha Slunce, na svého ženicha. Ona přichází z podsvětí, kde zůstává jen starý Bůh, jehož moc (zima) už pomalu mizí. Okolo jejích boků se ovíjí ohnivý had, který zpusobí na jaře oblevu. Křestané jako vždy svátek převzali a pojmenovali ho Hromnice.

V této době se zapalují obřadně ohně s děkováním za příchod světla a jara. Provádí se očista mysli i těla, ponořením se do sebe, do svého nitra. Bylinkovými koupelemi, zpěvem a tancem, vykuřují se obydlí. Věští se z vodní hladiny, zrcadel, lesklých předmětu a run. Hlavně se ale zapalují bílé svíce jako symbol příchodu slunce a světla, je dobré mít svíci posvěcenou vodou z pramene lesní studánky či tuně. Zapálit a nechat hořet na oltáři nebo na okením parapetu s kouskem chleba a trochou mléka pro zajištění hojnosti pro další období. Je dobré mít u sebe v této době křištál (já nosím v podprsence :-))) ) a vykonávat ženské rituály pro plodnost a zdraví. Pokud už by někdo měl podběl, nebo bledule, sněženky, kouzla se tímto umocnují ale stačí i zelené listy nebo vřes (ten je velmi ochrannou rostlinou). Bílá svíce představuje světlo Slunce, světlo ducha prostě pozitivní kosmickou energii. Plamen světla svíce, když se do něj zadíváme probouzí oči naší duše a poté se jednodušeji dokážeme napojit na energie Vesmíru a světlo spirituální.

Užijte si tento sabat dle svého a myslete na to, že nádherné jaro přichází…."na Hromnice o krok více" jasně ukazuje na více pozitivního světla v našich dnech! Myslete na to přátelé!

S úctou, Kirké.

Autor: Kirké Vědma
Zdroj: FB Kirké Vědma

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě