Jak se peče vánoční láska 💗

datum 10. 11. 2021
Zdroj obrázku: Jitka Saniová

S Vánocemi jsou spojená kouzla zázraků. Děti jsou přece jedním z největších požehnání. Mám ráda astrologii, a také pohádkový styl psaní. Pohádky Jak se peče vánoční láska jsem psala s přáním, aby se děti a jejich rodiče při jejich čtení naladily na radost, lásku a kouzlo Vánoc. Přeji všem dětem a rodičům, abyste prožily pohádkově krásné Vánoce. A Vám rodičům přeji, abyste vždy cítili, jak požehnaný uzlíček lásky doma máte. Zapomeňte na chviličku na vážnější druh astrologie či třeba porodní sály, najděte si znamení, v němž se narodilo vaše dítko a třeba se vám bude pohádkový popisek líbit. V každém případě by to pak chtělo obejmout vaše dítko a říct mu něco hezkého.

Přeji všem dětem a rodičům spoustu lásky a Světla, a ať spolu uděláte tento svět lepším a krásnějším, hlavně právě díky svou láskou a radostí, kterou budete šířit dál.


ZVĚROKRUH A... DĚTI

BERAN

Máte před sebou kudrnatého čertíka, který má ještě ručičky od sazí a který připomíná uzlíček jisker, jenž nejdou udržet v klidu? Pak nutno podotknout, že tento uzlíček je taktéž pěkně odvážný a od prvního nadechnutí vám bude dokazovat, že je to on/ona, kdo tu bude vládnout. Je čas jíst nebo jít do kina, pak nemají-li se jiskřičky proměnit v ohnivý vzlykot, tomu tak bude. Inu, jak by ne, když je na tuto cestu vybavil Mars svými vlastnostmi. Marsovy děti raději zkusí, co vydrží ten hrad z kostek, jež postavily, než aby na něho zálibně koukaly. V pěti případech ze šesti tyto děti nebudou dlouze fňukat nad rozbitým kolenem ani nad spolužákovou posměvačnou poznámkou o baculatém nose. Jak by ne, když ještě drží ohnivý Marsův meč, jež s nimi roste. A protože o bohu Marsu se traduje, že to byl také romantik, nebojte se, že tito ohnivý člobrdové neumějí být něžní. Opak je pravdou. Jejich „meč“ se umí proměnit v kouzelné pírko, kterým umějí pošimrat svět, a ten se v jejich přítomnosti směje. A smích ten tito báječní človíčci zbožňují. V jejich přítomnosti se vše rozzáří jiskřičkami radosti, které mají pěkně velkou sílu ozářit okolí. Vždyť mají sílu samotného boha síly - Marse.

BÝK

Tyto děti patrně najdete poblíž pískoviště, kde kolem sebe nashromáždí bábovičky, lopatičky a kamínky. S těmi dokáží takové divy, že za chvíli budou mít okolo sebe obecenstvo, které bude obdivovat ten nejkrásnější hrad s vlaječkou na nejvyšší věžičce. Načež nadšeně zatleskají, neboť v tu chvíli vlastníma rukama něco vyrobily. Tak to jsou ti člobrdové, kterým Venuše před odesláním na zem pošeptala, ať tam staví, skládají a vyrábí samé hezké věcičky. Vládce se má poslouchat, takže tyto děti bývají velice zručné. Nejen však rády věcičky vyrábějí, ale také shromažďují. A běda, kdyby se někdo rozhodl, že tu starou stavebnici je načase vyhodit nebo dokonce si bez dovolení něco vypůjčit. Podívejte se na čelíčko vašeho Býka a uvidíte, že se mračí. Toto dítě leckdy pochopí, že zrovna nemáte čas a že puding se nejí horký, ale nikdy nepochopí, když mu někdo něco bere. Ve všech dalších chvílích však uvidíte jeho tvářičky ozdobené úsměvem, který rozežene všechny vaše chmury, neboť je to ten Venušin, kterým je bohyně lásky vybavila na cestu na Zem a který tito malí člobrdové štědře rozdávají kolem sebe (i když vyrostou).

BLÍŽENCI

Když posílal Merkur na zem své děti, patrně nedokončili nějakou diskusi, neboť tito člobrdové se velmi rychle učí mluvit a pak už kolem neslyšíte nic jiného než: "Proč?... Jak?... Jak to je možné?... Kam?... Kdo?" A pak jakmile malý Blíženec uvidí telefon, velice ho zaujme. Záhy zjistí, že telefon je prima věc a že by tak mohl dokončit onu diskusi s Merkurem. Jenomže sehnat Merkurovo telefonní číslo je fuška, takže alespoň se tyto děti utěšují tím, že se spojí s houfem dětí, které dnes poznaly v mateřské školce. Co je však hrozné, že svět je sice hezký, ale najednou se stane něco, co přižene mraky a... to i do duše. To je přece k pláči. Chvíli, onen svět totiž obsahuje spoustu věcí, které pomáhají zapomenout na slzy. Jen je potřeba někoho, kdo na něco zajímavého upozorní. "Tam" ve hvězdách to dělal čilý Merkur. Naštěstí na světě existuje i spousta lidiček, kteří to chápou a pomáhají.

RAK

Podívejte se do očí Ráčků. Nemýlíte se, je v nich měsíční prach, který se třpytí, ať už se očka smějí nebo pláčí. Ráčci sem přišli po mostě z měsíčních paprsků. To je tak romantické, že se nikdo nemůže divit, že od útlého věku tyto děti rády poslouchají pohádky, zbožňují slyšet pochvalná slovíčka, jde jim malování. Jenomže po tak milé vládkyni jako je Luna se člověku občas zasteskne, což s sebou nepřináší dobrou náladu. Naštěstí další pohádka či kamarádova výzva jít si zahrát se psem dovede dát zapomenout. S rostoucím věkem se Raci rádi vydávají do světa hledat ten měsíční most, po kterém jsem dorazili. No, i když je ve světě hodně zajímavých věcí, ten most ne a ne najít. Takže honem honem domů, kde je také dobře. Měsíční děti jsou nejvíce zraněny, když je okolí nechápe či když na ně nemá čas. To se pak po jejich tváří rozkutálejí třpytivé slzy, které buď osuší pěkný měsíční sen nebo teplá náruč "obrů" žijících na tomto světě.

LEV

"Jů, to jsou krásné zlaté vlásky a hřejivý úsměv s dolíčky." Máte pravdu, vždyť přece koukáte na sluneční dítě. A i když ty vlásky budou tmavé, ten hřejivý úsměv na tom veselém obličejíčku tam bude na sto procent. Přišly na svět hlavně ze dvou důvodů. Tak za prvé mají se stát královničkou či malým králem. Za druhé musejí tu rozdat hodně tepla ze sluneční nitra, které jim dal jejich vládce - Slunce. To je velký úkol, takže by to chtělo nějakou odměnu. Podívejte se na svého slunečního andělíčka a uvidíte, že touží po vaší pozornosti, obdivu a pokud k tomu dostanou nějakou krásnou hračku či hru, taky to není k zahození. To víte, přijeli sem ve zlatém kočáře, takže jsou zvyklé na nádherné věci ještě předtím než přijely na svět. Takže to hýčkání je na místě. Hněv Lvíčat není až tak neobvyklý, ale když on je to spíše hlučnější vrnění než něco strašného, neboť ať dělají co dělají, jsou to človíčci, kteří rozdávají hřejivou radost.

PANNA

Mělo vaše dítko při příchodu na svět za uchem tužku, v ruce kus papíru a pravítko? No, pak je sem poslal Merkur a přitom zapomněl, že dokud Panenky nedodělají svoji povinnost, nerady se od ní nechají odtrhnout. Ten papír a pravítko pečlivě uschovejte, neboť hned se jak se tyto děti rozkoukají a utřídí si myšlenky, začnou se po něm shánět. Barbie a autíčka jsou sice hezká věc, ale pro prťata. Ony jsou dětmi Merkura, který již dospěl a vedl své děti k užitečné práci. A pak od útlého věku si tyto děti pamatují, že "tam u Merkura" musely být pořádné. Božínku, jak je možné, že tenhle svět je tak špinavý a nepořádný? Prosím, i máma nechá v kuchyni neumytý šálek od čaje. Táta zase pořád nechává sako ležet na tom nejméně vhodném místě. O sourozencích... raději nemluvit. Jinak ovšem je tu prima, hlavně když lze sportovat, číst si, zúčastnit se soutěží a užívat si legraci s těmi (nepořádnými) obry. A kdo ví, možná že se nakonec i poučí a napraví i jejich milovaní obři a sourozenci.

VÁHY

"Když už jsem tady, měl(a) bych to tady udělat tak hezkým jako tam." "Tam" znamená u Venuše, což mluví za všechno. Tím se Venušiny děti řídí celý život. Od útlého dětství se to projevuje tak, že pokojíček pro panenky musí být růžový, knížky na poličce super obrázkové. Venuše své děti zahrnuje láskou, takže prosím, to by bylo třeba také dodržet. Jak se dá na světě žít bez láskyplné péče? A pak namísto otázky: "Chceš kakao nebo čaj?" raději tyto andílky obdařte úsměvem, pohlazením a nápadem zajít si odpoledne do kina na Walt Disneyho film. Venuše také své děti netrápila rozhodováním. Na všem je přece něco dobrého, tak tu malou dušičku nemučte takovými problémy. Mnohem lépe uděláte, když jim ukážete novou hru či knížku. To víte, jejich vládkyně je nejen krásná, ale chce světu ukázat svůj intelekt. Jelikož se děti snaží napodobit své vzory, není divu, že ten růžový pokojíček a ferrari budou brzy nedostačující. Může se stát, že uvidíte, že víla Amálka či Kočičí princ je přesná kopie vašeho dítka. Nedivte se, když je tvarovala sama planeta lásky a krásy.

ŠTÍR

Mít vládce Pluta a ještě "kmotra", to už něco znamená. A to prosím ne ledajakého kmotra, ale samotného Marse! Ona krásná záhadná očka jsou plná něčeho... co to jenom je? Třpyt hvězd, které jsou obsaženy v křehké a přece silné dušičce vašeho dítka. Nemyslete si, že je něco lehkého žít s duší plnou hvězd. To nemá každý, takže tomu ani každý nemůže (bohužel!) rozumět. Jenomže, kdo ty hvězdy v nitru svého dítěte objeví, zjistí, jak je to krásné a kolik čisté lásky obsahují. Tato stvořeníčka dovedou být pěkně náladová, neboť jednou si vzpomenou na záhadného Pluta, podruhé na jiskřivého Marse... a pak je tu ta voda. Živel přinášející citlivost a touhu po velké lásce. Znamení Štíra je přitažlivé, takže od mateřské školky se na ně lepí malí zástupci druhého pohlaví a leckteří Štírek dostane pusu už tam. Jinými slovy, máte doma dítko, které sem spadlo přímo z prostřed vesmíru vybavené spoustou energie a citů a vnitřní krásy. Teď se rozhlíží, co s tím. Inu, chtělo by to mít po boku někoho, kdo bude rozumět nejen hrám, dějepisu, ale i této něžné plutovsky záhadné dušičce.

STŘELEC

"Ksakru, co s tím šípem? Třeba bude dobrý na zapíchnutí brambor na talíři." To nemohl pronést nikdo jiný než malý rošťák Střelec. Bohužel dospělí mají občas omezenou fantazii a berou tento skvělý nápad jako rošťáctví. Jupiter své děti s laškovným mrknutím poslal na zem a vybavil je smyslem pro radost, touhou po vynalézavosti a učení, originalitou, humorem a optimismem. Navíc tito človíčci v sobě mají tolik energie, že i dospělí se občas zdají být jak zpomalené želvy, které musejí pořád odpočívat. Takže nakonec se stane, že malí Střelci musejí od útlého věku uchýlit se ke svému poslání - učit. Co může takové dítě učit okolní svět? Být aktivní, čilý, veselý a objevovat nové a nové věci. Tyto děti od svého vládce odkoukaly, že rozčilování je na nic, takže pokud se rozvztekají, obvykle je to brzy přestane. I když ani malý človíček přece nemůže jen tak přejít, když někdo ubližuje spolužačce či domácímu zvířátku. To by se ani Jupiterovi nelíbilo, takže je třeba zasáhnout. I za cenu rvačky či průšvihu. Protože Jupiterovy děti jsou nejen veselé, ale dobromyslné.

KOZOROH

Tváří se ono dítko vážně a zamyšleně? Jak by ne, když předtím než sem dorazilo, probíralo se Saturnem velice důležitý a zajímavý vesmírný problém. A ještě teď mu nedá spát, jak to vlastně je. A Saturn, ten panečku ani svým dětem jen tak neprozradí řešení, takže žádný div, když to této malé dušičce nedá spát. Časem si však zvykne tento malý človíček i na to, takže se stává, že ze zamyšleného dítka se nakonec stane lehkomyslnější člověk směrem s ubíhajícími léty. Nejhorší na tom, je, že málo dospělých chápe "problém", na který malí Kozorozi myslí a snaží se na ně hloupě šišlat a říkat jim takové nesmysly jako "ty náš malý pumprlíčku". Saturnovy děti nesnášejí být pumprlíčky, tyto děti si chtějí hrát, sportovat, chodit na výlety, číst a učit se a hovořit o pohádkových příbězích "normálně", ne jako nějaké nevyvinuté bytosti. Tyto děti jsou nadané zvláštním druhem myšlení a vědí to, takže si klidně povídejte o vesmírné bráně (ano, taková existuje), pochvalte je za složený puzzle a jeďte na výlet na kole. Jenom žádné hloupé způsoby vhodná pro batolata.

VODNÁŘ

Než tyto děti přišly na svět, navštěvovaly školu geniálního Urana, kde byl poradcem Saturn. Takže se nedivte, když vaše dítko zamyšleně řekne, že to auto na benzín není moc dobrý vynález, že lepší bude auto na nějaký vesmírný pohon. Možná to neřekne tak vědecky, ale i tak budete koukat, kde to vzalo, když pro děti nevychází žádný populárně-vědecký časopis. Samozřejmě, že ze své hlavy. Tyto děti umějí být vynalézavé a rády se zajímají o věci, které jim poskytují volnost myšlení. Jen na své dítko mrkněte, jak se usmívá, když v televizi vidí Startrek. Tři oříšky pro Popelku je sice moc pěkná pohádka, ale z ní se toho člověk moc nedozví. Ledaže by chtěl vynalézt takové oříšky, kam se dají opravdu nacpat šaty a šperky. To by přece nebylo špatné cestování. Když tito člobrdové nepřemýšlejí, honí se někde na hřišti. Sport a hlavně kolektivní hry jsou báječná věc, neboť si mozek odpočne a tělo protáhne. A odpočatý mozek lépe pracuje, to už jim radil jejich učitel a vládce Uran. A jako vždy měl pravdu.

RYBY

Vaše dítko z Ryb má patrně ještě mokré vlásky, na nose pár kapek vody a v zasněných očích třpyt vodní hladiny svého vládce Neptuna. Tedy honit se Neptunovými delfíny, laškovat s kmotrem Jupiterem, skákat z jedné hvězdy na druhou a naslouchat příběhům svého vládce bylo tak pěkné, že tato dítka musela být na svět poslána po vesmírné klouzačce plácnutím. I tak ovšem nemohou zapomenout na svět, který (jak se zdá) nikdo tady zatím nevidí a často to svádí k zasnění. Naštěstí vládce Neptun je sám občas volá, a tak jejich dušička se vydá za tím prima hlasem. Bohužel, občas to ti obři nechápou a rozčilují se, že malá Rybka nedává pozor. Prosím, chtělo by to trochu trpělivosti. Vládce duševna se přece nemůže odbýt. Jupiter těmto andílkům pravidelně posílá vesmírnou poštou balíček, který je ovšem tajný a nikdo jiný jej nesmí vidět (stejně by tomu nikdo jiný nerozuměl), nyní, prosím, také nerušit. Poté se totiž vaše dítko vrátí do světa, kam najednou tak spadlo, aby se schoulilo do vaší ochranné náruče, vypravovalo medvědovi svoji pohádku, zadumaně si balilo batůžek na výlet, namalovala obrázek, hladilo kotě, toužilo po vašem porozumění a hlavně… hlavně aby činilo tento svět kouzelnějším místem, kde se krásně prožívají různá dobrodružství.

Jitka Saniová
autorka knihy Jak se peče vánoční láska  

Více informací na: jitkasaniova.wixsite.com

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě