20. říjen - Den stromů

datum 19. 10. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Pexels, pixabay na webu Canva.com

Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Datum oslav Dne stromů se liší podle klimatických podmínek jednotlivých zemí. V Česku připadá Den stromů na 20. října.

Staré a posvátné háje byly uctívány, a proto i chráněny od nepaměti. Úcta k nim se přenášela z generace na generaci. První zdokumentovaný svátek sázení stromů je ze španělské vesnice Mondonedo v roce 1594. Místo nazývané ,,Alameda de los Remedios" a je stále osázené lipami a jírovci. V místě je instalovaná bronzová pamětní deska připomínají tuto událost.

Roku 1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: "Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné".

Historie Dne stromů v ČR
Do Čech myšlenku přinesl "Svaz spolků okrašlovacích" a poprvé se zde Den stromů masově slavil počátkem dubna roku 1906, a to např. v Líbeznících, Roudnici, Liboci a Podolí u Prahy, Dobříši, Kouřimi, Sedlčanech, Spáleném Poříčí, Příbrami, Sedlici u Blatné, Bojanově, Hořicích, Plzni, České Třebové, Krčíně, Říčanech, Čekanicích u Blatné, Kyšperku, Napajedlech a Pršticích u Brna, Klatovech a Nesvačilech u Rožmitálu.
Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem byla znovu obnovena až v roce 2000. A jak se zdá podle narůstajícího zájmu, historie Dne stromů ani po více než 150 letech zdaleka nekončí.
S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami.

Den stromů se nyní slaví 20. října nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. Dvacátý říjen se tak stal Středoevropským Dnem stromů.

KAŽDÝ STROM, AŤ UŽ ROSTE V LESE NEBO STOJÍ JAKO SOLITÉR, PLNÍ ŘADU NEPOSTRADATELNÝCH FUNKCÍ

Stromy poskytují ...

...domov a útočiště pro velkou škálu nejrůznějších organizmů a jsou velice důležitou součástí mnoha přírodních i umělých ekosystémů, jež vytváří i životní prostředí pro lidi.

... chrání ...

...půdu a stíní, čímž propouští méně slunečního záření a v noci zabraňují rychlé ztrátě tepla z půdního povrchu. Ochlazují své okolí a zvyšují vzdušnou vlhkost. Mají nezastupitelný význam při koloběhu vody a váží na sebe CO2 (jeden z tzv. skleníkových plynů). Také omezují proudění větru a zachycují prach i mikroorganismy z ovzduší. Stromy tak ovlivňují celé klima a současně vytváří jedinečné mikroklima pro své okolí.

... produkují ...

...hlavně, kyslík bez něhož by nebyl život na Zemi, a dřevo, jež je ekologickým a obnovitelným materiálem s všestranným použitím. Jejich plody jsou zdrojem potravy pro řadu dalších organismů včetně člověka. Květy stromů produkují pyl a ze sladkých šťáv vytváří hmyz medovici. Dále se ze stromů využívá kůra, proutí, chvojí apod. Opad listů a jehličí obohacuje půdu a živý vánoční strom je nejen symbol, ale má i určité kouzlo.

... tvoří ...

...krajinu a její typický ráz. Většina lidí si to možná ani nepřipouští a vnímá to jako samozřejmost, ale kulturní a estetický význam stromů je neocenitelný.


,,Lesy jsou plícemi naší země, které čistí vzduch a dodávají lidem novou sílu"


Franklin Delano Roosevelt


Další informace najdete na webu https://www.denstromu.cz/

Autor: EnviWeb
Zdroj: www.enviweb.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě