14. března - Den crowdfundingu

datum 13. 3. 2024
autor a zdroj obrázku: ©AndreyPopov, Getty Images na webu canva.com

Crowdfunding je praxe financování projektů z malých částek peněz pocházejících od velkého počtu lidí. I když se to může zdát jako inovace, ve skutečnosti sahá až do 19. století jako efektivní způsob získávání peněz na věci a projekty, třeba ty ekologické.

Crowdfunding Day pomáhá seznamovat s užitečností crowdfundingu a o tom, jak změnil životy organizací po celém světě.

Historie Crowdfunding Day

Crowdfunding existuje již od 19. století a založil jej slavný francouzský filozof a sociolog Auguste Comte. Ve svém historickém díle ,,Premiere Circulaire Annuelle addressee par l'auteur du Systeme de Philosophy Positive" představil světu sociologickou teorii pozitivismu.

Pozitivismus odkazuje na vztah mezi závislostí teorie a pozorování, spoléhání se na vědeckou metodu k zajištění autentického poznání. Zatímco tento abstraktní koncept byl zčásti založen Comtem, Comte tuto ideologii použil k financování svého výzkumu a nakonec vytvořil první formy crowdfundingu. V rámci prvního crowdfundingového úspěchu vydal filozof v tento den v roce 1850 své dílo.

Termín pro crowdfunding a jeho modernější úspěch přišel v roce 1997, kdy britská rocková kapela financovala svůj restart prostřednictvím online darů od svých fanoušků. ArtistShare se stala první společností, která vytvořila platformu crowdfundingu, a poté se obor crowdfundingu neustále rozrůstal.

Dnes je crowdfunding obrovskou součástí ekonomického úspěchu mnoha organizací a stále roste. V roce 2015 získaly crowdfundingové kampaně celosvětově celkem 34 miliard dolarů, což je ve srovnání s ročním rozpočtem amerického programu NASA dvojnásobek.

Předpokládá se, že toto odvětví do roku 2025 vzroste na více než 300 miliard dolarů, takže si udělejte čas na oslavu crowdfundingu, jednoho z hlavních způsobů, jak mohou projekty, které máte rádi, ožít.

Jak oslavit den crowdfundingu

Pokud se vám líbí, co crowdfunding udělal (nebo může udělat) pro vaši firmu či neziskovku, pak spusťte crowdfundingový projekt. Pomozte rozvíjet svou činnost tím, že oslovíte lidi, řeknete jim o svých vizích a projektech a získejte na ně finance.

Pomozte crowdfundingem dalším projektům, o kterých víte, a pošlete jim peníze. Pomozte crowfundingu ožít sdílením tohoto svátku na sociálních sítích pomocí hashtagu #crowdfundingday.

Dejte svým přátelům a rodině vědět, o čem crowdfunding je, a oslavte jeho historii tím, že si promluvíte o nejlepších způsobech crowdfundingu pro činnosti a projekty, které milujete.

Autor: EnviWeb
Zdroj: www.enviweb.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě