Zprůchodnění energie v životě pro zdravé a šťastné vztahy

datum 17. 11. 2023
autor a zdroj obrázku: ©ipopba, Getty Images na webu Canva.com

Zablokovaná energie, potlačené emoce a jejich vliv na to, jak se vztahujeme k ostatním mají velký vliv. Je na nás se svými energiemi pracovat, a také dbát na svou psychohygienu, abychom byli dobrými přáteli, kolegy, partnery, rodiči a vším, čím chceme a máme ve světě být.

Začíná se to projevovat většinou tím, že nám věci tzv.nejdou od ruky...

Vše se jaksi zdržuje, nevychází, anebo dopadne tak nějak nijak. Můžeme to také nazvat starým příměrem "nemastné, neslané". A zkrátka ne-zábavné. Nebaví nás v tom být, ale žijeme to.

Ve vztazích se zablokovaná energie promítá jako:

  • nechuť sdílet, naslouchat, 
  • nechuť k intimnostem...
  • člověk chce být sám a přeje si, aby ho celý svět nechal na pokoji, anebo si na druhých své emoce (zablokovanou energií) vybíjí..často ani neví proč.

Začnu ohranou větou...Nejdůležitější vztah je ten, který máme k sobě. Když potlačujeme svoje emoce, není nám dobře ve vlastní společnosti a pak jsme nuceni buď neustále s někým být a hlavně nebýt sám/sama, anebo ba naopak utíkáme od všeho a všech, abysme na někoho nevyjeli a nemuseli se ani jinak emočně odhalovat.

Obzvlášť pro ženy je někdy těžké vyjádřit své emoce...a zejména ty "negativní", aby tím nebyla narušena "pohoda" a "harmonie" ať už doma,nebo v práci, či v přátelství. Jenomže právě bublající něco k pohodě nepřispívá a je někde pod povrchem vždy cítít. Druhý ví, že je něco "off"- "mimo", ale neví co a tím vlastně vzniká jen další emocionální guláš a vlastně nepravdivý vztah, protože vnitřně lžete sobě a navenek druhým.

Pokud pravidelně meditujete, či se věnujete alespoň journaling (psaní deníku, tracking svých vzorců chování, trigers apod,), už o sobě mnohé víte. Ale vědět opravdu nestačí...důležité jsou pak akční kroky. Každá změna ale má svůj čas. Tlačit se do něčeho, u čeho stejně nevydržíme stejně smysl nemá.

  1. Nejprve si dejte čas na sebe-pozorování ( tracking svých vzorců chování- kdy se tak chovám, co to spouští a.t.d.)
  2. Uvědomte si JAK obyčejně reagujete a jaké to pro vás je ( například vždy se při xy naštvu, pak řeknu něco, čeho lituji a nakonec se cítím provinile)- to celé je řetězec a mechanismus,
  3. Uvědomte si PROČ : tento krok jde více ZA...tady už zkoumáme právě více vztahy, a jak to v různých vztazích funguje. Tento krok může být na déle, ale rozhodně stojí za to "odhalení proč".
  4. Pokud jsi zvládl(a) všechny 3 kroky, nyní máš celkem dost informací a víš proč se to děje a jak reaguješ...teď přichází na řadu ZMĚNA
  5. Změň svou reakci...reaguj jinak a změní se to, co se ve vztahu táhne. Možná to nepůjde hned napoprvé, protože stejně jako ty procházíš změnou, druhá strana jí bude muset vstřebat a projít taky a vlastně udělat také nějakou svou vnitřní inventuru.

Tak tedy nakonec....JAK zprůchodnit zablokovanou energii ve vztazích?

A pokud už na to sám, sama nestačíš, řekni si o pomoc!

Autor: Martina V. Jasné vědění
Zdroj: www.jasnevedeni.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě