Vysoký a nízký krevní tlak

datum 14. 3. 2024
autor a zdroj obrázku: ©towfiqu barbhuyia na webu canva.com

VYSOKÝ A NÍZKY KREVNÍ TLAK  (zkušenosti – tentokrát jinak, psychosomatika a TČM)

Problémy s krevním tlakem se mi rozvinuly v menopauze. Západní medicína vidí příčinu izolovaně: hormonální nerovnováha, případně genetické predispozice a stres. Nabízí hormony a léky na vysoký krevní tlak. Ty první fungují jen částečně a na druhých si vytvoříte závislost…

No jo, souhlas, přechod je opravdu hormonální bouře. Proč ale potíže s tlakem nemá každá žena/muž v menopauze/andropauze? Na to již „věda“ nedává odpověď. 

Měla jsem děsivé stavy a moje energie je snad ještě dublovala. Není se čemu divit, jen se mne snažila vyléčit. Nejvíce mi šílela v hlavě a v oblasti hrudníku. Na místech, kde mi kolísavý tlak, fyzicky, ubližoval nejvíce. Opravdu na zdechnutí, každou chvilku stavy na mrtvici nebo velice blízké infarktu. Čím dále častější a horší. Pomalu nebylo dne, kdy bych si vůbec oddechla. 

Zkoušela jsem všemožné, nejvíce různé BYLINY. Vyráběla jsem si směsi, tinktury a různě je kombinovala. Pomohlo? Ale ano, částečně. 

Přidala jsem SEBE-OŠETŘENÍ,  a to též vlastními rukami (zejména dráhy na nohách, šíji a na hrudníku). Dále, časté UVOLŇOVÁNÍ ENERGIE, třeba různým vytřásáním…, ale i neadresným řvaním (pouštěním vzteku), kdykoliv a kdekoliv jsem to cítila. Jo, tělo se mi uvolnilo a energie pak proudila pak líp - nestagnovala tolik v hlavě ani na srdíčku. To již bylo lepší.

Pořádně ale zabralo až ZPRACOVÁNÍ PSYCHOSOMATIKY, neboli porozumění  a postupné ukončování BOJE s vlastní DUŠÍ. Naše duše chce být svobodná. A čím je silnější, tím méně se nechá do čehokoliv DOTLAČIT (VKT - tlak na sebe podle psychosomatiky).  Příčinou našich neustálých tlaků na sebe a tím i na své „okolí“, jsou PŘEDSTAVY, co bychom měli,  a co musíme. Nejednou skryté pod tzv. chtěním, které je často pouhý sebeklam. Zdrojem těchto představ jsou „chybné“ kódy ve Vědomí, příčinou různá stará traumata. Příčinou je STRACH. 

Strach oslabuje ledviny a těm, podle čínské medicíny, ubývá JIN.  Játra jsou pak nevyživena a jejich JANG začíná stoupat. A problémy s vysokým krevním tlakem jsou na světe.  Nemluvě o tom, že nevyživeny játra se taky stísňují. Energie pak neproudí a v těle vznikají stagnace. Těžší stav (stagnace krve) může vést až k  vážným mozkovým nebo srdečním příhodám… Ze strachu se BLOKUJEME a potlačený VZTEK nás zevnitř sžírá. 

A co tlak NÍZKÝ? 

Naše duše chce být šťastná, radovat se ze života, z prostého bytí v každém okamžiku. To nelze,  pokud pořád přemýšlíme. Co bylo, bude a co je k tomu potřeba. Naše hlava neustále jede. V hororech i v pohádkách se smyšleným jak koncem, tak i průběhem. FANTASIE, tvořená  vesměs jen starými kódy - strachovými programy. 

Naše pozornost je uzavřená v mysli,  díváme se kolem, ale přitom nevidíme. Nevnímáme tu krásu, co prostě JEST. Myšlenky nás ženou od jednoho k druhému, trvalá radost nám chybí, a taky vnitřní klid. Energie je hlavě, kde stagnuje. Ne, ona nikdy nebývá nízká, jelikož je to permanentní tok. Jen prostě dobře/volně NEPROUDÍ. Všechno je pak nesmyslně těžké, a ten tlak nás, doslova, tlačí až k zemi. Nelze se v tom radovat. 

Podle čínské medicíny jsou prvotní příčiny nízkého tlaku obdobné jako u vysokého. Chybějící JIN, strachové vzorce, vzniklé ze starých emočních zranění. Zde jde hlavně o POTLAČENÝ SMUTEK (plíce podle TČM). Bez puštění vzteku se ale ani smutek neuvolní. Vztek, následuje žal a pak přichází smích. Pobavení a legrace, v této „boží“ komedii. Takové je transformační kundalini kolečko, kterým mne nejednou,  a to již   velice rychle, vystřeďuje do MÍRU a do JEDNOTY. 

Podle západní medicíny nízký krevní tlak často způsobují srdeční potíže, úrazy nebo dlouhé  nemoci se ztrátou krve a cukrovka. Zraněné srdce, chybějící krev nebo sladkost bytí… Zase jen BLOKOVANÁ RADOST ZE ŽIVOTA. A mohla bych dál a dlouze pokračovat …

Všechno se vším souvisí. Všechno co cítíme, držíme nebo pouštíme, o čem přemýšlíme, čeho se bojíme, nad čím se trápíme, nebo z čeho zlostíme, atd., se dříve nebo později PROJEVÍ V NAŠEM TĚLE. 

Věřte mi, nepomáhá (nebo jen na chvíli), dívat se na problém izolovaně. Jo, akutní stav, třeba VKT, dobře stáhne i řemdihák zobanolistý, nebo vybrané akupresurní body na dráze srdce a jater. Kolísavý částečně vyrovnává celer, nízký zvedá i černý čaj/ káva, nebo prý i sklenka vody se solí a citronem.  Do kdy to ale bude postačovat?  A s jakou účinností? Tak jako se sebou, i se svými klienty pracuji radši KOMPLEXNĚ. 

Otázkou je, proč se potíže s krevním tlakem často projeví nebo zhorší u mužů a žen v období cca mezi 45 – 55 rokem. Můžou za to opravdu jen hormony? 

Dle indiánských tradic je období andropauzy/menopauzy tzv. obdobím šamana nebo šamanky. Je to období konců a nových začátků. Již není dost esence – síly, dále se točit ve starých programech. Ale ještě jí zbývá dost je změnit. Je to čas naší poslední šance, změnit se a jít cestou vlastní duše. A možná i poslední možnost pro naši transformaci, ve stávajícím fyzickém těle, v aktuálním zrození. 

A co mi to dalo? Přechod, kundalini a všechno s tím spojené, mne zbavili zbytků strachu o přežití. Umírala jsem a znova se rodila. Pokaždé silnější a svobodnější. Nic není jako dřív. A proces dále pokračuje - ☺. 

Když to tedy shrnu, z odborného hlediska: 

Podle TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY je příčinou vysokého krevního tlaku, stoupající JANG JATER. JANG jater stoupá, pokud je nedostatečný JIN  jater. Do jinu jater patří i jejich krev, a pokud ta vysychá, nejenom játrům, ale celému tělu chybí vláha a výživa. Dalším důsledkem je, že když ubývá JIN, JANGU chybí kotva, nemá se do čeho zanořit. A jelikož je horký, šine si to převážně nahoru...

JINU  nejčastěji ubývá z důvodu vleklých nemocí, dlouhodobého vyčerpání, špatné výživy, nebo též a to velice často, z neuzdravených EMOČNÍCH ZRANĚNÍ. Potlačený vztek generuje v těle horko a to spaluje tekutiny... 

Podložím toho všeho bývá nedostatek JINU LEDVIN: voda ledvin je nedostatečná a proto nevyživuje krev jater. Emočně ledviny nejvíce oslabuje STRACH.

Kořeny nízkého krevního tlaku vidí čínská medicína rovněž v chybějícím JINU ledvin.  

Z hlediska FYZIOLOGIE, v ledvinách probíhá systém renin – argiotenzin - aldosteron (hormonální systém), který je, kromě jiného, odpovědný i za regulaci krevního tlaku. Pokud ledviny nefungují správně, může dojít k rozvratu. 

A co s tím dál? Rozhodnutí je na každém z nás… 

Autor: Barbora Aruna
Web: www.alternativnimasaze.cz

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě