Týden v září - Týden bez odpadu

datum 11. 9. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Anna Puzatykh, Getty Images na webu Canva.com

Zero Waste Week je ekologická kampaň na snížení odpadu na skládkách a koná se každoročně během týdne v září. Jedná se o nekomerční kampaň, jejímž cílem je demonstrovat prostředky a metody ke snížení plýtvání, vytvořit komunitní podporu a zvýšit povědomí o rostoucím problému plýtvání a znečištění životního prostředí.

Zero Waste week založila Rachelle Strauss v roce 2008 a začal jako národní kampaň ve Spojeném království. Termín Zero Waste Week však nyní používá mnoho organizací, skupin a jednotlivců, kteří nejsou spojeni s původní kampaní. V září 2008 zahájila Strauss první Týden nulového odpadu internetovou kampaní ze svého blogu, aby přesvědčila lidi, aby omezovali, znovu používali a recyklovali odpad.

Cílem Zero Waste Week je snížit množství odpadu na skládkách, zvýšit recyklaci a povzbudit lidi, aby se zapojili do oběhového hospodářství. Kampaň Zero Waste Week probíhá převážně na sociálních sítích a internetu a jejím cílem je oslovit lidi, kteří chtějí snížit množství odpadu v domácnosti nebo firmě, znovu použít nebo recyklovat materiály.

Týden nulového odpadu také aktivně vybízí lidi, aby omezili používání syntetických materiálů a plastových obalů, a propaguje opětovné použití plastů a svědomitou recyklaci, aby se snížilo množství odpadu posílaného na skládky nebo ke spalování. Zero Waste week razí heslo, že neexistuje žádné místo jako "pryč", což znamená, že když něco vyhodíme, jde to někam jinam, což často způsobí poškození ekosystému. Hlavní ideou kampaně je přiblížit lidem, že jsme všichni individuálně i kolektivně odpovědní za to, co konzumujeme, a že krátká doba užitečnosti je jen malou částí celkového životního cyklu jakéhokoli produktu.

Dlouhodobým cílem Zero Waste Week je vytvořit dlouhodobou změnu v návycích, včetně vytváření větší poptávky po udržitelných produktech, lobbovat u výrobců a vládních činitelů s rozhodovací pravomocí a přinést nastupující generaci povědomí o potřebě dobrého hospodaření. Během Zero Waste Week jsou lidé vyzváni, aby splnili různé cíle, například opravili oblečení, aby bojovali s jednorázovou módou, nebo aby snížili svůj týdenní odpad tak, aby se vešel do sklenice od marmelády.

Týden bez odpadu u nás

V druhém zářijovém týdnu se v Česku uskuteční už 7. ročník Týdne bez odpadu a organizátoři akce, Zerowasters a Czech Zero Waste letos připravují pro účastníky hned několik novinek, například Zero waste výzvu nebo webináře pro organizátory akcí.

Do události se mohou zapojit jak jednotlivci, tak firmy a organizace. Stačí svou akci zaregistrovat na tydenbezodpadu.cz.

Autor: EnviWeb
Zdroj: www.enviweb.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě