Stres a tloustnutí – syndrom stresařky

datum 11. 9. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Antonio_Diaz, Getty Images na webu Canva.com

Máte pocit, že přibíráte snad už jen ze vzduchu či při pohledu na jídlo? Stoupá vám váha aniž byste zásadně měnila svůj dosavadní režim? Nedaří se vám i přes všechny snahy hubnout? Možná se vás týká syndrom stresařky, který často stojí na pozadí ženské nadváhy a mnoha dalších potíží, které souvisí s chronickým stresem.

Projevy chronického stresu

Chronický stres je jedním z hlavních faktorů způsobující různé potíže, se kterými za mnou klientky chodí, ať už je to nadváha, emoční jedení, trávicí potíže, úzkosti, deprese, nespavost, různé chronické potíže a bolesti, partnerské, psychické a sexuální problémy a mohla bych ve výčtu pokračovat!

Na vině jsou dlouhodobě zvýšené hladiny stresových hormonů, které mají obrovský vliv na naše celkové fyzické i psychické fungování. Například stresový hormon kortizol podporuje ukládání tuků v těle, hlavně v oblasti břicha, zvyšuje hladinu cukru v krvi, krevní tlak, dále tento hormon „vypíná“ náš imunitní a reprodukční systém a opět bych mohla ve výčtu pokračovat, ale to by bylo na další celý článek.

Pod stresem ale také máme větší tendence k nezdravému životnímu stylu a různým závislostem, někdo třeba více kouří, někdo více pije alkohol, hraje počítačové hry a někdo se přejídá.

Důležité je vědět, že pokud je tělo dlouhodobě ve stresovém módu „hlavně přežít“, funguje celý náš organismus úplně jinak, než když je v klidovém režimu. A právě nedostatek těch klidových hormonů a zvýšená produkce těch stresových způsobuje celou řadu potíží, které nestačí léčit pouze symptomaticky léky, ale je nutné řešit právě příčiny v nadměrném stresu a celkové životosprávě.

Jak poznám, že se mě chronický stres týká?

Chronický stres se od toho akutního liší především v tom, že si ho často uvědomíme, až když nám naše tělo nebo duše onemocní. Je to takový tichý, plíživý nepřítel číslo jedna pro naše zdraví, psychiku i postavu. A jak tedy poznáte, že se vás chronický stres týká? V mé knize Láskyplné hubnutí píšu více o tomto tématu do hloubky a najdete tam čtyři oblasti, kde se nejčastěji stres a jakákoli naše nerovnováha projevuje. Jde o oblast naší hmotnosti, psychiky, chuti k jídlu a zdraví.

  • Nadváha nebo podváha, to že bud přibíráme nebo hubneme za hranicí našeho optima je určitě signálem, že náš život není úplně v rovno-váze.
  • Stejně tak různé dlouhotrvající psychické potíže jako je nespavost, závislostní chování, zvýšená úzkostnost, podrážděnost nebo apatie mohou být signálem.
  • Na úrovní chuti k jídlu může jít o přejídání, emočního jedení nebo naopak nechutenství a nejedení.
  • A v neposlední řadě chronický stres postihuje naše zdraví, kde si ho díky různým zdravotním potížím všimneme.

Stres a tloustnutí/nehubnutí

Třetina mých klientek se potýká s nadváhou vlivem nadměrného chronického stresu.

  • Někdo má ve stresu nepravidelný režim, lítá od jednoho úkolu k druhému a na jídlo během dne zapomíná a pak to večer dohání. Jde tak z jednoho extrému do druhého.
  • Někdo vlivem stresu přibírá z důvodu nadměrného pojídání sladkého a tučného, které nám zklidňují nervy. Jídlo nám celkově pomáhá aktivovat parasympatický nervový systém (klidový stav) a proto se k němu můžeme uchylovat více, když jsme v nějaké psychické zátěži a napětí.
  • Někdo však vlivem stresu přibírá, aniž by se nějak zásadně přejídal. Naopak mám zkušenosti, že klientky jedí dokonce i velmi málo a přesto váha může stoupat nebo při hubnutí stagnovat. Je to přirozené, protože když něčeho máme málo (ať už energie, živin, ale i klidu, odpočinku, apod), tak si tělo začne ukládat tukové zásoby pro případ ještě větší nouze. Tuk nás tak chrání před stresem samotným. A nedejbože když si nasadíme ještě nějakou přísnou dietu, která je pro organismus dalším stresem a zátěží! Pak se můžeme snažit sebevíc, ale na váze to není vůbec vidět.

Hubnutí není o dietě, ale rovnováze

Všimla jsem si, že většina žen, které se potýkají s chronickým stresem mají podobnou mentalitu typu „buď všechno nebo nic“ a často tak podléhají dietám a extrémním výživových směrům ve snaze zhubnout co nejrychleji. A tak se neustále pohybují ve stavu „buď hubnu nebo přibírám“ a podle toho vypadá i jejich životní styl. Buď se extrémní snaží všechno dodržovat nebo na všechno kašlou.

  • Buď cvičí každý den nebo vůbec.
  • Buď cvičí rovnou hodinu v kuse do padnutí, nebo celý den proleží v posteli.
  • Buď jí super zdravě nebo totálně nezdravě.

A stejně tak přistupují i k jiným oblastem v životě. Většinou mají 150 % nasazení v čemkoli co dělají a jedou až do chvíle, kdy je nějaká nemoc nebo úraz zastaví. Nakládají si na svá bedra více, než jejich tělo unese. Neumí včas vyslyšet signály svého těla, že už nemůže a které touží po rovnováze.

Ženské tělo se totiž uzdravuje a dokonce i hubne, jen když je ve stavu harmonie a klidu.

Proto hubnutí není o další dietě, ale nastolení rovnováhy. Někde musíme ubrat, abychom zase někde mohly přidat. A pokud máme například příliš mnoho práce, potřebujeme i dostatečně odpočívat a trávit svůj čas jinak než prací. Pokud máme zátěžovou a stresující práci o to více potřebujeme do svého života zavést i relaxační, odpočinkové aktivity a dovolené. Pokud máme zátěžové a stresující vztahy nebo jen prostě náročné životní období o to více potřebujeme vyhledávat i zdroje klidu a bezpečí.

K tomu je potřeba naučit se říkat NE lidem, činnostem, úkolům a situacím, které nás stresují, vyčerpávají, zraňují, a na které už nemáme kapacitu a naučit se říkat ANO lidem, činnostem, úkolům a situacím, které nás podporují, dobíjí, naplňují a uvolňují. 

Je klíčové o sebe takto pečovat a ne jen pracovat a plnit všechny ty plány, cíle, sliby a úkoly. Žena se totiž zdrojuje klidem a nikoli výkonem. Nelze ani spoléhat na myšlenku typu, až dodělám to a to, tak pak si odpočinu. Odškrtávat splněné cíle je určitě uspokojivé, ale ten seznam nikdy nekončí! Proto je důležité ho občas odložit a nechat všechno tak, jak je (i nedokončené!). Žena potřebuje svůj prostor a čas, kde může na chvíli vypnout hlavu, spojit se sama se sebou, svým tělem a svými emocemi. Mně osobně pomáhají procházky se psem v přírodě, vyplakat se při nějakém romantickém filmu, jóga, masáže a popovídat si s někým blízkým, kdo je na podobné vlně. Co pomáhá Vám?

Každá máme své způsoby jak se uvolnit a co jedné pomáhá druhé nemusí vůbec vyhovovat. Někdo potřebuje jít do samoty a ticha, někdo do příjemné společnosti, někdo do lesa a někdo jít nakupovat do obchodního centra. Je proto důležité vědět, co právě vám dělá dobře a jak načerpáte zpátky svůj klid a rovnováhu.

A jestli k vám tohle téma promlouvá, tak nejspíš budete mít sklony k typu stresařka, o kterém více píšu v mé >>knize Láskyplné hubnutí a kde přikládám i příběhy klientek tohoto typu z mé ordinace a nebo si se mnou můžete rovnováhu rovnou trénovat v mém >>online kurzu pro ženy Ženské hubnutí. Dozvíte se v něm, jak o sebe začít pečovat a jestli máte pár kilo navíc, tak se také dozvíte, jak vyváženě jíst a cvičit a hlavně jak se z toho všeho nezbláznit. 

Autor: Zuzana Douchová
Zdroj: zuzanadouchova.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě