Stará cesta - návrat ke kořenům

datum 13. 8. 2023
autor a zdroj obrázku: ©VeraPetruk, Getty Images na webu Canva.com

Cesta pravé magie, cesta přírodní magie, cesta Kola roku. Proč?

Všechno je odhaleno kolem nás. Nač komplikované rituály, pomůcky?

V historii nic z toho neexistovalo. Ano, je mi jasné, že žijeme ve 21. století. Je mi jasné, že technický pokrok nelze zastavit. O tom ale můj příspěvek není. 

Žít magií a znát její zákonitosti znamená pochopit, že tajemství magie přebývá v záhybu potoka, v mracích, které plují oblohou, v bouřích i jemném vánku. V ozvěně hlubokých lesů i obdělávaných polí s divokými remízky. Existuje v trávě, ve stromech, v očích divokých zvířat. Ne v knihách a kurzech.

Možná se ptáte, proč si tímto textem kopu do vlastních řad. Přece taky prodávám magické potřeby a produkty, mám kurzy a soukromý klub. Protože toto všechno má sloužit jako pomůcka, základní text nebo pro radost a komunitu. Ne proto, abychom na těchto věcech stavěli svoji praxi a cestu.

Ačkoli se to nezdá, protože čarodějnictví je stále na vzestupu, je nás, co kráčíme po starých cestách, poměrně málo. Tradice lidového řemesla a čarodějnictví ustupuje jakési "modernizaci" magie jako takové. Důvod je mi neznámý. Snad určitá lenost, nezájem a snaha mít všechno rychle. Vážně nevím.

Možná je to částečně chyba nás praktikantů, kteří cestu tradiční lidové magie nepustí ven. Stále je z velké části zahalena a proniknou do ní jen někteří.

Staré způsoby jsou zvykem, který se obvykle dědí z generace na generaci, nicméně můžete také najít mentora, který vás krůček po krůčku těmito křivolakými cestami provází. 

Rituály a okázalosti u nás nenajdete. Trávíme čas v myšlenkách, na cestách do jinosvětů, komunikujeme s rostlinami a zvířaty,  staráme se o zahradu a vnímáme prostředí kolem nás. 

Je mi jasné, že mám to štěstí, že pocházím z rodiny bylinkářek a s trochou nadsázky "čarodějnic" (vy víte, že to slovo nemám ráda). Ať to byla maminka, babička nebo děda - úcta k přírodě, vnímání energií, znalost bylin, stromů, zvířat nebo život v cyklech měnících se ročních dob, to vše tvořilo základ mého života v dětství. A to ruku v ruce s moderní společností blížícího se 21.století. Neměla jsem knihy, neměla jsem pomůcky, ale měla jsem lesy, pole, louky a řeku.

Mohli byste vlastnit dvacet knih o bylinkách, ale nikdy byste byliny nepoznali, dokud je sami nevyhledáte, nenatrháte, neohmatáte nebo neochutnáte. 

Čím více času strávíte v přírodě, tím více si uvědomíte, jak celé řemeslo pracuje – od entit po energie samotné Země.

Tohle není ten propagovaný nesmysl o "přírodní magii". Žádná vymezená přírodní magie neexistuje. Svět přírody je jediným zdrojem pro všechny druhy magie, chcete-li škatulkovat.

Jak najít tu cestu staré lidové magie, tradiční magie, když nemáte mentora, který by vás vedl?

Odložte na chvíli knihy a použijte je pro dostudování potřebných věcí nebo pro základní přehled. Najděte jeden exemplář rostliny, kterou neznáte. Sbírejte přírodní věci, které najdete, jako jsou peří, žaludy, šišky, větvičky. Možná narazíte na kosti, parohy a lebky.

Nechte v sobě zažehnout touhu vytvořit jednotu bytí s přírodou. Tam je to kouzlo, které hledáte. To je to, co pochopili ti před námi.

Každé ráno si vyhraďte nějaký čas na posezení venku či u okna (ano, i v zimě). Zavřete oči a nesoustřeďte se na nic jiného než na zvuky kolem vás, na vůně, na Slunce, které se dotýká vaší tváře. I když jde o několik okamžiků, tímto způsobem se začneme napojovat na magii kolem nás, a jakmile získáme pevné spojení s energiemi, které nás  obklopují, začneme využívat síly Země. 

Snažte se hledat odpovědi na otázky sami. 

Když jsem vyrůstala, neexistoval internet, facebookové skupiny, natož Google. Neexistovaly ryze okultní obchody a v knihovně bylo knih na toto téma pomálu. Objednat si online nebylo možné. Ale i v téhle době mnoho z nás vyrostlo a také úspěšně praktikovalo.

Příprava na jakékoli kouzlo nebo rituál trvala déle a umožnila nám dokonale navnímat, co je potřeba. Žádné návody ve stylu "kupte, zapalte, napište a hotovo".

Osobně věřím, že tahle novodobá praxe může pro někoho fungovat. Ale že se tím oni sami okrádají o to podstatné spojení s magií, to už nevnímají.

Neberte tento článek jako útok na "moderní čarodějnictví". O tom to vůbec není. Jestliže si z něj alespoň něco málo vezmete k srdci, budu moc ráda.

Tak zkuste zavřít počítač, odložit telefon a knihy a vyjděte ven. Příroda vám poskytne všechny magické nástroje, které kdy budete potřebovat, včetně inspirace k psaní vlastních slov kouzel a rituálů. 

Lena

Autor: cottagewitchapothecary.cz
Zdroj: cottagewitchapothecary.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě