Slunce života - poporodní deprese a cesta ven

datum 13. 6. 2023

Příběh zachycující bolestné prožitky autorky při setkání s poporodní depresí - nejen o tom je kniha Slunce života od Andrey Klimešové

Prošla jsem si těžkou poporodní depresí, a právě toto období se mi stalo inspirací pro mou knížku. Abych pochopila, proč jsem se octla na dně ve chvíli, kdy spousta jiných žen září štěstím, musela jsem ze skříně vyndat hooodně kostlivců. Kostlivců, kteří tam leželi už z dob mých prvních krůčků. Snaha odpovědět si na otázky „proč se mi to děje? proč zrovna já?“ mě vedla k hlubšímu zamyšlení a k hledání souvislostí právě s obdobím dětství. I když to tenkrát bylo neskutečně těžké životní období, dnes s odstupem času už dokážu říct, že to vlastně bylo to nejlepší, co mě potkalo. Bez téhle životní lekce bych se asi nikdy nedokázala skutečně obejmout a stále bych čekala, že to za mě udělá někdo jiný. A takových „čekajících“ je dle mě mezi námi spousta. 

Jelikož už dnes vím, že cesta ven z poporodní deprese existuje, rozhodla jsem se své prožitky vtělit do příběhu dvou postav a skrze něj šířit mezi čtenáře víru v lepší zítřky. Z celého srdce si přeji, aby má knížka byla pro mnohé inspirací k sebepřijetí a k sebelásce. A když se to povede alespoň u jednoho čtenáře, měla má snaha knížku vydat rozhodně smysl. 

Proto přicházím i na stránky Cesty k sobě se svou knižní prvotinou, jejíž psaní mi bylo terapií a bylo motivováno snahou pomoci také druhým, kterým stejně jako mně v jistou dobu přestalo slunce ráno vycházet. Tuto knihu jsem psala zejména během půlroční pracovní pauzy, kterou jsem si dobrovolně vzala poté, co jsem dala výpověď z vyčerpávající manažerské pracovní pozice. Když se ohlédnu zpětně, byla to právě tato výpověď, která přetavila v praxi mé dosavadní teoretické poznatky o sebelásce. Poprvé jsem tenkrát dala své zdraví, svůj spánek, své koníčky…, prostě sebe na první místo. A od té doby se snažím po této cestě směřovat vpřed, i když občas je to výzva. Mám totiž devítiletou dcerku, která má stejně jako já spoustu koníčků a zájmů. Dám-li ale stranou péči o dcerku a svou analytickou práci v oblasti energetiky (nyní už méně časově a psychicky náročnou), věnuji se ve svém volném čase zejména sportu, cestování a v neposlední řadě právě psaní. 

Kniha vypráví příběh dvou mladých žen, které jsou kamarádkami už z dob školních lavic. I když se jejich životy po škole vzdálily, společný jmenovatel „nemoc“ je opět sbližuje. Nejprve svou nemoc tají, protože nezapadá do dokonalého příběhu, který si léta budovaly na sociálních sítích. Ale nemoc nastavuje zrcadlo. Bolest je tak silná, že zatemňuje mysl a přináší ty nejčernější myšlenky a činy. Ve snaze vyjít ze tmy a spatřit své slunce se hlavní hrdinky pouští na cestu, ze které musí odklidit léta ukládané nánosy bahna. Naštěstí si včas uvědomí, že lepší než příběh o dokonalosti je příběh o skutečném přátelství a že si na cestě mohou pomoct. Víc ale neprozradím, aby si čtenář sám v knize našel to, co mu má kniha předat.

Co je ale dle mě důležité zmínit a co by měly vědět všechny maminky, které po narození svého miminka zažívají úzkost, strach a depresi, je to, že tento stav není neobvyklý a že se za něj nemusí stydět. Maminky, neznamená to, že jste selhaly a že jste špatné mámy. Je to nemoc jako každá jiná a nijak nesouvisí s vaším charakterem nebo něčím podobným. Jako každý nemocný člověk si zasloužíte pochopení a obejmutí. Ale mějte, prosím, na paměti, že to jediné obejmutí, které nastartuje vaši cestu za uzdravením, je obejmutí od vás samotných. 

Na závěr ještě přikládám dojmy čtenářek, které knihu již přečetly: 

„Kniha Slunce života je napínavý román od autorky Andrey Klimešové. Příběh pojednává o dvou ženách, které prožívají nejtěžší chvíle života. Ačkoliv jsou blízkými přítelkyněmi, každá svůj pohár hořkosti pije tiše, sama a v největší tajnosti. 

Příběh mě od první chvíle fascinoval, a proto jsem jej nedokázala odložit. Velmi mě zaujaly příběhové linie hlavních hrdinek psané v první osobě. Líbila se mi asociace s mandariníkem, ve kterém si jedna z hrdinek zrcadlí svou bolestnou roli matky. Mám ráda knihy, které mi silným příběhem prozradí i něco o mně samotné. A to román Slunce života naprosto splnil. Ještě několik dní po přečtení jsem přemýšlela o rozmanitosti a překvapivých zvratech příběhu. Někdy člověk musí padnout na úplné dno, aby si uvědomil, kde najde skutečného zachránce svého života. 

Knihu čtenář přečte velmi rychle, ale příběh se mu svou hloubkou vryje do srdce na velmi dlouho. Tak jako mně. Vřele doporučuji!“

––Soňa Císařová, autorka knihy Cesta z prachu

„Kniha mě hned na úvod vtáhla do děje. Autorka otevírá témata, o kterých se ve společnosti otevřeně moc nemluví. Poporodní deprese je stále pro mnoho žen nemoc, za kterou se stydí a kterou se snaží utajit. Autorka vykresluje niterné pocity postav a jejich vztahové problémy. Přestože je téma smutné, knížka je psaná velmi čtivě, svěžím stylem a nenechá čtenáře vydechnout až do samotného konce. Určitě si své čtenáře najde.“

-- Ivana Nyčová, knihovnice

Pokud se chcete o knize dozvědět více, nebo vás již zaujala natolik, že jste rozhodnutí si ji koupit, přejděte na níže uvedený odkaz nakladatelství Pointa.cz, kde naleznete mimo jiné i úryvek z knihy.

https://bit.ly/KupSlunceZivota

Aktuality o knize také zveřejňuji na instagramové stránce Slunce života (@slunce_zivota) • Fotky a videa na Instagramu.

Pokud se mě chcete na něco zeptat nebo jste v tíživé životní situaci a domníváte se, že bych vám já osobně nebo skrze knihu mohla nějak pomoci (na základě mé vlastní zkušenosti s poporodní depresí), napište mi do zpráv na Instagramu a určitě něco vymyslíme.

Všechny statečné maminky, máte můj velký obdiv, protože, ruku na srdce, mateřství není procházka růžovým sadem, ale pořádná šichta. 

S vděčností a sluncem

Andrea Klimešová

autorka knihy Slunce života

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě