Přírodní repelenty: Které jsou osvědčené?

datum 9. 6. 2023
autor a zdroj obrázku: ©JPC-PROD, Getty Images Pro na webu Canva.com

Trápí vás v létě dotěrný hmyz? Ubránit se mu můžete i bez chemie. Zkuste proti komárům, klíšťatům i muchničkám vyrazit do boje přírodními repelenty. Které jsou ty nejúčinnější?

Přírodní repelenty vás před komáry či klíšťaty ochrání i bez chemie. Jako obranu proti dotěrnému hmyzu můžete vyzkoušet základní přírodní suroviny či esenciální oleje. Přírodní repelenty si zkuste umíchat také z několik základních, čistě přírodních ingrediencí. Které z nich rozhodně stojí za vyzkoušení?

Proč se rozhodnout pro přírodní repelenty

Repelenty proti klíšťatům, mouchám či komárům, které jsou k dostání v běžných obchodech, se zpravidla vyrábí na syntetické bázi. I když bývají účinné, vzhledem ke svému složení mohou mít nepříznivý vliv na lidské zdraví.

Není proto od věci vyzkoušet čistě přírodní repelenty, které ve srovnání s komerčními repelenty proti hmyzu a klíšťatům neobsahují škodlivé chemikálie. Pokud se chystáte na zahradu, do lesa, na výšlap do přírody nebo chcete kempovat, zkuste se spolehnout na přírodní repelenty. Účinně vás ochrání před klíšťaty, komáry i malými černými muškami.

Nejúčinnější přírodní repelenty: Vyzkoušejte esenciální oleje

Pokud hledáte opravdu účinné přírodní repelenty, sáhněte po přírodních esenciálních olejích. Jakým způsobem tyto přípravky používat? Jelikož jsou esenciální oleje vysoce koncentrované, míchejte je po kapkách s nosným rostlinným olejem (například kokosovým) a až poté je nanášejte na tělo. Kombinaci esenciálního a nosného oleje následně naneste přímo na pokožku. A to například na zápěstí, mezi klíční kosti nebo do podkolenních jamek.

Zajímá vás, jakým způsobem tento přírodní repelent aplikovat přímo na oblečení? Vezměte si lepivý váleček na oblečení, nakapejte na něj několik kapek vybraného esenciálního oleje a tímto válečkem svůj oděv jednoduše přejeďte. Které esenciální oleje vás tedy nejúčinněji ochrání před klíšťaty, komáry a muchničkami? Vyzkoušejte následující.

Eukalyptus

Hledáte-li opravdu účinný repelent proti klíšťatům, spolehněte se na eukalyptový esenciální olej. S pomocí eukalyptové vůně odpudíte také komáry či muchničky. Dotěrnému hmyzu rovněž nevoní kombinace eukalyptového esenciálního oleje a citronelového oleje.

Citronela

Citrusová silice, obsahující sloučeninu limonen, dotěrný hmyz spolehlivě odrazuje. Citronela rovněž výborně účinkuje jako přírodní repelent proti klíšťatům a spolehlivě odpuzuje i blechy.

Levandule

Univerzálním přírodním repelentem proti klíšťatům, komárům a muchničkám je bezkonkurenčně 100procentně přírodní levandulový esenciální olej, kterému se dotěrný hmyz raději vyhne obloukem.

Tea tree olej

Výborným přírodním repelentem proti klíšťatům a komárům je také tea tree olej. Používat jej můžete buď samotný s nosným olejem, nebo v kombinaci s nosným olejem a s levandulovým esenciálním olejem. Jakým způsobem? Smíchejte 40 mililitrů nosného rostlinného oleje, 7 kapek tea tree oleje a 5 kapek levandulového esenciálního oleje. Přírodní repelent proti klíšťatům je na světě.

Tea tree olej můžete používat rovněž bez nosného oleje. Stačí rozetřít několik kapek tohoto esenciálního oleje na zápěstí, kotníky a mezi klíční kosti. Tea tree olej můžete aplikovat i na další místa na těle, kde komáři či klíšťata nejraději útočí.

Tipy na další esenciální oleje odpuzující hmyz

Jaké další esenciální oleje jsou skvělými přírodními repelenty? Vyzkoušejte tymián, rozmarýnlemongrass, geranium neboli muškát, hřebíček a také mátu. Výborně funguje rovněž kombinace těchto esenciálních olejů.

Přírodní repelenty z octu a esenciálního oleje

Z esenciálních olejů si můžete vyrobit také přírodní repelentní sprej. Jelikož se esenciální oleje nerozpouštějí ve vodě, k jejich naředění zkuste použít ocet. Smíchejte nejlépe vinný ocet nebo jablečný ocet s několika kapkami vybraného esenciálního oleje a tento roztok přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Poté již můžete aplikovat na tělo nebo oblečení.

Autor: www.energiezivota.com
Zdroj: www.energiezivota.com

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě