Osobní růst a duchovní cesta

datum 4. 7. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Boonyachoat, Getty Images na webu Canva.com

Když pomyslíme na osobní růst a duchovní cestu v jakémkoli pojetí (jakékoli praktikování a způsoby), většina lidí, kteří se na cestu růstu vydají, má tendenci přemýšlet takto:

Posuzování: "Teď jsem v této fázi, (ne)jde mi to."

Orientace na budoucnost: "Chci se dostat tam a tam, mít takové a onaké schopnosti, (ne)cítit a (ne)prožívat to a ono atd."

Orientace na budoucnost (přílišná a stálá, mít určitý směr/vizi je v pořádku) a dovolení mysli, aby stále hodnotila, jak se vám to a ono vede, přičemž obvyklejší je vnímat, co se nedaří, odvádí od prožívání toho, co je teď a tady, a tím i od potenciálu skutečně růst.

Růst můžete ve všem, co děláte. Není a nemělo by to být takto: "Teď pracuji/dělám nějaké činnosti, a pak si vyhradím chvíli na praxi." Mnoho lidí rozděluje svůj den na několik částí a ještě více lidí má potíže být v přítomném okamžiku.

Lépe je využívat každou chvíli k tomu, abyste posilovali bdělost a pozorovali sebe, učili se v interakcích s druhými, poznávali se lépe, uměli docenit to, co je a snažili se o koncentraci mysli na přítomnost, namísto omílání minulosti nebo vysnívání si budoucnosti. V tom je skrytý možný velký posun kupředu.

Pěstujte také přijetí toho, co je, ať je to cokoli a učte se z toho. Jen málo lidí dovede docenit to, co je teď a svou mysl obrací na něco, co je dle nich v daný okamžik lepší: "Ať už je teplo", je-li zima a když je teplo: "Je moc teplo, ať se ochladí" (vztáhněte si metaforicky příklad počasí na jakoukoli oblast života).

Inspirovat se můžete také tímto textem od T. Bisia, který mj. učí tzv. vnitřním bojovým uměním (propojení s energií nitra):

"Otázka, kterou byste si měli klást, není: ,Co chci?" ani ,Co je mým cílem?, ale ,Co by mě dokázalo nadchnout,? Tato otázka nás vede k tomu, abychom se znovu zasoustředili ne na pevně dané cíle, ale na proces zapojení se do života prostřednictvím konání a jednání. Cíle vytvářejí napětí. Jestliže cíle odložíme stranou, můžeme se otevřít proudu změn, který bude inspirovat a naplňovat náš život, Jakmile napětí pomine, je možné žít naplno, dokonce i v obtížných situacích."

Autor: Veronika Neumannová, Bright Future Dimension
Zdroj: Bright Future Dimension

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě