Naučte se zpracovávat léčivé bylinky – 4. část

datum 26. 4. 2023
Zdroj: Pixabay.com

Milí čtenáři, možná zjistíte, že zpracování bylinek je mnohem snadnější, než si myslíte. To platí také pro domácí vína, piva a další kvašené a fermentované nápoje.

Naši předkové velmi často používali v léčbě bylinná vína. Víno bylo považováno za dobrý nosič léčivých látek. Horké vinné nápoje díky teplotě a obsahu alkoholu měly razantní a rychlý léčivý účinek.

Léčivé víno připravené za studena:

Bylinky se zastudena macerují v kvalitním suchém či polosuchém víně v poměru 1:10. Lahev uzavřeme, necháme stát v temnu a protřepáváme. Po 10 dnech scedíme a slijeme. Víno se uchovává v chladu a temnu. V plné láhvi je upotřebitelnost macerátu min. 3 měsíce, otevřená lahev se musí spotřebovat do 3 týdnů. Obvyklé dávkování je 1 lžíce nebo 0,5 dl 2-3x denně. Obvyklá doba podávání je 30 dnů, mohou se podávat i dlouhodoběji.

Vinný odvar a nálev:

Účinné látky se tímto způsobem přípravy velmi dobře vstřebávají a mají rychlý účinek. Postup přípravy je stejný jako u vodních nálevů a odvarů, včetně poměru vína a drogy. Na rozdíl od vodných přípravků se vína pijí chladná.

Svařené víno se připravuje tak, že se v něm povaří koření nebo bylinky. Na skleničku vína se dává asi jedna zarovnaná kávová lžička sušených bylin. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě.

Kvašené nápoje:

Stejně tak se od nepaměti připravovaly nejrůznější kvašené nápoje, medoviny a květová vína. Všechny tyto nápoje jsou nejen chutné, ale i léčivé. Tyto výrobky si uchovávají vůni, chuť i léčivé účinky rostlin a věřím, že právě kvašením se léčivost ještě umocňuje.

Recepty:

Bylinkové víno připravené macerací:

Potřebujeme:

1 l suchého bílého vína, hrst sušených bylinek nebo 2 hrsti čerstvých bylinek (např. meduňka, dobromysl, heřmánek, rozmarýn, růže, kakost, rozmarýn, yzop, jetel, řebříček), 3 lžíce medu nebo hnědého cukru

Postup:

Bylinky vložíme do skleněné nádoby, zalijeme vínem a necháme při pokojové teplotě na tmavém místě macerovat cca 2 týdny. Každý den protřepáváme. Přecedíme, můžeme dochutit medem nebo cukrem a vanilkou. Uchováváme v lednici. Popíjíme jako lék v množství 0,5 dcl.

Květové víno připravené kvašením

1 litr květů, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 4 dkg droždí

Nebojte se experimentovat a kromě oblíbených pampeliškových a bezových květů vyzkoušejte další rostliny a jejich směsi (např. denivka, růže, lípa).

Květy spaříme ve 2 1/2 l vroucí vody a necháme vylouhovat 24 hod. Potom přecedíme a výluh nalijeme do 5l demižonu nebo láhve. Svaříme 2 l vody a 1 ½ kg cukru-vychladíme a nalijeme na květový výluh. Potom 2 citrony a 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme, přidáme do výluhu a vložíme droždí. Láhev nebo demižon přetáhneme celofánem a jehlou uděláme do celofánu vpichy. Na okně necháme asi 6 týdnů - až pomeranče a citrony klesnou ke dnu. Vyvaříme korkové špunty a hadičku, vypaříme láhve. Poté hadičkou opatrně stáčíme do láhví tak, aby kal zůstal na dně. Množství v receptu je na 4 láhve o obsahu 0,7 l. Necháme v chladu odležet minimálně 3 měsíce, ale čím déle, tím lépe.

Kvašená bylinná limonáda

Potřebujeme: 3 litry převařené zchladlé vody, maličký kousek droždí, 150 g hnědého cukru, 1 bio citrón, 2 hrsti květů či listů.

Postup:

Můžeme použít jen jeden druh květů nebo je libovolně smíchat. Do limonád se hodí všechny jedlé květy - například květy růží, denivky, kopretin, jetelu, slézu, bezu, šalvěje či lípy. Může se použít nať máty, meduňky, čechřice či mateřídoušky. Ve velké zavařovací sklenici rozpustíme ve vlažné vodě cukr a droždí. Citron rozkrájíme na malé kousky a spolu s květy či listy přidáme do sklenice. Lehce přiklopíme víčkem nebo přikryjeme proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Sklenici necháme 1-2 dny stát na teplém místě. Občas zamícháme. Pak přes husté síto nebo vyvařenou utěrku obsah scedíme a dáme do chladu. Vynikající je ihned, během pár dní se v něm vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.

Milí čtenáři, přeji Vám rozkvetlé jaro, hodně sluníčka, energie a optimismu.

Radka Svatošová

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz.

Autor: Mgr. Radka Svatošová

Zdroj: https://nasezelenalouka.cz

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě