Líska

datum 15. 2. 2024
autor a zdroj obrázku: ©congerdesign, pixabay na webu canva.com

I když to tak ještě uplně nevypadá, ti, kdož trochu obracejí svou pozornost ven k přírodě, už vědí, že jaro a s ním nový život se nezadržitelně blíží. I když počasí je ještě smutné a sychravé, fouká, mrzne a je málo světla, i tak existují nezlomné rostliny tomuto všemu statečně odolávájící. Nejenže odolávají, ony jdou jako šílenci proti všem pravidlům. Svou statečností a odvahou jít proti vší nepřízni počasí pomůžou nám živočichům, k potravě a výživě, která je v tomto období chudá na minerály i vitamíny. Já říkám neustále, že rostliny, byliny, stromy a květy jsou veledůležitými obyvateli naší planety. Jsou to nezdolné a moudré bytosti, bez nichž bychom my živočichové vubec nepřežili.

Jedním z prvních keřů schopných do sebe nasát z Matky Země a prohnat svým tělem životodárnou mízu, která jej nasytí, nakojí jako matka své dítě, je zázračný keř zvaný líska tj. Lískový ořech. Je to zřejmě první květ (její samčí jehněda) v naší zeměpisné šířce k mání, jako první potrava pro včely. Je také líhní motýlů, housenek, můr a různého hmyzu, který je na jejích květech plných pilu závislý. Toto samozřejmě odpozoroval už keltský, slovanský či římský člověk (tam se našly písemné doklady o využití jehněd lísky jako léčivky). Proto je dobré se porozhlédnout ve svém okolí po krásné lísce a využít, s úctou k ní, jejího daru a uvařit si z jehněd výborný čaj. Stačí polévkovou lžíci zalít vroucí vodou a nechat 10 min. vyluhovat, osladit kvalitním medem a popíjet i tři týdny. Dodá nám mnoho minerálů a pusobí jako antioxidant. Čistí tělo, umí rozpouštet hlen v plicích, usazeniny ze zimních viróz, kdy býváme zahleněni až hrůza. Je výborný po zápalech plic a pod. Jde doslova o jarní životabudič, jenž nás probere ze zimní letargie. Až budou první lístky, můžete natrhat i s mladou větvičkou a udělat odvar s podobným účinkem.

Sbírejte vždy jen tolik, kolik opravdu potřebujete. Vždy požádejte a zeptejte se lísky, zda vám daruje své jehnědy, lístky či větvičky, svou energii. Poděkujte a chovejte se ohleduplně.

Ať vám vůně, krása, chuť i síla lísky přinese jen to nejlepší.

S úctou vaše čarodějnice Kirké

Autor: Kirké Vědma
Zdroj: FB Kirké Vědma

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě