Naučte se zpracovávat léčivé bylinky

datum 5. 4. 2023
Zdroj: Pixabay.com

Možná zjistíte, že zpracování bylinek je mnohem snadnější, než si myslíte. Sušené bylinky si můžete jednoduše připravit sami, stejně tak si namíchat jednoduché směsi na čaj. Teplé letní období je na sušení a zpracování ideální čas. Vyzkoušejte to podle našeho návodu.

Sušení a skladování bylin

Nasbírané bylinky doneseme domů a cestou se snažíme, aby se nám příliš nepomačkaly a hlavně nezapařily. Doma je opatrně rozložíme nejlépe do sušících sítí, které se dají koupit na internetu nebo v potřebách pro houbaře. Skvěle poslouží dobře větraná půda, kde můžeme bylinky rozmístit na velké papíry.

Bylinky kvalitně usušíme i v sušičce při teplotě maximálně 40 stupňů C. Můžeme je sušit na ústředním topení i na horních skříňkách v kuchyni. Sušení by mělo v každém případě proběhnout ve stínu a co nejrychleji.

Plody (například šípky, rakytník, hložinky) se suší o něco hůře, sušička je v tomto případě výhodou. Nastavíme teplotu maximálně na 50 stupňů C.

Některé bylinky se suší opravdu špatně, často hnědnou nebo se na nich objevují skvrny. V tom případě je výhodnější je zpracovat do sirupů a tinktur.

Bylinky jsou dobře usušené, když se lámou. Bylinky uchováváme v suchu a temnu, nejlépe v chladu, v co nejhrubším stavu, v prachovnicích nebo zavařovacích sklenicích. Podrtíme je až před použitím nekovovým předmětem.

Obsažené látky se snižují, jsou-li bylinky ve vlhku, při kolísavé teplotě, na vzduchu, světle a teple. Kořeny a kůra vydrží 2- 3 roky (maximálně 5-6 let), ostatní části bylin zpravidla rok.

Míchání směsí

Bylinky podrtíme nadrobno až těsně před přípravou nebo mícháním směsí. Použijeme k tomu vlastní ruce nebo je opatrně pokrájíme keramickým nožem. Míchání čajových směsí má nekonečné možnosti. Můžeme se držet osvědčených postupů, ale můžeme si jednoduché směsi vytvářet sami. „V zásadě platí, že žádná bylinka nemá bylinkového nepřítele, s kterým by se nesnášela,“ říkávala slovenská bylinkářka Aurelie Dugasová. Ideální je smíchat tři bylinky.

Směsi na čaje střídáme – u dlouhodobých onemocnění je užíváme max. 3 týdny – 3 měsíce, pak vyměníme směs za jinou nebo si dáme 1-2 týdny pauzu od užívání. Čaje i ostatní produkty užíváme zpravidla nalačno, pouze čaje na zažívání a hůře stravitelné se pijí po jídle.  

Způsoby zpracování:

Užívání čerstvých bylin a semen

Bylinky je nejlépe užívat v čerstvém stavu. Pojídat můžeme takto jarní bylinky, např. česneky, lichořeřišnice, řeřišnice, ptačinec, květy… Pro dezinfekci úst a další léčivé účinky můžeme rozkousat i koření - kardamom, jalovec, hřebíček, list šalvěje.

Práškovaná bylina

Získá se rozdrcením sušených bylin či plodů na prášek v hmoždíři nebo v mixéru; užívá se obvykle v množství na špičku nože.

Macerát (výluh za studena)

Byliny vylouhujeme zastudena ve vychladlé převařené vodě v pokojové teplotě asi 6 -10 minut. Před použitím lze mírně přihřát maximálně na 40 stupňů. Macerát se používá například u jmelí a slézů. Oblíbené jsou maceráty z máty, meduňky a dalších aromatických bylin.

Nálev

Čerstvé nebo sušené bylinky zalijeme vroucí vodou a louhujeme minimálně 10 – 15 minut, lépe však 20 – 30 minut. Nálev připravujeme z měkčích částí rostlin, listů a květů a siličnatých  - aromatických bylin. Dávkování: použijeme jednu polévkovou lžíci na ¼ l vody. Nálev volíme u jemnějších částí rostlin, u slizovitých a siličných drog s velkým obsahem éterických látek (divizna, mateřídouška).

Odvar

Čerstvé nebo sušené byliny vložíme do studené vody a vaříme 2-15 minut; tímto způsobem připravujeme čaje z tvrdších částí rostlin – stonků, kořenů, kůry, plodů, semen a koření.

Bylinářský čaj

Bylinky přelijeme večer studenou vodou a necháme pod pokličkou do rána vyluhovat. Ráno necháme výluh projít několikasekundovým varem, necháme jej 10 minut ustát a scedíme do termosky. Popíjíme v průběhu dne – ráno a večer sklenici, jinak po lžících.

Příště se naučíte další způsoby zpracování bylinek. Dozvíte se více o čajích na každodenní pití a o fermentaci.

Milí čtenáři, budu ráda, když mi napíšete, jaké informace a recepty byste v této rubrice rádi v budoucnu našli. Pište i o tom, jak se vám daří tvořit podle našich receptů. Přeji vám krásné prázdniny, nejlépe strávené na čerstvém vzduchu, v přírodě.

Recepty:

Čaj na posílení ledvin

Stejným dílem smícháme lístky jahodníku, jitrocele a kvetoucí nať zlatobýlu. Připravíme nálev z jedné lžíce směsi sušených bylin a užíváme jej obden.

Nálev proti dně

Směs kopřivy, tužebníku, břízy a pýru zalijeme vařící vodou. Popíjíme 2-3x denně.

Odvar proti revmatismu

Směs listu černého rybízu, jasanu a tužebníkového květu povaříme 5 minut a popíjíme 1 – 2x denně.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz.

Autor: Mgr. Radka Svatošová

Zdroj: https://nasezelenalouka.cz

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě