10. prosince - Mezinárodní den práv zvířat

datum 9. 12. 2023
autor a zdroj obrázku: ©gelitskaya, Getty Images na webu Canva.com

Lidé, kteří sdílejí planetu se všemi druhy různých tvorů, někdy potřebují připomenout, že zvířata si zaslouží, aby se s nimi zacházelo důstojně, s respektem a péčí. Ochrana práv zvířat na život bez újmy, krutosti a zanedbávání může totiž pomoci vytvořit soucitnější a spravedlivější svět pro všechny.

Ať už chlupatá nebo šupinatá, teplokrevná nebo chladnokrevná, na zemi, ve vzduchu nebo v moři - všechna zvířata na Zemi si zaslouží spravedlivé a ohleduplné zacházení.

Historie Mezinárodního dne práv zvířat

Přestože Organizace spojených národů v roce 1948, po druhé světové válce, učinila prohlášení o lidských právech, dodržování práv zvířat na planetě je i nadále problémem. O desítky let později se nápad oslavit a zvýšit povědomí o právech zvířat změnil na Mezinárodní den práv zvířat.

Tato planeta je domovem nás všech tvorů. Nejen, že se potřebujeme navzájem, aby naše rozmanité ekosystémy mohly prosperovat, ale měli bychom si vážit všech jedinečných a zajímavých zvířat, která s námi žijí jednoduše kvůli jejich krásným spletitostem, které tvoří přírodu.

Jak oslavit Mezinárodní den práv zvířat

Připojte se a mluvte za ty, kteří nemají svůj vlastní hlas, a zapojte se do Mezinárodního dne práv zvířat některým z těchto způsobů:

Naučte děti o právech zvířat

Ať už jde o rodiče, učitele, prarodiče nebo přátele, ti, kteří mají na děti vliv, mohou využít tento čas a naučit je, jak si vážit a respektovat zvířata na světě. Možná využijte Mezinárodní den práv zvířat jako motivaci k hovořit o ochraně přírody, dozvědět se o zvířatech, která jsou na seznamech ohrožených nebo ohrožených druhů, a vyzkoušet si způsoby, jak být ke zvířatům a životnímu prostředí šetrnější.

Staňte se dobrovolníkem ve skupině pro práva zvířat

Ať už jde o místní charitativní organizaci, nebo mezinárodní organizaci, která se snaží zabránit únikům ropy v oceánech, nebo se zapojuje do organizace PETA, Mezinárodní den práv zvířat je dokonalým katalyzátorem práce na pomoc zvířatům. Přispějte, bojkotujte společnost, která provádí testování na zvířatech, nebo uspořádejte akci na zvýšení povědomí o právech zvířat na počest tohoto dne.

Podívejte se na pořad o právech a ochraně zvířat

Bylo natočeno mnoho důležitých a vzdělávacích dokumentárních filmů a pořadů, stejně jako animovaných filmů s těmito tématy, které zobrazují neutěšenou situaci zvířat, zejména těch, která jsou ohrožena. Vyberte si z těchto titulů:

  • The Plague Dogs (1982). Animovaný (ne však pro děti) film o nelehké situaci psů přistižených při testování na zvířatech.
  • Food, Inc. (2008). Tento vzdělávací film odhaluje divákovi mnohé z krutých aspektů potravinářského průmyslu v západním světě.
  • Jsem zvíře: Příběh Ingrid Newkirk a PETA (2007). Tento film obsahuje příběh o tom, jak byla založena organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).
  • Zachraňte Willyho (1993). Fiktivní zobrazení o chlapci, který se dozví o zoufalé situaci kosatky, která byla v zajetí.

Autor: EnviWeb
Zdroj: www.enviweb.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě