Vnitřní klid: Které bylinky k němu dopomohou?

datum 20. 5. 2023
autor a zdroj obrázku: ©stoeckle, Getty Images na webu Canva.com

Chcete najít vnitřní klid? Máme pro vás tipy na několik bylinek, které vám jej pomohou vybudovat. Jestliže chcete mít mozek a emoce v rovnováze a naleznout vnitřní klid, pomocnou ruku vám podá zejména ašvaganda, heřmánek nebo meduňka.

Vnitřní klid představuje kombinaci spokojenosti, pohody a štěstí, při které máme pocit, že všechno je tak, jak má být. Při dokonalém vnitřním klidu by náš mozek a emoce měly zůstat v harmonickém stavu. Ovšem občas se tak neděje a emoce zastiňují náš mozek nebo naopak. Toužíte v sobě najít vnitřní klid? Navodí vám jej následující bylinky. 

Bylinky pro vnitřní klid: V hlavní roli ašvaganda

Jak účinkují bylinky, pomocí kterých chcete navodit vnitřní klid? Uklidňují nervový systém a podporují celkový pocit spokojenosti, štěstí a pohody. K vnitřnímu klidu vás dovede zvláště ašvaganda. Tato indická rostlina, která se již po tisíciletí používá jako ajurvédský lék, má neuvěřitelné antistresové vlastnosti.

Ašvaganda zklidňuje nervový systém, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu v těle a její antioxidační vlastnosti chrání tělo před účinky stresu. Ašvaganda vás zároveň nabudí a zvýší vaši odolnost proti únavě a vyčerpání. Také u vás navodí pocity vnitřního štěstí, pohody a spokojenosti.

Jak ašvagandu, díky které naleznete vnitřní klid, užívat? Její dávkování by nemělo přesáhnout 2 lžičky prášku nebo 4 tobolky denně. Tato bylinka není vhodná pro děti a těhotné ženy. Na ašvagandě si můžete pochutnat třeba jako na podvečerním nápoji. Ohřejte si rostlinné mléko, zamíchejte do něj lžičku ašvagandy a přidejte javorový sirup.

Heřmánek římský: Ideální bylinka pro vnitřní pohodu

Nejen, že heřmánkový čaj výborně chutná, heřmánek římský je rovněž skvělou bylinkou pro zklidnění nervového systému a nalezení vnitřního klidu. Kromě toho, že má heřmánek římský uklidňující účinek, ulevuje od stresu a úzkosti a také podporuje relaxaci a spokojený spánek.

Rovnováhu mezi mozkem a emocemi vám přinese nejen samotná konzumace heřmánku římského ve formě čaje, tablet nebo tobolek. Pokud si připravíte heřmánkový čaj, využijte také skvělých aromaterapeutických vlastností heřmánku a spolu s chutí si vychutnávejte také jeho uklidňující vůni. Právě při pití heřmánkového čaje perfektně uklidníte jak své tělo, tak svou mysl.

Meduňka lékařská: Zbaví vás úzkosti a navodí klid

Máte-li tendenci k úzkostným stavům a nepřejete-li si nic jiného než vnitřní klid, výbornou bylinkou pro vás je meduňka lékařská. Tato bylinka zklidní váš nervový systém, zbaví vás nespavosti, pomůže vám od úzkosti, má relaxační vlastnosti a podporuje dobrou náladu. Rovněž vám zklidní trávení a sníží krevní tlak. 

Meduňku lékařskou, která je velmi šetrnou bylinkou na vnitřní klid, užívejte ve formě čaje, ale také tinktury. Takový meduňkový čaj je velmi povznášející a zapůsobí na vás takřka ihned.

Tipy na další bylinky na vnitřní klid

K rovnováze mezi mozkem a emocemi vám dále napomůže starobylá bylina gotu kola nebo pupečník asijský. Tato bylinka roste v některých oblastech Himalájí, kde ji jogíni užívají k podpoře své meditace. Čínští bylinkáři věří, že gotu kola rozvíjí korunní čakru (tj. energetické centrum na temeni hlavy) a že zajišťuje rovnovážný stav mezi pravou a levou mozkovou hemisférou. Toto propojení hemisfér přináší lepší schopnost se vyrovnat se stresem či depresemi a navozuje psychickou pohodu. Gotu kola rovněž zlepšuje spánek a pomáhá paměti, koncentraci a zraku k lepšímu fungování.

Vnitřní rovnováhu, štěstí, spokojenost a pohodu vám pomůže navodit také bazalka indická neboli Ocimum sanctum. Tato bylinka zvyšuje odolnost těla vůči stresu. Bazalku indickou můžete užívat ve formě čaje nebo tinktury. Vnitřní klid vám pomůže rovněž v rámci aromaterapie navodit inhalování páru z bazalkového odvaru. Bazalka indická však není vhodná pro těhotné ženy a děti. Této bylince se rovněž vyhněte, máte-li hypoglykémii nebo užíváte-li léky na ředění krve.

Co se aromaterapie týče, k navození vnitřního klidu skvěle pomáhá také esenciální olej z levandule. Ten si můžete přidat do horké koupele nebo do aromalampy. Levandule lékařská totiž zklidňuje mysl, má relaxační účinky, zbaví vás stresu, podpoří klidný spánek a zmírňuje úzkostné stavy.

Autor: www.energiezivota.com
Zdroj: www.energiezivota.com

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě