Ve Světový den bez klecí vyzývá Jane Goodallová předsedkyni Evropské komise,aby splnila slib a ukončila dobu klecovou 

datum 17. 10. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Maria Sbytova na webu Canva.com

Dnes, ve Světový den bez klecí se Dr. Jane Goodallová, světoznámá ochránkyně přírody a patronka mezinárodní organizace Compassion in World Farming, připojila k občanům a nevládním organizacím a vyzvala Evropskou unii, aby dodržela svůj slib a zakázala používání klecí pro hospodářská zvířata.

Před dvěma lety se Evropská komise zavázala zakázat klece pro 300 milionů hospodářských zvířat, která jsou uzavřena v klecích nebo těsných kotcích a často se nemohou vůbec pohybovat ani projevovat přirozené chování. Komise však dosud nezveřejnila návrhy na tento zákaz, jak slíbila.

Závazek zakázat klece byl přijat v reakci na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové koordinovanou Compassion in World Farming (CIWF), kterou podepsalo více než 1,4 milionu občanů a podpořilo 170 nevládních organizací. Dosavadní nedodržení tohoto slibu pobouřilo příznivce zákazu klecí a aktivisty v celé EU. 

Ve svém videoposelství předsedkyni Evropské komise von der Leyenové uvedla Dr. Jane Goodallová, známá etoložka a ochránkyně přírody, Posel míru OSN a zakladatelka Institutu Jane Goodallové: „Každý rok je 300 milionů vnímavých zvířat zavřeno v průmyslových velkochovech po celé EU. Tyto systémy továrních chovů jsou zastaralé, způsobují nesmírné utrpení milionům zvířat, která jsou schopna cítit frustraci, strach a bolest... Opravdu mě rozčílilo, když se předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie nezavázala k reformám. Zdá se, že naslouchala spíše velkým podnikům než milionům občanů EU, kteří slibovaný zákaz klecí podporují." 

Příznivci zákazu klecí po celé Evropě dnes vyjadřují své rozhořčení tím, že předsedkyni von der Leyenové pošlou jasný vzkaz v příspěvcích na sociálních sítích, na nichž budou zobrazeny jejich dlaně s nakreslenou mříží klece. Společně ji vyzvou: „Zastavte utrpení, ukončete dobu klecovou!“ 

CIWF také zveřejnil novou analýzu hlasování poslanců Evropského parlamentu o welfare hospodářských zvířat od začátku volebního období v roce 2019. Analýza založená na datech přezkoumává 16 klíčových hlasování Evropského parlamentu zaměřených na zlepšení životní pohody hospodářských zvířat a odhaluje jasný nesoulad mezi tím, co občané žádají, a tím, jak poslanci Evropského parlamentu hlasují. 

Zatímco osm z deseti Evropanů si myslí, že životní pohoda hospodářských zvířat by měla být lépe chráněna, volení zástupci evropských občanů to nereflektují. Z 10 265 analyzovaných individuálních hlasů se pouze čtyři z deseti vyslovily pro lepší životní pohodu hospodářských zvířat.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové, řekla: „Je naprosto pobuřující, že EU naslouchá velkým agropodnikům, a jasnou vůli svých občanů ignoruje – podle celoevropského průzkumu 94 % Evropanů považuje životní pohodu hospodářských zvířat za důležitou.

Evropská občanská iniciativa byla vytvořena proto, aby občané EU měli možnost přímo se podílet na utváření EU. Avšak poté, co jsme s našimi partnery ze 170 nevládních organizací a miliony občanů tak tvrdě pracovali na úspěšném výsledku této iniciativy, a navzdory slibům Komise zákaz stále není zveřejněn. Bylo by naprosto ostudné, kdyby EU v této pozdní fázi plány prostě odložila – byl by to výsměch demokracii a celému institutu evropské občanské iniciativy. 

My se ale nevzdáme a společně s našimi partnerskými organizacemi v Česku i po celé Evropě, budeme v naší kampani pokračovat, dokud EU nezajistí, že všechny klece zůstanou prázdné.“

Více o kampani se dozvíte na www.konecdobyklecove.cz

Pro více informací prosím kontaktujte Romanu Šonkovou, vedoucí CIWF Česko
[email protected]
mobil: 778 000 288

Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.

Na kampani Konec doby klecové CIWF v Česku spolupracuje s těmito organizacemi: Hlas zvířat, Nadační fond ONE HEART, NESEHNUTÍ, OBRAZ, Plicka&Partners, advokátní kancelář a Svoboda zvířat.

11. října se CIWF připojil k řadě dalších organizací a občanů, kteří se shromáždili před budovou Evropské komise v Bruselu a společně požadovali, aby EU zveřejnila úplné návrhy revidovaných právních předpisů o welfare zvířat, včetně slíbeného zákazu klecí. Fotodokumentace z akce: ciwf

Tisková zpráva CIWF Česko, 13. října 2023 

Zdroj: CIWF Česko

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě