Střelec (Sagittarius) ♐︎

datum 23. 11. 2023
autor a zdroj obrázku: ©stock_colors, Getty Images Signature na webu Canva.com

STŘELEC (SAGITTARIUS) ♐︎

Element: Třetí Ohnivé Znamení

Vládnoucí Planeta: Jupiter

Protilehlé znamení: Blíženci

Převažuje: Mužství

Období: 22.11. - 21.12.

Věk Střelce: 6328 AD-8488 AD

Přesouváme se do devátého znamení ve zvířetníku. Přecházíme z elementu vody na element ohně.

Prvek ohně vždy následuje v kole roku element vody.

Nyní potřebujeme obnovit spojení s Duchem, abychom mohli vyjít na světlo z vodních hlubin Štíra a přesunout se tak dále v kole roku.

V této části průchodu naší cesty zvěrokruhem, musíme znovu-vystoupat za pomoci Ducha, musíme být vytaženi Duchem (ohněm).

V tomto období je v nás zažehnut a vznícen oheň inspirace.

Znamení Střelce je zastoupeno lukostřelcem vystřelujícím šíp, který stoupá ze Země. Tento šíp míří do budoucnosti. Soustředění na jednu cestu, jeden směr. Tento šíp musíme vystřelit z nejhlubšího místa v nás samých. Z hlubin našeho psyché, do kterých jsme se ponořili v předchozím období Štíra.

Ve Štíru jsme se propojili s našim stínem a v tomto bodě jsme našli svůj vztah k blížící se temnější části kola roku.

Šíp, který Střelec vystřeluje, míří skutečně vysoko a dosahuje ke hvězdám. Proto je zde silně cítit nadšení a ohnivý entusiasmus Střelce. V podstatě míří Střelec tak vysoko, a ještě k tomu do neznáma, že ostatní kolem by to mohli nazvat až směšným optimismem. Ovšem toto je přesně energie Střelce, který ví, že musíme mířit vysoko. Z psychologické perspektivy, je to právě tato kvalita extra velkého entusiasmu, jež způsobuje onu pověstnou přitažlivost ke znamení Střelce.

Střelec spadá mezi silně vizionářské znamení, kam můžeme zařadit také esenci šamanismu. Energie znamení Střelce má hluboce transformační a vizionářskou podstatu.

V tomto období se můžeme napojit na větší obraz našeho života. Můžeme rozšířit pojetí toho, jak sami sebe vnímáme. Skvělé období k tomu, abychom expandovali za hranice našich limitů a omezení. Posouváme se do nové éry našich cest. Přecházíme za hranice smrti, získáváme křídla a svobodu.

V anatomické astrologii spadají do Střelce stehna. K tomu, abychom mohli kráčet po cestě a podnikat pěší výpravy, potřebujeme silná stehna. Střelec je cestovatel za dobrodružstvím, a tak často cestuje po světě. Je to znamení cesty, pouti a výpravy do neznáma, kde se otevírá nové paradigma.

Znamení Střelce je plné humoru a spadá sem nakažlivý smích, za břicho se popadající.

Ve Střelci máme možnost objevit v sobě extrémně vysokou důvěru, že se věci zlepšují. Znamení, které je extrémně nabité heroickými možnostmi.

Zimní Slunovrat

Do Střelce spadá také období Zimního Slunovratu, které zde působí jako čas duchovního znovuzrození.

Při příležitosti Zimního Slunovratu dochází k vyrovnání rovnováhy mezi světlem a tmou v kole roku. Fyzické a duchovní světlo jsou často vnímané jako inverzní neboli opačné. Jednotlivé znamení v kole roku disponují různými koeficienty světla. Například v letních měsících je na planetě nejvíce světla, ovšem toto světlo by se dalo nazvat pouze napůl duchovní(demi-spiritual), světlo ve fyzické rovině je vyčerpáno do světa. A naopak v druhé polovině roku vnějšího světla na Zemi ubývá, ovšem naše vnitřní světlo nabírá na síle. Je to skvostná hra a tanec světla. Inverzní povaha světla v průchodu kolem roku, je jeden z mnoha krásných paradoxů života.

Sluneční Božstva Jako Archetyp Znamení Střelce

Střelec také reprezentuje různé Sluneční Bohy a hrdiny ze solárních mýtů (Apollo, Helios, Herkules, Ježíš, Artuš, Osiris atd.)

V téměř každém solárním mýtu musí všichni sluneční Bohové brázdit brány pekla (Harrowing of Hell). Akt symbolizující sestup slunečního Boha do podsvětí.

Klesající Slunce Střelce v listopadu a prosinci. Listopadové Slunce je nevyhnutelně odsouzeno ke smrti. Stejně jako každý Sluneční Král. Následuje ovšem znovuzrození. V mytologii a tradici kruhového stolu, Artuš ani Ježíš neumírají.

Archetypy Znamení Střelce

Kentaur Chiron, zraněný léčitel je archetypálním charakterem znamení Střelce. Velký mentor a učitel hrdinů.

Artemis, Bohyně lovu a divočiny, je jednou z archetypálních symbolů Střelce (Divoký Lovec).

Robin Hood je dalším z archetypálních charakterů spadajících do znamení Střelce. Umírající síla Slunce, je zde vyjevena jako symbol posledního vystřeleného šípu Robina Hooda.

Herkules a jeho 12 úkolů (12 Labours of Hercules), jež alegoricky zastupují průchod Slunce po ekliptice skrze domy ve zvířetníku, taktéž spadají do Střelce. (Také do Lva)

V otáčení kola Měsíčních Prací v kole roku (Labours of the Months), spadá Střelec do loveckého období. Labours of the Months odkazuje na cykly středověkého a raně renesančního umění zobrazující ve dvanácti scénách venkovské aktivity, které se běžně odehrávaly v měsících roku. Často byly spojeny se znameními zvěrokruhu a vnímány jako odpověď lidstva na Božské uspořádání vesmíru.

Král Artuš

Jméno Artuš bylo jedno z mnoha jmen, které dali Slunci staří Britové. Rytíře kulatého stolu lze tedy přirovnat ke znamením zvěrokruhu.

V původní velštině byl Artuš Arddir, tedy zahradník a Země byla jeho zahrada.

Jméno Arthur ve velštině znamená medvěd a oráč, což nám poskytuje krásné vodítko k jeho vysokému hvězdnému původu. Další významy jména Arthur mohou být syn medvěda nebo král válečník. Artuš je tedy zahradník a oráč, stejně jako byl svatý Jiří i Adam.

V ranném spisu Historia Brittonum, je nazýván dux bellorum – vůdce bitev v tažení odporu proti Sasům.

Jeho jména si váží všechny následující keltské generace, do ostrovního povědomí se tedy vtiskl i jako hrdina keltského lidu.

Možný domov Krále Artuše může pocházet ze souhvězdí Velkého Medvěda (Ursa Major) a konkrétně z hvězdy Arcturus.

Artuš je moudrý a trpělivý, král filozof.

Artuš reprezentujte pátrajícího ducha v nás všech.

Dá se nacítit, že v anglických srdcích sídlí Artuš ještě více než svatý Jiří, patron Anglie.

Artuš je také nadpřirozený hrdina ponořený do folklórní magie, jehož následovníci byli spojeni s věčnou honbou za magicko-náboženskými znalostmi.

V hebrejské Cabale se Artuš stává poutníkem úzce spojeným se Zemí, toulající se napříč hvězdnou oblohou.

V kabalistickém smyslu ho lze vnímat jako postavu symbolizující Slunce, stejně jako v některých případech Králové na Zemi.

V hebrejské Gematrii vychází hodnota jména na číslo 691 (MLKARTh). Hebrejský kořenový původ. Můžeme zde nalézt odkaz na Melkarth (Melqart) jednu z hlavních entit fénického a punského panteonu. Opět se jedná o vládce podsvětí a ochránce vesmíru.

Artuš je také vůdce Divokého Honu (Lovu, Wild Hunt a vládce podsvětí).

I přesto, že z něj rytíř Lancelot udělal víceméně paroháče, tak v sobě nenese žádnou zášť a zlomyslnost, protože se naučil velkorysé odpoutání z náhledu vyšší mysli, kterou nás může naučit právě devátý dům ve zvířetníku.

Rozhodně není oblíbencem kleriků své doby, vystupoval jako volnomyšlenkář a pro církev byl kacíř.

V tradici Kulatého Stolu by měl Artuš vstoupit do Avalonu prostřednictvím podobizny Štíra, znamení smrti. (Umírající Listopadové Slunce, temný bod roku, kdy temnota noci s klesajícím tempem stále přibývá.

Artušova víra byla víra Věčného Života.

Král Artuš je svázaný s hadí silou, a proto spadá do kategorie mýtických drakobijců.

V podobě drakobijců můžeme také najít svatého Ondřeje, svatého Jiřího a svatého Michala.

Král Artuš je archetypální postava spícího hrdiny, který se probouzí v časech nejvyšší nouze, aby bránil a povznesl svoji zem.

ADVENT

Střelec, to je také ohnivý šíp, který nás přenese do období Adventu. Jedná se o dobrodružství, které nás přivede k vyvrcholení na Zimní Slunovrat.

V Adventu nastává období očekávaného znovuzrození Krista. Stejně jako znovuzrození Slunce.

Je to čas naděje a víry ve vzkříšení Slunce a znovuzrození naší duchovní složky. Advent je Křesťanskou verzí znamení Střelce.

Do tohoto úseku roku spadá také příběh Tří Moudrých Králů (Zoroastriánští Magi), následujících hvězdu Davidovu (možná velká konjunkce či jiné významné nebeské znamení).

Připomínka toho, že Střelec nám ukazuje, že existuje pouze jediná stezka, a to ta po které kráčíme.

Stínový Aspekt: Slepá víra a přesvědčení. Odpojení od intelektu. Přehnaný fundamentalismus-urputné lpění na základních principech.

Afirmace: Já znám cestu, jsem veden hvězdami a věřím, že můj cíl je pravdivý.

Sdíleno v přání dobrodružného období Střelce, nechť každý z nás překročí omezení a limity, jež nás dosud svazovaly a vykročíme tak společně vstříc paradigma blaženosti,

Mikai.

Autor: Mikai
Zdroj: Hřejivá a Bezpečná Náruč Vesmíru

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě