Spánková hygiena a její hlavní zásady

datum 29. 11. 2023
autor a zdroj obrázku: ©evgenyatamanenko, Getty Images na webu Canva.com

Dodržování správné spánkové hygieny je klíčové pro zajištění kvalitního a obnovujícího spánku. Správný spánek je nezbytný pro naše celkové zdraví a pohodu. Zde je několik důležitých tipů, které vám pomohou vytvořit si zdravé návyky spánkové hygieny.

Udržujte pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát a vstávat v přibližně stejnou dobu každý den, i o víkendech. Tím pomůžete synchronizovat svůj biologický rytmus a zlepšit kvalitu spánku.

Vytvořte si relaxační rutinu před spaním: Před spaním si vytvořte klidnou a relaxační atmosféru. Můžete si přečíst knihu, poslouchat uklidňující hudbu, provádět jemné protahování či meditaci. Důležité je vyhnout se aktivitám, které vás příliš vzrušují, jako je sledování televize nebo používání elektronických zařízení s modrým světlem.

Vytvořte si příjemné prostředí pro spánek: Zajistěte si pohodlnou postel a vhodnou matraci a polštář. Snažte se udržovat vaši ložnici tichou, temnou a chladnou. Dobře větraný a čistý pokoj napomáhá lepšímu spánku.

Omezte stimulanty a alkohol: Vyhněte se konzumaci kofeinu a nikotinu minimálně čtyři až šest hodin před spaním. Tyto látky mohou ztížit usínání a ovlivnit kvalitu spánku. Alkohol by měl být také omezen, protože sice může pomoci usnout rychleji, ale negativně ovlivňuje hloubku a kvalitu spánku.

Zabývejte se fyzickou aktivitou: Pravidelná fyzická aktivita přispívá ke zdravému spánku. Snažte se cvičit alespoň 30 minut denně, ale vyhněte se intenzivnímu cvičení krátce před spaním, protože to může zvyšovat hladinu aktivity a ztěžovat usínání.

Omezte spánkovou hygienu na ložnici: Používejte svou ložnici pouze pro spánek a sex. Omezte na minimum práci, jídlo nebo jiné činnosti, které by mohly asociálně připojit vaši ložnici k jiným aktivitám než odpočinku.

Zvládejte stres a uklidněte mysl: Pokud máte problémy se stresem nebo úzkostí, může být obtížné usnout. Zkuste různé relaxační techniky, jako je hluboké dýchání, meditace nebo vizualizace, abyste uklidnili mysl před spaním.

Předejděte dlouhodobému spánkovému deficitu: Pokud máte během týdne nedostatek spánku, pokuste se tuto ztrátu vykompenzovat během víkendu. Dlouhodobý nedostatek spánku může mít negativní dopad na vaše zdraví a výkonnost.

Dodržování správné spánkové hygieny je investicí do vašeho zdraví a pohody. S těmito tipy můžete vytvořit zdravé návyky pro obnovující spánek a přispět k celkovému blahobytu.

Autor: www.energiezivota.com
Zdroj: www.energiezivota.com

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě