První adventní neděle: Otevření magické brány vánočního času

datum 2. 12. 2023
autor a zdroj obrázku: ©NRuedisueli, Getty Images na webu Canva.com

První adventní neděle je tradičně spojena s barvou fialovou. Symbolizuje očekávání, pokoru a přípravu na příchod Krista. Tato barva představuje také světlo v temnotě a naději, která nám přináší Vánoce.

V první adventní neděli se otevírá brána do kouzelného světa Vánoc. Tato vzrušující chvíle nám přináší nejen radost a očekávání, ale také magický dotek, který nás spojuje s tradicemi, rodinou a světem překypujícím zázraky.

Jaký je význam adventního věnce?

Symbolizuje boží věčnost, jednotu nás všech a spojení s Kristem. Čas, kdy se zastavíme, pocítíme vděčnost a radost z prostého bytí. Obsahuje také boží řád, protože by měl mít některé atributy, které nás spojují se sférou, jenž nás přesahuje. Hlavním z nich je symbol kruhu, který odkazuje na jednotu a věčnost. Stále zelené větve smrku nebo cesmíny představují pokračování života a naději stejně, jako zelená barva. Svíčky by měly být 4 a zapalují se proti směru hodinových ručiček. Dokonce existuje i pátá svíčka. Ta je bílá a zapaluje se až na Štědrý den. Symbolizuje Krista. Tenhle druh adventního věnce u nás však není příliš rozšířený.

Věnec může být i bez svíček, ale vždy vyrobený z rostlin, které pro majitele symbolizují štěstí, lásku, zdraví a hojnost. Takové věnce často vídáme zavěšené na vstupních dveřích.

Také barvy adventního věnce nesou svou symboliku. Tradičně je pro advent barva fialová. Vyjadřuje pokání, zamyšlení se nad sebou, nad uplynulým rokem. Tím se očišťujeme a ukončujeme celý rok, abychom do nového vstoupili co nejsvobodněji a v lehkosti. Tradičně vídáme věnce se čtyřmi červenými svíčkami. Ty přinášejí hojnost, bezpečí a energii. I to je možné, ale pak by měla fialová barva být zastoupena například stuhou nebo jiným doplňkem. Alternativou jsou 4 bílé svíčky, protože bílá barva pro nás má slavnostní charakter a je spjata s čistou a jakousi magickou vibrací. Pokud přidáte na věnec zlatou barvu, přivoláváte hojnost a ochrannou duchovní energii.

Z předkřesťanských dob připomínají adventní věnec dva zvyky. V zimním období nosili lidé do svých příbytků čerstvé zelené větve a tím poskytovali příjemné bydlení dobrým duchům. Holé věnce ze slámy odháněly zlé duchy a tím zajišťovaly požehnání.

Při zapalování první svíčky na adventním věnci se otevírá brána do světa tajemství a očekávání. Každá svíčka nese svůj vlastní význam a symboliku, připomíná nám hodnoty, které jsou v této doby zvláště důležité.

První svíčka má název "Naděje" a nazývá se "Svící proroků", přináší světlo v temných dnech a naplňuje naše srdce očekáváním. Je to jakýsi průvodce, který nám ukazuje cestu k vnitřnímu klidu a míru. Když ji zapalujeme, propojujeme se s generacemi před námi, kteří také hledali světlo v temnotě.

Svíčky na adventním věnci nejsou pouhými plameny. Jsou to magické požehnání, které nám pomáhají nalézt spojení s naším vnitřním já a okolním světem. První adventní neděle nám dává příležitost zastavit se, uvědomit si krásu jednoduchosti a připomenout si, co je skutečně důležité.

Magie první adventní neděle spočívá nejen v tradicích, ale i ve schopnosti otevřít naše srdce a přijmout svět s láskou a pokorou. Tato doba nám nabízí příležitost spojit se s našimi blízkými a přírodními cykly života.

A tak, až zapálíte první svíčku na adventním věnci, nechte se unést magií tohoto okamžiku. Otevřete své srdce pro radost, naději a lásku, které nám Vánoce přinášejí.

Začíná doba, kdy se domovy i ulice začínají pomalu odívat do vánočních ozdob, vůně skořice, vanilky a pomeranče se šíří vzduchem.

Pohodu a vnitřní klid nejen v čase adventním.

Iva Kukačková

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě