Pražané i Brňané si mohou pořídit vánoční jedličky v květináči. A na jaře je vrátit do přírody

views 0 datum 25. 11. 2018 délka

Aktuálně nabízí vánoční jedličky v květináči dvě organizace v Praze, Lesy hl. m. Prahy a Toulcův dvůr, a v Brně pak Veronica. Je dobré nákup nenechat na poslední chvíli. Loni se vcelku rychle stalo, že byly jedličky vyprodány.

Proč jedličku v květináči? Protože - pokud na to nezapomenete - se na jaře stromek může vrátit do lesa. Takže nejprve poslouží jako vánoční stromek, a pak ještě pomůže v lese vyvážit neutěšený poměr smrků vůči ostatním dřevinám. Žádný zbytečný odpad.

K živému vánočnímu stromku je potřeba přistupovat jinak než k tomu uříznutému či umělému. Je potřeba jej pomalu zvyknout na pokojovou teplotu, zalévat jej a hlídat vzdušnou vlhkost. „A protože se nejedná o standardní vánoční jehličnany pěstované právě a pouze pro vánoční období, nýbrž o stromky běžně pěstované pro výsadby v krajině, měly by posléze úspěšně zvládnout i přesun do země na zahradě nebo v lese,“ říká Petra Fišerová, tisková mluvčí Lesů hl. m. Prahy. Detailní návod, jak se o živý stromek starat, najdete zde.

Ten, kdo nedisponuje zahradou, kam by jedličku po zimě mohl zasadit, anebo ten, kdo chce stromku věnovat úplnou svobodu, může jej vzít v neděli 7. dubna 2019 ve 14 hodin do Kunratického lesa, kde se budou bývalé vánoční jedličky pod dohledem pražských lesníků vysazovat. Jedličky se zde připojí ke svým předchůdkyním, které Pražané v lese vysadili letos na jaře. Z loňských 250 vánočních jedliček se do lesa dostala asi stovka. Toulcův dvůr zorganizuje společné sázení v oblasti Břežanského potoka a Závisti.

Od pondělí 19. 11. 2018 si zájemci mohou stromky zakoupit na některém ze 7 prodejních míst v různých částech hlavního města: Pro jedličku mohou vyrazit do Zahradnictví Ďáblice, do ekocentra Prales ve Kbelích nebo přímo k jednotlivým hájovnám Lesů hl. m. Prahy (Čimický háj, Chuchelský háj, Hostivařský lesopark a Divoká Šárka). V letošním roce se pro stromek můžete nově vydat také do Stromovky, do zdejšího areálu Lesů hl. m. Prahy nedaleko Gothardovy brány. Cena za jeden stromek je 100 Kč. Kromě stromku kupující obdrží i podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat. Akce Lesů hl. m. Prahy je inspirována projektem Vánoční stromky zpátky do lesa, který již od roku 1998 v Brně realizuje Ekologický institut Veronica.

Jedle bělokorá v minulosti bývala naším nejhojnějším jehličnanem, v průběhu 20. století však z českých lesů takřka vymizela, a to hlavně kvůli nevhodnému způsobu hospodaření v lesích, vysoušení krajiny nebo průmyslovým imisím.

Lesy hl. m. Prahy mají připraveno celkem 400 stromků, Toulcův dvůr má stromků sto. Lesy hl. m. Prahy nabízejí sedm prodejních míst, Toulcův dvůr jen jedno.

Zdroj: Ekolist.cz

sdílet:
přehrát:
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě