Pan ministr převzal petici

datum 3. 5. 2023
autor a zdroj obrázku: ©konglinguang, Getty Images Signature na webu Canva.com

Česká republika bude určitě lídrem v oblasti revize legislativy welfare zvířat,“ slíbil nám a dalším organizacím na ochranu zvířat ministr zemědělství Zdeněk Nekula poté, co převzal naši petici s více než 20 000 podpisy. Tou jsme ho žádali o podporu zákazu všech klecových chovů hospodářských zvířat v EU. Naši výzvu přijal před budovou ministerstva, a spolu s peticí převzal jako dárek i obraz supermana se svou tváří. 

Petice navazuje na naši úspěšnou evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, v níž 1,4 milionů občanů a občanek EU žádalo o ukončení klecových chovů pro prasnice, telata, králíky, slepice, křepelky či husy a kachny. Evropská komise se následně zavázala, že v rámci revize právních předpisů EU o welfare (životní pohodě) zvířat předloží legislativní návrh na zrušení klecí pro hospodářská zvířata v celé EU. Je důležité, aby zástupci Česka v EU v čele právě s ministrem zemědělství podpořili tuto revizi legislativy ve prospěch zvířat. 

Konec starých pořádků?

Donedávna patřilo Česko naopak k zemím, které podobné změny odmítaly a lpěly na starých pořádcích. Podle průzkumu Eurobarometr si však 85 % lidí v Česku přeje pro zvířata lepší život

Petici jsme pořádali ve spolupráci s nevládními organizacemi Hlas zvířat, NESEHNUTÍ, OBRAZ, Svoboda zvířat, nadačním fondem ONE HEART a advokátní kanceláří Plicka & Partners.

Romana Šonková, vedoucí naší pobočky CIWF Česko a členka občanského výboru iniciativy Konec doby klecové, řekla: „Děkujeme všem, kdo podpořili naši petici a dali tak znovu najevo, že věznění zvířat v klecích nepatří do 21. století. Právě probíhající revize právních předpisů EU o welfare zvířat představuje jedinečnou příležitost výrazně zlepšit život stovkám milionů hospodářských zvířat. Naše evropská občanská iniciativa nastartovala proces ukončení klecových velkochovů v celé Unii, k finálnímu prosazení závazné legislativy EU však zbývá ještě kus cesty.
Návrh na zákaz klecí musí nejdříve předložit Evropská komise a následně ho musí přijmout jak Evropský parlament, tak Rada ministrů z jednotlivých členských zemí. A právě touto novou peticí žádáme našeho pana ministra, aby ukončení klecových velkochovů na jednáních v EU jednoznačně podpořil. Dnešní příslib pana ministra velmi vítáme a pevně doufáme, že jeho deklarovanou podporu Konci doby klecové nic nezmění.

Krutá praxe klecových chovů patří do dějin

V EU se v klecích každý rok chová přibližně 310 milionů hospodářských zvířat, z toho 5,4 milionu přímo v České republice. Jak zvířata v klecích živoří, mohla mnohokrát na vlastní oči vidět spisovatelka, novinářka a naše vizionářka Adéla Knapová: „Při svých reportážních investigacích pro týdeník Reflex objíždím každoročně Českou republiku, abych viděla, jak to vypadá ve velkochovech skutečně. Protože často to, co deklarují mnozí zemědělci, zkrátka není pravda. Ve většině velkochovů jsou stále zvířata zavřená v klecích, a to mnohdy tak, že se nemůžou týdny ani otočit, ulevit si od bolesti a námahy, jsou zraněná, mají proleženiny, o stresu a prožívané hrůze nemluvě… Viditelně trpí nejen fyzickým strádáním. Přitom v dnešní době jsou takovéto chovy, bohužel často štědře dotované z unijních peněz, zcela zbytečné a víme – můžeme to koneckonců vidět i u nás –, že jde chovat zvířata jinak, bez soustavného týrání, zato s ohledem na jejich potřeby.” 

V několika členských státech již byly přijaty zákony zakazující chov některých druhů zvířat v klecích. Česká republika se k těmto pokrokovým zemím přidala nedávným uzákoněním zákazu chovu nosnic v klecích od roku 2027. Je načase, aby krutá a překonaná praxe klecových velkochovů skončila v celé EU, a to pro všechna zvířata. Ke změně musí dojít co nejdříve a Česká republika by měla být jedním z lídrů této změny.

Autor: CIWF Česko
Zdroj: www.ciwf.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě