Nový návrh pravidel EU o přepravě živých zvířat nestačí k ukončení jejich utrpení,tvrdí ochránci zvířat

datum 14. 12. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Jan Sztemon, Getty Images na webu canva.com

Tisková zpráva CIWF Česko, 12. prosince 2023

Návrh Evropské komise na reformu zastaralých pravidel EU pro přepravu živých zvířat, zveřejněný 7. prosince, obsahuje nová ustanovení, která mají zkrátit některé doby přepravy a omezit transport zranitelných zvířat, jako jsou mláďata a březí samice. Vedl by však zároveň k neregulované délce námořních cest, oslabení teplotních limitů a novým mezerám v zákoně vytvořeným špatnými a chybějícími definicemi. Podle mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF) nový návrh nestačí k tomu, aby zabránil některým krutostem, jimž jsou zvířata během přepravy vystavena, a nijak výrazně by nesnížil jejich utrpení.

Právě minulý týden vydaly organizace CIWF a Eurogroup for Animals novou šokující zprávu, která odhaluje rozsah utrpení způsobeného obchodem s živými zvířaty z EU. Soupis dat o utrpení odhaluje hrůznou realitu, kterou zažívá přibližně 44 milionů ovcí, skotu a prasat z EU během otřesných cest trvajících až tři týdny. Ukázala také, že nedostatečné a zavádějící oficiální záznamy EU zakrývají skutečný rozsah utrpení zvířat.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, řekla: „Návrh EU o přepravě zvířat sice ukazuje určitou snahu zlepšit pravidla ochrany zvířat, ale je to promarněná příležitost. Nestačí totiž k ukončení utrpení milionů zvířat, která jsou každoročně přepravována na dlouhé vzdálenosti v rámci EU a do zemí mimo EU. V některých zemích, jako je Německo, Lucembursko a Nový Zéland, již zákonodárci přijali zásadní omezení exportu zvířat. Brzy by je měly následovat i Spojené království a Austrálie. Stejným směrem by se měla vydat i celá EU, což je přání většiny jejích občanů – zakázat vývoz živých zvířat do zemí mimo EU a nastavit mnohem přísnější pravidla, která mimo jiné omezí dobu přepravy, zajistí, aby transporty probíhaly s ohledem na povětrnostní podmínky, a také ukončí přepravu zranitelných zvířat.

Přestože vítáme snahy o zlepšení ochrany zvířat – včetně zveřejněných návrhů týkajících se chovu psů a koček – Komise zklamala občany EU tím, že neprovedla komplexní reformy legislativy o welfare zvířat, které slíbila. Patří mezi ně i jasný závazek zakázat klecové velkochovy zvířat v návaznosti na evropskou občanskou iniciativu, kterou podepsalo 1,4 milionu lidí a která byla zmařena nátlakem ze strany živočišného průmyslu."

Devět z deseti občanů EU se domnívá, že je důležité chránit životní pohodu (welfare) hospodářských zvířat. V konzultacích Komise v letech 2021 a 2022 se naprostá většina občanů EU (94 %) vyslovila pro ukončení vývozu živých zvířat. Nedávno více než 900 000 občanů vyzvalo EU k zákazu vývozu živých zvířat prostřednictvím petice organizací CIWF, FOUR PAWS, WeMove Europe a Animals International.

Pro více informací prosím kontaktujte Romanu Šonkovou, vedoucí CIWF Česko:[email protected], mobil: 778 000 288

Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.

S pozdravem

Romana Šonková

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě