Nebojsešit sebezkušenostní pomůcka na práci s emocemi a tip na neobyčejný dárek v neobyčejné době

datum 3. 12. 2021
Zdroj: www.nebojmese.eu

Někdy se ztratíme. Říkáme si, že se přece dobře známe a všechno o sobě víme. A ejhle - přijdou chvíle, kdy vůbec nevíme kudy kam. Ani proč nebo odkud se ten pocit vzal a hlavně, co s ním udělat. A tak se ptám: Už jste někdy byli v Selhárově pod Mlžníkem? Projížděli kolem Doměnkova u Falše, abyste se nakonec zjevili na Samotově v Háji? Na jakýchže to mapách se tak prapodivná místa nachází?

Netradiční názvy míst naznačují, co nás možná i nevědomky trápí a co možná skrýváme nebo před čím dokonce prcháme. Jsou to takové myšlenkové emo-mapy, Ty nám pomohou vydat se odvážně prozkoumat místa nejistoty, strachu ze změny, z odmítnutí, ze selhání, ze samoty či stárnutí, které se schovávají někde hlouběji v nás.

Nebojsešit je hravá pomůcka, která s lehkostí otevírá prostor pro vlastní dialogy s našimi strachy. Zcela bezpečně, beze svědků a bez obav pomáhá inspirovat, jak přijít na to, co nás straší. Pracovní Nebojsešit je jiná a nová zábava: „Dáme si kafe nebo čaj s naším strachem. Poslechneme si, co pro nás má a statečně si to s ním vyřídíme“.

Rošťácké ilustrace si můžeme navíc domalovat podle sebe. Fantazii a prožitku se meze nekladou: „Cítíme, že náš strach je černý, zubatý, rohatý nebo snad nahatý?“ Tak šup - kreslit, škrtat, čmárat, trhat, nebo zas tam dát.“ To všechno Pracovní Nebojsešit unese, zvládne a pokrývá. Jo, a pastelky jsou v ceně.

Proč? Protože zkušenost je nepřenosná a tak je jen jedna cesta, kterou si musíme projít každý sám. Sehrané dialogy jsou vzorem, ukázkou, jak se tato sebezkušenostní pomůcka může stát účinným nástrojem k tomu, abychom si svůj strach vůbec uvědomili. Protože to je prazáklad toho, jak můžeme strach následně pozvat na kávu nebo čaj a jednoduše si s ním začít povídat.

„J: „Co bude, když tam ráno půjdu? Půjdu tam?“

S: „Jistěže ano, meleš o tom už týdny.“

J: „To vím, a…“

S: „Tak žádný ale, prostě jdi, bude konečně v noci klid a můžeš přemítat o tikání hodin.“…. Někdy propadneme záchvatu odvahy a objednáme se, abychom to celkem záhy zrušili.

J: „Teď mlč!“

S: „Přece bys teď neutekla?“

J: „Ne! Jsem dospělá a očkovaná. Asi.“

S: „Jsi?“

J: ...buch, buch, buch, buch, buch, buch...

J: „Co boucháš?“

S: „Dýchej, jinak se ti kousne pumpa.“

J: „Cože?“

S: „To je tvůj krevní tlak a bouchá tak, že brzy vyběhne sestra a seřve tě, že neumíš číst, protože je přece na dveřích jasně napsáno: NEKLEPEJTE!!! SESTRA VYCHÁZÍ!!!“

J: „Můžu se smát nahlas?“

Dopátrat se, odkud pramení strach z lékařů nebo spíše přeneseně strach z nemoci, a tedy o zdraví, je úkol dosti nelehký. Dá se lakonicky uvést, že se s lidmi táhne od nepaměti.

Krátký úryvek vybraného dialogu z kapitoly Nejistov nad Obavou nás inspiruje k zastavení a zamyšlení, co se v nás děje. K čemu je to dobré? Právě k uvědomění si toho, že naše emoce mají velkou sílu. Mozek se je snaží zpracovat a analyzovat. Dialog se strachem – tj. se sebou samým, jak říkají psychologové a koučové – se svým vnitřním dítětem, umožňuje otevřít se právě emocím, bez nátlaku myšlení. Spontánně a s odvahou. Dialogy doprovází také vhledy do historie různých typů strachu a uvědomění si, že na to nejsme sami. Navíc podpořené výroky moudrých, kteří jsou autoritami k danému tématu.

Nebudete na to sami. Dialogy doprovází dvojlisty, sestavené klinickou psycholožkou. Každého provedou jeho konkrétní situací. Protože každý může pociťovat obavu z nejistoty (změny, selhání, odmítnutí, samoty či stárnutí) ve zcela jiné oblasti, může to být zdraví, pro někoho práce nebo situace v rodině. Proto je Pracovní NebojSešit otevřený a dává prostor pro každého individuálně. A to konkrétně pro každou kapitolu zvlášť.

Jak může vypadat strach, znázorňují rošťácké postavičky. Najdete se v nich? Nebo vám někoho připomínají? I v této části knížky je připravený prostor na to, že si každý svou konkrétní situaci může dokreslit, klidně i poškrtat, podle sebe. Svého příběhu, případu, nálady a odvahy. Art terapeutický prvek je využívaný a účinný v psychoterapeutické praxi zvláště, když nám docházejí slova, jak popsat právě ty emoce, jež s námi mnohdy zmítají.

Pracovní NebojSešit je užitečná pomůcka, ať už pociťujeme nepříjemné napětí z nějakých blízkých či již probíhajících událostí v našem životě.

Každá kapitola je zpracovaná k danému tématu, zároveň dává velký prostor pro naše vlastní vyjádření. Vodítkem psycholožky i ilustracemi nás dále směřuje k tomu, jak nejlépe situaci zvládnout. Tento sebezkušenostní projekt však také může upozornit na situaci, díky už si s ní nevíme rady a je potřeba obrátit se na odborníka. Nepodceňujte své emoce a jejich projevy ve vašem těle, chování nebo vnímání okolí i prostředí.

Knížka Pracovní NebojSešit vychází v listopadu 2021. Vlastním nákladem. I to je kus odvahy autorky a jejích spolupracovníků. S ohledem na situaci na knižním i tiskárenském trhu by se knížka pravděpodobně na světě ocitla možná až další rok. Už tak ji provázelo zpoždění, vzhledem k pandemii. Přesto tvůrci věřili, že má smysl a užitek, proto s dostatečným předstihem měli zásobu papíru i zamluvený, lehce klouzavý termín v tiskárně. Nakonec se čekalo na pastelky. Inu dodavatelský proces nejde mít vždy pod kontrolou.

Buďte stateční a pozvěte své strachy k rozhovoru. Stojí to za to.

Jana Marešová

www.nebojmese.eu/objednani-nebojsesit/

Audionahrávky z každé kapitoly namluvila Adéla Elbel, stand-up komička a také známá propagátorka péče o psychickou pohodu. Kdo jiný by měl inspirovat k tomu, jak se pustit do hovoru s vlastními bubáky. www.youtube.com/channel/UCGZzW7_SchON6kgqb56DsOg

Jste odvážní a stateční? Sami nemáte žádné obavy? Je někdo blízký kolem vás, komu by mohla být tato pomůcka návodem, ukázkou, jak se v sobě zorientovat? Věnujte mu Pracovní Nebojsešit, prokážete mu svou pozornost a empatii hned 2x, za to že jste si všimli, že s něčím zápasí a dali mu k tomu tzv. noty, jak se s tím popasovat.

Více informací na: www.nebojmese.eu

Se strachem se nebojuje, ale vede dialog. Chcete vědět jak na to? Nebojsešit vás povede a provede.

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě