Naučte se zpracovávat léčivé bylinky – 5. část

datum 3. 5. 2023
Zdroj: Pixabay.com

Milí čtenáři, možná zjistíte, že zpracování bylinek je mnohem snadnější, než si myslíte. To platí také pro přípravu domácích sirupů.

Pokud je správně připravíte, vydrží vám tepelně zpracované sirupy při pokojové teplotě minimálně rok. Stejně jako další bylinkové produkty je ale lepší sirupy uchovávat na chladnějším místě a bez přístupu světla. Načatý sirup ale uložte v lednici a urychleně jej spotřebujte.

Bylinný sirup je nejen chuťově příjemným nápojem, ale také lékem. Účinky závisí na použitých bylinkách. Lahodný sirup si připravíme třeba z meduňky, růže, čechřice či dobromysli. Můžeme jej užívat po lžících nebo popíjet zředěný s vodou.

Sirup vyrobený za studena

Sirup za studena má výhodu, že používáme čerstvé bylinky bez tepelné úpravy. O to kratší je ale jeho trvanlivost. Příprava je velmi jednoduchá, připravme se ale na to, že spotřebujeme větší množství bylinek. Do tohoto typu sirupu jsou vhodné rostliny s větším obsahem vody (jitrocel, rýmovník, cibule), kterou pustí do cukru.

Potřebujeme: cukr krystal, košík čerstvých bylinek, šroubovací skleničky

Postup: Do sklenice postupně vkládáme cukr a bylinky a každou vrstvu upěchujeme vařečkou tak, aby bylinky pustily co nejvíce šťávy. První a poslední vrstvu tvoří cukr. Plnou sklenici uzavřeme a uložíme ji na 4 - 6 týdnů na teplejší místo, např. na parapet u okna orientovaného na jih nebo k ústřednímu topení. Čím tepleji, tím kratší doba pro maceraci je potřeba. Sirup je hotový ve chvíli, kde je cukr ve sklenici rozpuštěný. Šťávu vymačkáme přes plátýnko, můžeme naředit troškou převařené zchladlé vody a vlijeme do lahviček vypláchnutých alkoholem. Místo cukru můžeme použít med. Pozor, jitrocel a cibule se s medem moc nesnášejí. Hotový sirup uchováváme v chladu a spotřebujeme během několika měsíců.

Sirup vyrobený za tepla

Poměr surovin: 4 hrsti bylinek, 1 l vody, 1 kg přírodního cukru, 1 bio citrón, popř. 2 g kyseliny citrónové

Bylinky vložíme do varné skleněné konvice nebo do hrnce, přidáme na kousky pokrájený citrón, zalijeme studenou vodou a přivedeme pomalu k varu. Necháme několik minut mírně povařit a necháme v chladu louhovat do druhého dne. Druhý den odvar přecedíme přes utěrku nebo plátno do hrnce a přidáme cukr. Cukr by měl sirup dostatečně zakonzervovat, ale pokud máte rádi sirup kyselejší, můžete ještě jako konzervant přidat podle chuti kyselinu citrónovou. Sirup mícháme a pomalu zahříváme. Až se cukr rozpustí, necháme ještě asi 3 minuty přejít varem. Sirup ihned plníme do vařící vodou vylitých a alkoholem vypláchnutých lahví. Pod víčko kápneme trochu alkoholu, abychom zajistili dobrou trvanlivost. Varem se sníží obsah vitamínu C, flavonoidy a další léčivé látky zůstanou zachovány.

Recepty:

Pampeliškový med za studena

Potřebujeme: misku pampeliškových květů, hnědý/krystalový cukr, bio citrón

Postup: Natrháme za slunečného dne květy pampelišky. Květy necháme chvilku venku, aby je mohli opustit broučci. Do sklenice střídavě vkládáme cukr a květy, na které můžeme položit dva plátky citronu a zasypeme stejnou vrstvou cukru a každou vrstvu důkladně upěchujeme. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná (končí se cukrovou vrstvou). Sklenici uzavřeme a necháme na slunečném okně 2-3 týdny, ale klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin. Když je proces u konce, přecedíme vše přes vyvařenou utěrku, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu.

Podbělový med

Potřebujeme: 250 květů podbělu, 1 l vody, 1-2 bio citróny, 1 kg cukru krupice

Postup: Květy necháme chvilku zavadnout venku, aby se z nich v klidu odstěhoval drobný hmyz. Vložíme je do většího hrnce, nalijeme vodu a přidáme na kousky nakrájený citrón. Necháme krátce, max. 15 – 20 minut povařit. Hrnec odstavíme, přikryjeme plátnem (utěrkou) a pokličkou, necháme v chladu 24 hodin stát. Přes plátno přecedíme do jiného hrnce, přidáme cukr a pomalu za občasného míchání dřevěnou vařečkou vaříme asi 70 minut do chvíle, než se hmota začne konzistencí podobat medu. Potom přelijeme do sklenic a uzavřeme. Užíváme na kašel 3 – 5x denně lžičku.

Sirup podle faráře Kneippa na dýchací cesty

Potřebujeme: hrst jitrocele, půl hrsti kvetoucí nati pelyňku černobýlu a půl hrsti listů podbělu, med

Postup: čerstvé bylinky pokrájíme keramickým nožem, nasypeme do ½ l studené vody a povaříme, aby vznikl koncentrovaný odvar. Do odvaru přidáme několik lžic medu a ještě chvíli povaříme. Přecedíme přes jemný cedníček nebo vyvařené plátno, přelijeme do skleniček, zakápneme alkoholem kvůli lepší konzervaci a uchováváme v chladu. Podáváme 3x denně lžíci.

Milí čtenáři, budu moc ráda, když se s naší redakcí podělíte také o své bylinkové zkušenosti, recepty a nápady. Posílejte je na e-mail [email protected]. Přeji Vám krásné dny vrcholícího jara.

Radka Svatošová

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz a na www.radka.svatosova.cz.

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě