Naučte se zpracovávat léčivé bylinky – 3. část

datum 19. 4. 2023
Zdroj: Pixabay.com

Milí čtenáři, možná zjistíte, že zpracování bylinek je mnohem snadnější, než si myslíte. V tomto dílu si povíme, jak vyrobit ten nejpraktičtější bylinkový produkt – alkoholovou tinkturu.

Tinktura (lihový výtažek)

Tinktura je základní součástí domácí bylinkové lékárničky. Vydrží nám 5 let i více, dobře se dávkuje a pohodlně se užívá i na cestách. Výhodou je, že pro její přípravu nám postačí mnohem menší množství bylinek než pro přípravu čajových směsí.

Tinkturu připravíme nejlépe z čerstvých bylin, které pokrájíme (nekovovým) nožem na menší části a naložíme do minimálně čtyřicetiprocentního alkoholu (slivovice, vínovice, vodka, líh). Alkohol v tinktuře působí jako rozpouštědlo, u obsahu alkoholu pod 30% se účinné látky nerozpouští. Někteří bylinkáři doporučují poměr rostlin a alkoholu 1:5 nebo 1:4 (hmotnostních dílů). Kořeny a kůra se používají v poměru 1:3. Pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít i sušené.

Pro nakládání bylin jsou nejpraktičtější šroubovací sklenice libovolných tvarů a velikostí.

Doba louhování v alkoholu:

květy - 5 týdnů (použijeme 40% líh)

listy a natě - 1-1,5 měsíce (použijeme 40% - 50% líh)

kořeny, kůra, dřevo, kožnaté listy, houby - 2 měsíce (60% - 80% líh)

pryskyřice (myrha, kadidlo, jantar, propolis) – 6 měsíců (použijeme až 96% líh)

Šroubovací sklenice s tinkturou každý den protřepáváme a ponecháme je v temnu při pokojové teplotě. Po uplynutí doby macerace obsah přecedíme přes papírový filtr, jemný cedníček nebo gázu. Tinktury z vysokoprocentního alkoholu zpětně naředíme pramenitou vodou, aby obsah alkoholu byl přibližně 40%. Pro zvýšení léčivého účinku do hotové tinktury můžeme přidat med nebo třtinový cukr v poměru 1 čajová lžička na 250 ml tinktury. Díky tomu se léčivá látka vstřebá lépe do krve. Hotové tinktury uchováváme ve tmě nebo v tmavých skleněných lahvích.

Dávkování tinktur se liší podle konstituce člověka a jeho tělesné váhy; v průměru se používá 3x denně 20 kapek nebo 1 čajová lžička. U dětí se použije 1 kapka tinktury na 1 kg hmotnosti dítěte denně. Obvykle při léčbě se spotřebuje jedna 50 ml lahvička tinktury – do vykapání.

 Lihovodný roztok (spojení čaje a tinktury)

V některých případech je účinnější použití tzv. lihovodného roztoku. Tak využijeme léčivé látky rozpuštěné ve vodě i v alkoholu a umocníme léčebný účinek. Lihovodný roztok je vhodnější a příjemnější než tinktura např. pro děti a pro osoby, které nesnášejí alkohol.

Postup: do horkého bylinného čaje nakapeme tinkturu, líh se převážně odpaří, ale účinné látky zůstanou zachovány. Roztok používáme v obdobném dávkování jako čaje a tinktury.

Milí čtenáři, přeji Vám pevné zdraví a rodinnou pohodu nejen do vánočních dnů, ale i po celý příští rok.

Recepty:

Lihová tinktura z křídlatky

Rýčem vyryjeme hluboké kořeny křídlatky. Čím starší kořeny, tím jsou účinnější. Křídlatku sbíráme vždy jen na čistých místech, prostých jakýchkoliv chemických postřiků. Kořeny rychle, ale pečlivě omyjeme a keramickým nožem je pokrájíme na co nejdrobnější kousky. Vložíme je do sklenice a zalijeme je alkoholem o obsahu lihu min. 60% tak, aby byly potopené v alkoholu a žádná část kořene nebyla nad hladinou. Necháme macerovat minimálně 2 měsíce, ale neuděláme chybu, když dobu macerace prodloužíme třeba na 6 měsíců. Hotovou tinkturu přecedíme a trochu doředíme vodou, aby obsah alkoholu byl zhruba 40%. Přidáme 1 lžičku medu na ¼ litru hotové tinktury.

Kořen křídlatky je pro své protivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky velmi účinný přírodní lék např. při borelióze.

Lihovodný roztok při zánětech ledvin a močových cest

Připravíme si tzv. zlatý čaj. Je to směs tří bylin - zlatobýlu, svízele syřišťového a pitulníku. 1 lžíci směsi zalijeme 1 hrnkem vařící vody a necháme macerovat. Do horkého čaje přidáme dále lžičku tinktury z lichořeřišnice, která má silné antibiotické působení. Horké vypijeme.

Křenový obklad proti bolestem

Konec podzimu je ideální doba pro dobývání kořene křenu. Křen je takový náš domácí všelék, který tonizuje, uleví při nemocech dýchacích cest a pomůže při bolestech.

Protibolestivý obklad např. na záda nebo kolena si můžeme vyrobit ze 3 lžic nastrouhaného kořene, které smícháme se 3 lžícemi tvarohu nebo stejného množství nastrouhaných syrových brambor. Bolavé místo potřeme sádlem a opatrně naneseme směs. Přikryjeme ji fólií a necháme působit maximálně 15 minut. Je potřeba nejprve vyzkoušet snášenlivost směsi na malém kousku kůže.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz.

Autor: Mgr. Radka Svatošová

Zdroj: https://nasezelenalouka.cz

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě