Naučte se zpracovávat léčivé bylinky – 2. část

datum 12. 4. 2023
Zdroj: Pixabay.com

Milí čtenáři, možná zjistíte, že zpracování bylinek je mnohem snadnější, než si myslíte. V tomto dílu si povíme, jak bylinky fermentovat a jak posílit jejich účinnost pomocí metody Filatova.

Fermentace:

Fermentaci, správněji řečeno oxidaci, používáme na přípravu listů s obsahem tříslovin, které mají bez úpravy fermentací svíravou chuť. Fermentace ubere rostlinám léčivé účinky, ale zvýrazní chuť a aroma. Čaje z fermentovaných bylin můžeme pít denně a chuťově nahradí či předčí černý čaj.

Pro fermentaci jsou vhodné například tyto rostliny: vrbka, kontryhel, jahodník, maliník, ostružiník, hloh, rybíz, planá růže, aronie, rakytník, moruše, ibišek, listy a květy ovocných stromů, ořešák, bříza, křídlatka

Postup:

Nasbíráme listy, které necháme 2-3 hodiny zavadnout. Listy pak pomačkáme, kroutíme, naklepeme paličkou nebo podrtíme, aby se narušila jejich struktura a byly vlhké. Pomačkané listy vložíme do sterilních, suchých zavařovacích skleniček. Listy pevně napěchujeme a dbáme, aby sklenice byla plná.

Pokud připravujeme čaje větší množství, nachystáme si dva pečicí plechy. Spodní plech vyložíme vlhkou sterilní utěrkou, na ni nasypeme 2-3 cm silnou vrstvu listů, opět překryjeme vlhkou utěrkou a plech zatížíme z vrchu.

Sklenice nebo plechy uložíme na teplé a tmavé místo o teplotě 40 - 50 °C na 6 – 12 hodin. Můžeme listy oxidovat i při teplotě kolem 30°C, ale celý proces pak trvá déle, i několik dní. Na oxidaci můžeme využít myčku na nádobí, mírně teplou troubu, skleník, rozpálené auto nebo osluněné okno. Rychlost oxidace se liší podle teploty, tloušťky a množství listů. Listy se bez přístupu vzduchu zapaří. Když listy změní barvu na zelenohnědou a objeví se nová vůně (např. ovocná), je to znamení, že oxidaci můžeme zastavit. Listy pak pokrájíme nadrobno keramickým nožem a rychle dosušíme na slunci, v sušičce, na pánvi nebo v troubě při velmi nízké teplotě.

Čaj uložíme do sklenic na tmavé místo. Čaj můžeme popíjet hned, ale lépe je nechat jej projít procesem suchého zrání. Plná chuť čaje se vyvine po době nejméně jednoho měsíce.

Úprava podle Filatova

Tato úprava umocňuje účinnost bylin a objevil ji ruský lékař Filatov.

Čerstvou nať nebo listy opláchneme studenou vodou a zabalíme do tmavého papírového nebo textilního obalu. Pak se balíček dá do lednice na 10 dní do spodního prostoru tak, aby měl přístup vzduch, ale ne světlo. Při zavadnutí rostlina vytváří obranné látky, které její účinek zesilují a umocňují. S rostlinou pak pracujeme podobně jako s čerstvou, můžeme z ní vyrobit například velmi účinnou tinkturu. Úpravu podle Filatova můžeme použít při zpracování např. kalisie, náduti, aloe.

Milí čtenáři, budu ráda, když mi napíšete, jaké informace a recepty byste v této rubrice rádi v budoucnu našli. Pište i o tom, jak se vám daří tvořit podle našich receptů. Přeji vám  příjemný a slunný podzim. .

Recepty:

Lihová tinktura z kalisie

Listy a oddenky a celé stonky kalisie upravíme podle metody Filatova. Při nedostatku světla a za chladu se rostlina začne bránit tím, že začne vylučovat látky, které jinak neobsahuje a které její léčivý účinek zesilují a umocňují.

30 nodů fialově zbarvených kolen se rozmělní a zalije 1 litrem šedesátiprocentního alkoholu (na 200 ml 6 kolének) a nechá se 6 týdnů vyluhovat. Poté se tekutina scedí a uloží do tmavých skleněných lahví. Před použitím se 10 až 20 kapek zředí ve 2,5 dcl vody nebo čaje a užívá se 1x až 2x denně hodinu před jídlem po dobu 1 měsíce. Poté následuje týdenní přestávka, po níž se kúra opakuje. Tinktura má kromě léčivých účinků také velmi silné imunostimulační působení.

Fermentovaný voňavý čaj

Listy maliníku, ostružiníku či dalších bylin upravíme fermentací. Usušené listy smícháme se sušenými kvítky šeříku, levandule, monardy či růže. Vznikne aromatický čaj, který můžeme nasypat do ozdobných skleniček a darovat svým blízkým.

Světlíkový čaj na unavené oči

1 lžičku řezané světlíkové natě přelijeme 200ml vařící vody a necháme 15 min louhovat. Pijeme vlažný po doušcích 3x denně.

Nálev můžeme použít i zevně. Necháme jím nasáknout kosmetické tampony a na 15 minut přiložíme na oči.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz.

Autor: Mgr. Radka Svatošová

Zdroj: https://nasezelenalouka.cz

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě