Májové bylinky na dosah ruky

datum 10. 5. 2023
Zdroj: Pixbay.com

V máji sluníčko nabírá na síle a s ním i léčivé bylinky. Nastává nejlepší doba pro sběr a zpracování léčivých rostlin. Možná nevíte, že pro bylinky nemusíte chodit hluboko do lesů nebo na horské louky. Ty největší poklady totiž rostou na dosah ruky. Pokud máte zahrádku, Vaší lékárnou se může stát obyčejný zaplevelený záhon nebo trávník u domu. Tedy trávník, který není pečlivě vypletý, chemicky upravovaný a znečištěný od zvířat.

Když zahrádku nemáte, vydejte se do nejbližší čisté přírody za městem a můžete si vše potřebné do Vaší domácí lékárničky nasbírat sami. Ty nejhojnější „plevely“ mají totiž největší léčivou sílu a širokospektrální použití.

Hodně nepopulární je mezi zahrádkáři bršlice kozí noha. Běžně se vyskytuje v zahradách i ve volné přírodě. Není ale třeba s ní bojovat: je to vynikající léčivka a špenátová rostlina, která nám svou léčivou sílu daruje úplně bezpracně. Nemusíme ji vysévat, plet a sázet. Najdeme ji úplně všude a v kosených trávnících se dá sbírat většinu roku. Zkuste někdy ochutnat mladé lístky - mají příjemnou mrkvovou chuť. Léčivé účinky bršlice nejspíš ještě ani všechny známy: vědci hovoří o jejím protirakovinném působení, nejvýznamnější léčivé účinky má u revmatismu a dny. Pokud byste se chtěli bršlice stejně zbavit, stačí prý několikrát po sobě na záhon vyset fazole.

Popenec obecný je moje oblíbená bylinka. Vypadá skromně a nenápadně, přitom je to výborná léčivka a jedlá rostlina. Mladé lístky můžeme přidávat do jarních pomazánek, polévek a salátů. Celou kvetoucí nať používáme na výrobu tinktur nebo si ji nasušíme. Pomáhá hlavně při zahlenění, nemocech dýchacích cest, dokonce i na alergickou rýmu. Z rozředěné popencové tinktury si můžeme vyrobit nosní kapky. Popenec také prospívá našemu zažívání a zevně léčí vyrážky a nehojící se rány.

Ptačinec prostřední (žabinec) naše babičky dávaly slepicím. Přitom velmi prospívá i nám. Mladá nať s drobnými lístky je křehoučká a chutná podobně jako salát. Však se také do salátu nebo jako příloha k jídlům může používat. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, čistí krev, je mírně močopudný a prospívá našemu tělu při jarní očistě.

Sedmikráska obecná má mírné a širokospektrální působení, proto je vhodná i pro děti a seniory. Hlavní léčebné použití je na kašel a při nemocech dýchacích cest. Pojídání kvítků vám podle bylinkáře V. Vitáska může pomoci i při migrénách. Květy sedmikrásky můžete sbírat po celý rok a ozdobit jimi polévku nebo chléb s pomazánkou.

Přeslička rolní – pro sběr přesličky je nejlepší doba zhruba do června, dokud je její letní lodyha mladá. Přeslička patří mezi nejlepší urologické léky, proto si nasbírejte zásobu na celý rok. Koupel z přesličky výrazně může prospět na posílení ledvin a působí i na bolesti zad.

Pampeliška lékařská je úporným plevelem, ale zároveň krásnou a léčivou rostlinou. Kořen s mladou natí patří mezi vynikající jaterní léky. Vypleté kořeny s mladou natí je dobré omýt, podélně pokrájet keramickým nožem a nasušit na zimu. Květy pampelišky pomáhají dokonce snížit krevní tlak. Mladé lístky používáme do salátu, však je pampeliška vzdálenou příbuznou hlávkového salátu.

Milí čtenáři, přeji Vám hodně zdraví a vitality s májovými bylinkami a „plevely“.

Radka Svatošová

Recepty:

Popencová mast J. A. Zentricha proti křečovým žilám

Plnou hrst popencové natě dáme do 250 g nesoleného roztaveného sádla nebo do 0,25 l kvalitního stolního oleje a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den krátce ohřejeme a přecedíme. Mastí nebo olejem lehce masírujeme křečové žíly.

Limonáda“ z bršlice

Mladé listy bršlice a kousky citrónu necháme přes noc v chladu macerovat ve džbánu s vodou. Druhý den podáváme jako osvěžující limonádu.

Špenát z bršlice

5-litrový hrnec bršlice, olivový olej, 3 větší cibule, půl paličky česneku, 4 lžíce hladké mouky, případně 1 šlehačka

Mladé listy bršlice natrháme do hrnce a upěchujeme. Listy spaříme horkou vodou. Na pánev dáme olej a osmažíme na kostičky nakrájené cibule. Přidáme prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme slitou bršlici, sůl a zaprášíme 4 lžícemi hladké mouky. Přilijeme trochu vody a asi 5 minut podusíme pod pokličkou. Na závěr můžeme pro zjemnění přidat jednu smetanu. Směs rozmixujeme, rozdělíme na menší porce a uchováváme v mrazáku.

Autor: Mgr. Radka Svatošová

Zdroj: https://nasezelenalouka.cz

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě