Koalice pro krajinu, Krajina v ohrožení

datum 3. 4. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Jeja, Getty Images Signature na webu Canva.com

Naše krajina není v pořádku. Mnoho dříve běžných druhů rostlin a živočichů v naší krajině dnes již téměř nenajdete. Kdy jste třeba viděli naposled koroptev, modráska nebo třeba chrpu? Krajinu navíc ohrožuje eroze, její zastavování nebo znečištění vod. Zvyšuje se riziko, že naše krajina ztratí schopnost produkovat dostatek kvalitních a zdravých potravin. To jsou problémy, které je třeba řešit.

Moderní zemědělství je super. Má to však svá ale…

Česká republika patří mezi evropské země, které mají největší pole.

Velká pole využít velké stroje, které začnou mnoho práce. Umělá hnojiva a pesticidy zvýšily výnosy a efektivní škůdce. Nedostatek potravin je minulostí. To je dobře.

Možná jsme to ale trochu přehnali. Většina lidí si to dnes už ani neuvědomí: v krajině chybí zeleň, ptáci, motýli, velká část potoků teče v trubkách pod zemí. Na přírodu v průmyslovém zemědělství už nezbylo místo. Navíc se snižuje kvalita půdy a její schopnost zadržovat vodu.

Je čas se znovu zamyslet

Potřebujeme získávat z krajiny ještě více potravin? Když se ročně tolik jídla vyhodí? Musíme pěstovat tolik řepky k přimíchávání do benzínu? Je potřeba stále zvyšovat spotřebu a výrobky z něj? Nebylo by lepší se zamyslet a zkusit začít dělat věci trochu jinak? Tak, aby na tom získala příroda i my všichni a zároveň vydělali i samotní zemědělci?

Jak by šlo z krajiny získat ještě mnohem více?

Více neznamená potravin a další produkce, ale jiných přínosů. Mohli bychom mít krajinu, ve které budeme více zeleně i života, která bude zajímavější pro rekreaci i turistiku, bude lépe zadržovat vodu a přitom umožní i nadále produkci kvalitních potravin. A zároveň bude i lépe připravena na budoucí změnu klimatu.

Jaký je náš plán? Co chceme prosadit?

Chceme prosadit, aby se 10 % zemědělské půdy opět vrátilo přírodě. 10 % pro přírodu – to je místo pro nové tůně, stromořadí, keře, květnaté louky a návrat života do krajiny. Proto je potřeba změnit systém zemědělských dotací. Bez tohoto rozhodnutí se v krajině nic zásadního nezmění.

Cestu ukazují projekty některých zemědělců, vlastníků pozemků nebo ochránců přírody – jsou to ale zatím jen kapky v moři. Na zásadní změnu nás musí být mnohem více. Proto chceme dát dohromady alespoň 100.000 lidí, kteří se k nám přidají a pomůžou nám tuto změnu prosadit. Pro včely, čmeláky, motýly, pro nás i naše děti. Pro naši krajinu.

Tak co, jdete do toho s námi?

koaliceprokrajinu/petice

Zdroj: www.koaliceprokrajinu.cz

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě