Kila mi jdou dolů a sebevědomí nahoru

datum 8. 9. 2022
Zdroj: Pixabay.com

Jitka patří k prvním ženám, které vstoupily do programu Harmonické hubnutí. Po poměrně krátké době napsala do uzavřené skupiny větu: „Kila mi jdou dolu a sebevědomí nahoru.“

Cítila jsem ohromnou radost a naplnilo to i můj pohár spokojenosti. Program byl nový a sama jsem napjatě čekala, jestli bude mít takový dopad, jaký jsem předpokládala.

Mým cílem totiž nebylo vytvořit další návod na dietu. Šlo mi o víc! Přála jsem si vytvořit program, díky kterému ženy změní úhel pohledu na sebe i na své tělo.

Porozumí tomu, jaká je příčina nabírání a co všechno s tím souvisí, protože jedině pak ví, jak tomu předejít a zamezit.

Vlastně jsem měla docela ambiciózní plán. Nejde jen o to, pomoci jim k hezčí postavě, ale mým záměrem bylo hlavně to, aby se jim zvýšilo sebevědomí a celý program měl dopad na více úrovní jejich života.

Chtěla jsem také ukázat ženám, že to nemusí být těžké a můžou ke své vysněné postavě dojít úplně přirozenou cestou, bez zákazů a počítání kalorií. V Harmonickém hubnutí jde totiž o víc než jen o kila. Jde o lepší kvalitu života a shozená kila už jsou jen takový bonus k tomu. Třešnička na dortu.

Dovolím si říct, že Jitce se to podařilo v plné parádě a mám z toho upřímnou radost. Má práce mi tak dává velký smysl. Zeptám se jí proto na její pocity a co všechno jí program přinesl.

Má první otázka zní, co tě vedlo k tomu, abys vstoupila do programu Harmonické hubnutí?

Tvůj program mi přišel hodně zajímavý. Zaprvé protože se snad 20 let snažím zhubnout.
A zadruhé protože tě znám a vím, že když něco vymyslíš, tak to funguje. Ty jdeš totiž vždycky do hloubky problému. Věřím tomu, co děláš, protože vidím výsledky tvé práce.

Držela jsi někdy nějakou dietu?

Nikdy jsem dietu nedržela. Slovo dieta se mi nikdy nelíbilo a nerezonovalo se mnou. Nikdy mě to neoslovilo tak, abych do toho šla. Říkala jsem si, že když pak začnu jíst zase všechno normálně, kila se mi zase vrátí. Snažila jsem se spíš upravovat stravu tak, že jsem jedla třeba jen 3× denně a naposledy tak ve čtyři. Ale jedla jsem všechno. A to jsem tenkrát zhubla asi 15 kg. Ale postupně se mi zase vrátily. Takhle se mi to povedlo asi dvakrát.

Znala jsi dříve příčinu přibírání na váze? Znáš ji teď? Je stejná, nebo rozdílná?

Neznala. Myslela jsem si, že to bylo tím, jak, co a kdy jím, a taky že je to rodové. Teď už vím, že to nebylo jen o jídle, ale také o způsobu a stylu mého života. Takže hodně o emocích, které se mi usazovaly v těle a okolo žaludku, který mi postupně přestával fungovat. Spíš bych řekla, že mi špatně fungovalo trávení a zhubnout prostě nešlo. Z toho, co teď vím o sobě a o svém těle, vidím příčinu úplně jinde a je naprosto rozdílná, než jsem si kdy myslela.

Napsala jsi, že ti „jdou kila dolu a sebevědomí nahoru“. Můžeš to čtenářkám více přiblížit? Co se vlastně stalo?

To je krásná věta, která mě napadla, když jsem ti psala nějaké hodnocení, a moc se mi líbila. Čím více kil mám dole, tím lépe se cítím. A cítím se i sebevědomější. Dřív jsem se styděla někam jít, protože jsem si připadala jak koule, které prostě nic nesluší a musí se schovávat. Já to břicho viděla všude.

Vlastně jsem bojovala hlavně s bříškem. Teď se cítím krásně, mám dole už 8 kilo a pokračuji. Chci ještě 10. A pevně věřím, že to dokážu, že to s tebou dokážu. I když vnímám, že se tělo občas vzpouzí. Takže teď už si dovolím chodit více i v šatech. Dřív mi to nešlo. Jak jsem měla hodně kil, necítila jsem se moc jako žena. Teď už to vnímám jinak. Jsem žena víc a víc... a ráda chodím kamkoliv. Kupodivu i na pláž.

Teď jsi v programu třetí měsíc. Čeká tě ještě jeden. Jaké největší uvědomění zatím máš?

Moje uvědomění je to, že jsem dřív absolutně neuměla komunikovat s tělem. Že jsem jela jak automat. Byla jsem zabarikádovaná emocemi, ale já to tak vlastně vůbec nevnímala. Vlastně jsem se spíš za své tělo styděla. Jsem moc vděčná a mám velikou radost, že jsem se naučila vnímat své tělo, a co víc, že s ním umím i komunikovat.

Asi největší uvědomění ale je, že jsem se naučila (a vlastně se ještě pořád učím) mít se ráda, mít ráda své tělo. Učím se hýčkat a neubližovat si. Jsem to já, je to mé tělo, je to můj život. Chci být zdravá, úspěšná a mít radost ze života. Hlavně si život užívat. A mám ještě jedno uvědomění. Až skončíme s programem, tak mi vlastně bude chybět. Bude mi chybět to naše povídání.

Co všechno ti zatím program přinesl?

Program mi přinesl spoustu uvědomění, o kterých jsem mluvila v předchozí otázce. Ale hlavně to, že s váhou jde hýbat v každém věku. Že se můžeme naučit jiný životní styl, když to opravdu chceme. A že to všechno jde dělat s lehkostí a radostí.

Tvůj program mě neskutečně baví, takže jím procházím s radostí a těším se vždycky na nové úkoly. Mě vlastně začalo bavit povídat si o životě a o tom, jak žijeme, jak funguje naše tělo, jak funguje naše mysl, i o tom, co všechno vlastně můžeme dokázat. A že toho je spousta, co můžeme.

Teď jak o tom mluvím, jsem si uvědomila, že tvůj program mi přinesl i hodně velkou životní radost. Vlastně zase začínám zažívat takové to těšení se na něco. Což mi nějak během let zmizelo.

Vím, že mé pojetí není pro každého. Jak to vidíš ty? Kterým ženám bys ho doporučila a které by do něj vstupovat neměly?

Ano, taky si myslím, že není pro každého. Doporučila bych ho hlavně těm ženám, které na sobě opravdu, ale opravdu chtějí pracovat. Chtějí poznat samy sebe, chtějí se cítit krásně ve svém těle i ve svém životě. Těm ženám, které se nebojí udělat změnu.

A možná taky těm ženám, které vlastně už nechtějí žít ve stereotypu a ve starém způsobu života a chtějí nový život, nové cíle a nové vize. Vlastně takové nové JÁ.
Kdo by vstupovat neměl? Neměl by vstupovat ten, kdo není ochotný cokoliv na svém životě měnit.

Je něco, co bys ženám ráda vzkázala?

Mějte se rády a žijte tak, abyste měly radost ze života. Stačí udělat jasné rozhodnutí. Já vím, že je někdy těžké dělat změny, také jsem si tím vším prošla. Ale je to váš život a ten máte jen jeden. Jiný už nedostanete. Je to jen na vás. Takže pokud jste se rozhodly, nic vám nebrání být šťastné a spokojené.

Děkuji Jitce za sdílení. Určitě udělám rozhovory i s dalšími ženami. Pokud vás program zaujal, můžete se na něj podívat tady: www.zenavharmonii.cz

Těším se na další proměny, které mají daleko větší přesah než jen kila dole.

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě