Jak vám může pomoci strom?

datum 30. 9. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Stewart Watson, Getty Images Pro na webu Canva.com

Stromy jsou všude kolem nás. Dokonce i ve velkých městech jsou součástí parků, odpočinkových zón, ale jsou i mezi domy tam, kde to výstavba umožňuje. Ve městě je ale příliš nevnímáme. Bereme je spíše jako dekoraci nebo možná jako prostředek k nalezení stinného místa za horkých letních dnů. Přitom nám pobyt mezi stromy může jako lidem velice prospět. Hlavně těm, kteří se pohybují velkou část dne ve městě, kde je velké množství lidí a spousta aktivit, které vyžadují jejich plnou pozornost. Ptáte se jak? Pokusím se to vysvětlit.

Každý z nás má v životě období, kdy se cítí vyčerpán. Může za často naše přehlcená mysl, která se nedá snadno umlčet. Máme spoustu starostí, často se zabýváme tím, co všechno musíme stihnout, vyřešit, dáváme důraz na to, abychom byli všude včas atd. Často se v mysli zabýváme buď minulostí nebo budoucností. A tím naši energii vyčerpáváme. V důsledku tohoto přehlcení býváme unavení, nervózní, máme sklony ke stavům úzkosti a depresím. A pokud se tyto příčiny včas neřeší, tak začnou ovlivňovat i naše fyzické zdraví.

Jak nám mohou v takové chvíli stromy pomoci?

Člověk v průběhu dne vydává velké množství energie směrem ven. Je to přirozené, protože potřebujete reagovat na jiné lidi ve svém bezprostředním okolí, na informace, které k němu proudí, reagovat na nové situace. Je doslova neustále v pozoru, v neustálém napětí. Možná vám to ani nepřijde, ale může se stát, že najednou ztratíte tolik energie, že začnete vnímat i menší výkyvy ve množství vaší osobní energie. Nemluvím o tom jen tak náhodu. Mám za sebou osobní zkušenost, kdy jsem byla schopná vnímat i to, že mě vyčerpává, že se dívám na televizi nebo na internet. I když to byl nepatrný výdej energie směrem ven, tak jsem vnímala, že i tímto způsobem přicházím o drahocennou energii a že mě to vyčerpává natolik, že nejsem schopná dělat běžné činnosti a musím si jít lehnout. Pokud se ocitnete v podobné situaci je nejlepším řešením dát si tzv. digitální detox. Minimálně na pár dnů vypnout počítač, televizi, ztišit si vyzvánění na mobilu a ideálně si vzít dovolenou. Protože popravdě, dnes už bez těchto zařízení nejsme schopni v naší společnosti fungovat. Tato oddělenost je však právě nyní žádoucí. Je důležité začít svou pozornost obracet víc k sobě. Ke svým vnitřním potřebám. K tomu, co já právě nyní chci dělat. Jako další krok doporučuji právě pobyt v lese. Osobně mi nejvíc pomohlo pobývat u vzrostlých starých stromů. Proč tomu tak je jsem zatím nezjistila, ale moje zkušenost je taková, že čím větší, majestátnější strom tím lépe. Možná je to lepším/intenzivnějším prouděním energie.

Strom je totiž stejně jako my energetická bytost. Se stromy se dělíme o své životní prostředí a kromě toho, že nám poskytují kyslík, tak nám mohou pomoci i načerpat potřebnou energii. Stromy jsou totiž zcela přirozeně napojeni na božství – jejich kořeny jsou ve spojení s Matkou Zemí (Gaia) a jejich koruna je zase vyživována Bohem Otcem. Možná znáte meditaci, kdy si představujete, že vaše tělo je jako strom. Ta z toho v podstatě vychází. A proto se taky praktikuje v období, kdy se člověk potřebuje energeticky zharmonizovat a doplnit potřebnou energii.

Navíc mají stromy oproti nám jednu velkou výhodu v tom, že nemají mysl, která by je neustále vyváděla z rovnováhy. Stromy jsou přirozeně tady a teď a neřeší ani to, co se stalo v minulosti, ani si nedělají starosti o budoucnost. Jednoduše jsou. Jsou to mistři v bytí tady a teď. A to je něco, co se od nich můžeme naučit.

Nebojte se, objímat je nemusíte

Někdo může mít trochu problém s představou, že vyrazí na procházku do lesa bude muset nějaký ten strom obejmout. Samozřejmě, že můžete, ale není to podmínkou. Docela bude stačit, když se v lese na chvilku zklidníte, přestanete přemýšlet a začnete dávat lesu svou pozornost. Pár myšlenek nevadí, ale neměly by vám myslí procházet myšlenky rychlostí blesku. Můžete zkusit si vybrat nějaký konkrétní strom a opřít se o něj zády. Vybírejte si zdravý, velký strom. Ten by měl mít dostatek energie k tomu, aby vás dokázal podpořit. Zkuste se na tento strom naladit, vnímat jej pohledem, dotekem, vnímat vůni lesa, vnímat jak na vás konkrétní strom působí. Připadá vám silný, chtěli by jste mít taky tolik síly a energie? Můžete jej poprosit, zda by vám nezprostředkoval energii, která přes něj proudí, pokud jí má sám dostatek a vnímejte, co se bude dít.

Pokud se vám podaří se na strom napojit pocítíte pocit klidu a vnitřního míru. Avšak pokud jste trpěli stresem delší dobu, tak se může stát i to, že nejdřív budete cítit energie, která vám nebudou zcela příjemné. Mohou se objevit pocity jako při atace úzkosti. Je to z toho důvodu, že strom se vás “snaží” harmonizovat a tím pádem vás vede k tomu, aby jste se nahromaděné neprospěšné energie zbavili. Nejlépe v takovém případě je nechat tuto energii odejít, nedávat tomuto pocitu negativní pozornost, nijak jí nehodnotit a nechat jí proudit vaším tělem. Čím menší odpor budete tomuto procesu klást, tím bude rychleji za vámi a vy už budete moci vnímat jenom ten vnitřní klid. Nakonec stromu poděkujte za jeho pomoc. Pokud jste pravidelně ve stresu, tak doporučuji také pravidelně navštěvovat vaše oblíbené místo v lese a praktikovat toto propojení často. Snad se to pro vás stane příjemným prožitkem.

Autor: chrysalis
Zdroj: chrysalis.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě