Jak uvolnit stres ze svalů

datum 21. 1. 2024
autor a zdroj obrázku: ©GoodLifeStudio, Getty Images Signature na webu canva.com

Asi prvním čistě fyzickým příznakem stresu a dlouhodobého napětí, se kterým se můžeme setkat a může vás potrápit dlouhou dobu, je zatuhnutí svalů, a to hlavně v oblasti ramen a šíje. Myslím, že dnes snad už v moderní společnosti neexistuje člověk, který by se nesetkal s tím, že po náročném dni ho začne bolet hlava, cítí zatuhnutí ramen a šíje, které se časem může zhoršovat se i na oblast celých zad.

Proto je vhodné nezapomínat na to, že takto uložený stres je potřeba pravidelně uvolňovat. Takovým  nejvíc pasivním způsobem jak svalům relativně dobře pomoct je relaxační koupel. Ke koupeli můžete využít různé vonné oleje, sůl (koupelovou, mořskou, epsomskou, která je v nabídce i s příměsí bylin jako měsíček, máta, levandule, heřmánek, mateřídouška…nebo pěnu do koupele). Pro relaxaci se většinou využívá už zmiňovaná levandule nebo měsíček a pro povzbuzení tymián, eukalyptus, rozmarýn. Díky tomu, že se svaly krásně prohřejí, dosáhnete uvolnění celého těla, ale často dojde i k vedlejšímu efektu, a to oproštění se od myšlenek všedního dne, které se vám honí hlavou i po oficiálním ukončení pracovního dne. Sůl v kombinaci s bylinkami vám navíc může pomoct i s dechovými obtížemi díky silicím, které se teplem uvolní.

Další velice účinnou možností je masáž. Masáž může poskytnout příjemné uvolnění fyzického i psychického napětí. A u začínajících obtíží může být velice efektivní. Existují různé formy masáží (relaxační, sportovní, thajská, reflexní…) Je fajn vyzkoušet si víc druhů a zvolit tu, která je pro vás nejúčinnější a nejpříjemnější a nejlépe dokáže pomoci při problému, který u sebe momentálně pociťujete. Sportovní a reflexní masáže bývají zaměřené na uvolňování zatuhlých částí svalů nebo tzv. trigger pointů, případně jsou při ní stimulovány reflexní body, které se díky masáži uvolňují. Při tomto druhu masáže se často používá i tlak na problematickou oblast, což bývá bolestivé a je potřeba s tím počítat. Poměrně často se taky stává, že člověk se po takové masáži může cítit vyčerpaný nebo se u něj může dokonce objevit intenzivnější bolest hlavy nebo dokonce závratě. Proto se doporučuje masáž absolvovat v čase, kdy si už můžete dopřát dostatečný odpočinek. Masáž můžete opět dobře spojit i s aromaterapií, protože u klasické relaxační masáže se většinou používají ty nejoblíbenější vonné oleje a dobrý masér/terapeut vám dá určitě vybrat s několika možností. Po masáži by vám měl nechat ideálně ještě chvilku odpočívat a poučit vás o tom, že po masáži je vhodné doplňovat tekutiny, protože tělo se potřebuje pročistit od látek, které se masáží ze svalů budou postupně uvolňovat.

Protože jsem měla možnost popovídat si s několika maséry, tak vím, že někteří lidé mají trochu ostych se nechat namasírovat, protože jim jednoduše vadí, pokud se jich někdo dotýká. V takovém případě lze doporučit kratší masáž na zkoušku, určitě bych tuto možnost uvolnění nezavrhovala zcela. Byla by to velká škoda. Zkuste si vybrat maséra či masérku dle vašich preferencí a určitě jich doporučuji vyzkoušet několik. Masér je taky jenom člověk a když bývá masáž prováděna na základě stejného postupu, tak každý člověk vnáší do procesu sám sebe. Někdo může být jemnější a pomalejší, někdo naopak má v rukou větší sílu a dokáže rychleji odhalit, kde je vaše problematické místo a účinně jej rozmasírovat. Každému z nás vyhovuje něco jiného a taky pochopitelně záleží jak se aktuálně cítíte a co zrovna potřebujete. Opravdu to stojí za vyzkoušení.

Mně se osobně osvědčilo svěřit se do rukou fyzioterapeutů, kteří mají velice dobrou znalost těla a dokážou velice dobře rozpoznat, kde se skrývá jádro vašeho problému a navíc vám poradí i praktická cvičení, díky kterým můžete bolestem předejít. Špatným cvičením si totiž můžete své problémy ještě víc prohloubit, proto se časová i finanční investice do sebe určitě vyplatí, protože se díky tomu naučíte cvičit správně. Stačí pár hodin s fyzioterapeutem a budete mít všechny informace potřebné pro zlepšení vašeho stavu a dál můžete s cvičením pokračovat doma.

Každá masáž má svá specifika. Asi nejvíc odlišná od ostatních je thajská masáž, která kombinuje masáž s protahováním svalů. Masérky se vás obvykle zeptají s jakou částí těla máte obtíže a pak se průběžně ptají, zda to, co s vámi provádí bolí nebo nebolí. Kromě dlaní používají k masáži i lokty a kolena. A pokud uznají za vhodné, tak se pro vás i projdou, takže využijí celou svojí váhu.

Sport je dalším dobrým způsobem jak se naučit svaly uvolňovat a zároveň posilovat, což pomůže při prevenci jejich přetížení. Zde je důležité zaměřit se i na přípravu před sportovní aktivitou a pak správné ukončení cvičení, aby nedošlo k dalšímu přetěžováním svalů. Mezi vhodné aktivity patří plavání, jóga, pilates, běh, v zimě běžkování. Samozřejmě záleží na vaší fyzické kondici. Pokud není vaše fyzická kondice zrovna ideální, můžete začít procházkami a časem zkusit třeba tzv. indiánský běh, kdy střídáte chůzi s během. Běhání se rovněž doporučuje jako protistresová aktivita, která má však svá specifika a je taky vhodné se naučit běhat správně a hlavně ve vhodné terénu.

Tanec je další skvělou aktivitou, při které si můžete užít i docela dost zábavy. Spontánní tanec, kdy se uvolníte, vnímáte své vnitřní pocity a naladění může pomoci s úzkostmi, stresem a dokonce i depresemi.

“Tanec způsobuje větší vyplavení endorfinů než jakákoliv jiná forma cvičení a více než jakákoliv jiná aktivita tak redukuje stresový hormon kortizol. Je to způsobené tím, že se během tance zapojují emocionální centra v mozku a mnoho lidí zažívá během tance emocionální uvolnění. Mohou to být pocity štěstí, ale také smutku, které mohou některé přivést až k pláči.” říká psycholog tance Peter Lovatt v knize Dance Psychology.

Důležité u této formy uvolnění je, aby jste se nesoustředili na to, že tanec má nějak konkrétně vypadat a spíš jenom naslouchali svému tělu a pohybovali se tak, jak je vám to tady a teď příjemné. Spontánní tanec nemusíte provozovat nikde veřejně, což je pro nás stydlivější příjemné. Můžete si najít chvilku hezky v pohodlí domova, zvolit hudbu dle vlastního výběru a pustit se do toho. Hudba můžeme být klidná a relaxační nebo to může být pořádný energetizující nářez. Budete jediným účinkujícím, takže je to jen na vás.

Pokud vás naopak láká skupinová terapie, tak se zkuste poohlédnout, zda u vás v okolí tyto terapie nepořádá. Možná je najdete pod označením DMT (Dance Movement Therapy).

Sex je způsob uvolnění, který by zde asi neměl být vynechán. Po sexu dochází k celkovému uvolnění těla a k uvolnění hormonů, které zlepšují náladu (serotonin a dopamin, oxytocin, který prohlubuje pocit sounáležitosti). Celkové prokrvení těla a vylučované hormony mohou tlumit i bolest.

Autor: chrysalis
Zdroj: chrysalis.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě