Jak se vymanit z role oběti

datum 23. 3. 2024
autor a zdroj náhledového obrázku: Jitka Saniová vytvořeno pomocí AI

Možná už jste od někoho slyšeli věty jako: “Copak nevidíš, že jsi v roli oběti?  Měl/a by sis uvědomit, že nejsi oběť a začít tak jednat” nebo “Ty si snad v té roli oběti libuješ, je čas s tím přestat.”. Za tímto tvrzením je zcela jistě dobrý úmysl a ten, kdo vám něco takového řekne to myslí s vámi opravdu dobře a můžete si být jisti, že mu na vás záleží. Ale to, že někdo tak snadno na vás pozná, že jste se zrovna ocitli v této roli neznamená, že je stejně tak snadné z této role vystoupit.

Jak si vytváříme roli oběti?

Ano, nejdřív je důležité vědět, že si tuto roli opravdu vytváříme sami a přijmout tuto skutečnost. Nebo se alespoň začít zamýšlet nad tímto tvrzením bez okamžitého odmítnutí této možnosti. Obvykle totiž máme pocit (pokud se s touto rolí ztotožňujeme), že za naše problémy může někdo jiný nebo že se proti nám spiknul celý svět, aby nám náš život znepříjemňoval. Vytváření této role pochopitelně není z naší strany záměrné a vědomé. Tuto roli totiž začínáme tvořit způsobem jakým o sobě přemýšlíme. Typickými myšlenkami jsou například:

  1. Nejsem dost (dobrá, šikovná, chytrá, krásná atd.).
  2. Nic se mi v životě nedaří, nemám štěstí (vztahy, finance, podnikání atd.) Obvykle stačí jeden nebo 2 neúspěchy a najednou máme pocit, že nám nic nevychází.
  3. Nejsem důležitá/ý (často se jedná o ženy nevnímající své potřeby, které dávají přednost uspokojování potřeb jiných – pozor, na tom není nic špatného, ale pokud už se nedokážete ani na okamžik věnovat sama sobě a svým vlastním potřebám, tak to rozhodně není v pořádku). Netvrdím, že tento pocit nemůžou mít i muži, ale u žen jej vnímám častěji, protože holky jsou vedeny častěji k tomu, aby ostatním pomáhaly.

Pokud dlouhodobě věnujete svou pozornost tomuto druhu myšlenek, tak po čase zcela jistě nastane doba, kdy se s nimi začnete víc a víc ztotožňovat. Čím víc se s těmito tvrzeními ztotožňujete, tím tento druh vibrace/energie roste a časem se začne váš život opravdu vytvářet podle vašeho přesvědčení a to značí, že se život bude snažit, aby vám vaše tvrzení potvrdil a vám se opravdu nebude nic dařit a budete si stále víc připadat nedůležitá a nedostatečná.

Když tato energie doroste do určité velikosti, tak vás začne ovládat. Vytvoříte si v podstatě něco jako bytost, řekněme temnou entitu/démona, který bude chtít víc takové energie, jakou jste jej krmila předtím a bude ve vás vyvolávat pocity, díky kterým budete znovu a znovu vytvářet podobné energie, aby mohla tato bytost růst. Můžete to poznat tak, že budete na vše reagovat velice silně emočně. Vaše emoce budou mnohem intenzivnější než jste zvyklá/ý, protože budou propojeny s bytostí, kterou jste vytvořila. Jedná se o jakýsi začarovaný kruh, kdy vás bude váš démonek pošťuchovat k emocím, které zná a pak se nimi nakrmí a bude chvilku spokojen. Tyto emoce mohou být vnímány i fyzicky jako pocity úzkosti, bolesti hlavy, bolesti zad, mravenčení po těle, tlak na hrudi a pod.)

Proč je tak těžké poznat, že jsem v roli oběti?

Každý z nás má určité spouštěče, které nás mohou snadno do role oběti tzv. hodit a málokdy je poznáme hned a častokrát je nemusíme poznat vůbec. Proto je pro ostatní tak snadné je vidět i když my ani netušíme, co se děje. Oni se totiž na naše problémy dívají zvenčí, kdežto mi v nich vězíme jako Artex v bažinách smutku (film Nekonečný příběh). Proto pokud vidíte někoho, kdo se nachází v této roli, tak buďte k němu prosím ohleduplní. I pro zkušeného člověka, který už o práci s energií ví docela hodně, může být někdy těžké si uvědomit, že zabředl opět do bažiny a znovu se plácá v roli oběti jakoby to bylo poprvé.

Jak poznáte, že je někdo v roli oběti?

Možná potkáváte ve svém životě lidi, kteří mluví neustále o svých nemocech, problémech, starostech. Třeba to dělají celé roky a máte pocit, že je to i baví. Je to právě tím, že se s touto svou vnitřní obětí ztotožnili natolik, že už to ani nevnímají. Tato energie se zformovala do podoby egoity, která se stala součástí jejich Ega, jejich já. A když s tímto svým já žijí třeba celé roky je velmi těžké nechat tuto svoji část odejít. Je totiž vytvořena tímto člověkem, člověk je stvořitelem této energie a je jeho součástí.

Pokud chci z role vystoupit, co mám dělat?

  1. Důležité je již uvědomění, že jste si tuto energii vytvořil/a a že ovlivňuje váš život. Přijmout zodpovědnost.
  2. Odpustit si, že jste si celé týdny, měsíce, roky vytvářela v životě podmínky, které vás činili nešťastnou/nešťastným.
  3. Nechat tuto bytost jít. Nechat jí jít z vašeho energetického pole. Můžete jí poděkovat, že jste se díky ní naučili důležitou životní lekci a poslat jí do světla.
  4. Nyní se můžete začít soustředit na svou 3 čakru, která se nachází nad pupíkem (je to místo, kde se nachází zdroj vaší energie) a na místo v centru hrudníku – 4. čakru, kde se nachází vaše vnitřní slunce nebo centrum bezpodmínečné lásky, které dokáže vaší energii pročistit a naplnit jí opět láskou a světlem).

Poznámka: Tato meditace může být hodně únavná, takže si jí naplánujte na čas, kdy máte možnost dostatečně si odpočinout, případně si i pospat několik hodin.

Pak už si můžete zase užívat vaší zcela jedinečné energie.

Doplňující informace od Petra: Toto je velmi široké téma, které se určitě nedá vysvětlit v tak limitujícím formátu jakým je článek na blogu. Je to jen základní nastínění problému, protože k celkovému pochopení je nutné porozumět tomu, jaké entity jako lidé vytváříme, jak jednotlivé druhy entit fungují, jak se transformují, rozšiřují, překračují hranice, co značí vyřešení entity, a spoustu jiných témat. Něco z toho vysvětluji v lekci o strachu dostupné na našich stránkách přes hlavní menu. Strach je nejprimitivnější a nejběžnější temnou entitou co vytváříme, proto jsem tuto lekci dal k dispozici jako první a za symbolickou cenu. Složitější entity budu vysvětlovat v rámci komplexního kurzu o praktickém přístupu k duchovní transformaci, který snad budu organizovat koncem roku 2024.

Když je člověk v roli oběti dlouho, což bývá velice časté, tak sebou vytvářené entitě dává dost energie na to, aby nezůstala jen jako přerostlá ovládající egoita, ale rozšíří se taky do hlubších oblastí lidského Já – a vytvoří i podvědomou entitu, nebo dokonce i strukturu – a tyto druhy entit již sám člověk vyřeší jenom když se bude umět dostat v meditaci i takhle hluboko, do mistrovských oblastí. Proto doporučuji meditovat, meditovat, meditovat, jinak než cvikem se prostě mistrem nestanete, a do té doby se budete snažit vyřešit jen “odrazy na vodní hladině”. Ne že by se vám to tímto způsobem povedlo dokonale – tím, že jste vyřešili “jen” projekci podvědomé entity do vědomí, vyřešíte symptomy v oblasti vědomí, ale ne to, co způsobuje “odraz”. A ten se po čase znovu objeví. Většinou z důvodu, že roli oběti dáte znovu pozornost, a posílíte entitu. Ta vyřešením symptomů nemizí. Ale dá Vám alespoň možnost “odraz” vyřešit znovu, a znovu cítit zlepšení – a taky se stát lepším v meditační praxi, sebeovládání, kontrole myšlenek, atd.

Autor: chrysalis
Zdroj: chrysalis.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě