Hummus je výživný, zkuste náš recept

datum 25. 5. 2023
autor a zdroj obrázku: ©olenayeromenkophotos na webu Canva.com

Cizrna je zvláštní druh hrachu pěstovaný v arabských zemích. Je velice výživná a chutná po oříšcích. Chutná skvěle samotná, ale nejspíš ji většina z vás zná díky této fenomenální pomazánce zvané Hummus.

Pravidelné užívání luštěnin je důležité nejen pro osoby stravující se vegetariánsky. Luštěniny obsahují spoustu bílkovin, draslíku a dalších minerálů, vlákniny, železa a mají málo tuku. Cizrna mezi nimi vyniká právě díky oblíbené pomazánce hummus.

I když název Hummus na první dojem nezní zrovna moc chutně, ale o to více vás překvapí příjemná chuť.

Příprava zabere cca 10 minut. K tomu připočítejte ještě čas na vaření a namáčení cizrny.

Budete potřebovat:

Odpoledne či večer, den před přípravou cizrnové pomazánky, si namočíme cizrnu.

Druhý den vodu slijeme, cizrnu propláchneme a dáme do čisté vody na cca 60 minut vařit. Ke konci vaření cizrny si začneme připravat další suroviny na hummus.

Cibuli oloupeme a nakrájíme klidně na větší kousky. Poté ji na oleji do sklovata orestujeme. V této fázi přidáme sůl a česnek. Necháme suroviny spojit a přidáme větší špetku římského kmínu.

Do připravené mixovací nádoby vsypeme uvařenou cizrnu ( doporučuji si nechat stranou hrnek vody z vaření cizrny ), orestovanou cibuli s česnekem, přidáme Tahini, šťávu z citronu a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou kaši.

V této chvíli se Vám možná bude hodit odložená voda, kterou můžete použít na případné upravení konzistence.

Hummus by se měl podobat hustější kaši

Až budete spokojení s konzistencí, dochuťte případně Umeoctem. Pozor! Jeho chuť je slaná, tak raději méně než více.

Hummus servírujeme politý olivovým olejem, posypaný semínky sezamu a lístkem čerstvé bazalky či koriandru.

TIP: Zkuste Hummus nabídnout svým hostům jako dip doplněný kousky zeleniny místo vidliček. Můžete jej rozdělit do malých misek a každou ochutit jiným kořením. Výborná kombinace je s chilli. A slavnostněji můžete Hummus servírovat na plátcích vařené červené řepy. Zemitost řepy se úžasně propojí s oříškovou chutí cizrny.

Za celý tým Energie života Vám přeje dobrou chuť Lucie

Autor: www.energiezivota.com
Zdroj: www.energiezivota.com

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě