Další pokus prolomit tabu

datum 6. 10. 2023
autor a zdroj obrázku: ©Maximusnd, Getty Images na webu Canva.com

Tak, moji milí, a dáme si další kolo intenzivní energie. Co tu na dnešek máme? Hned několik důležitých věcí, které samozřejmě se navzájem propojují. Plus dosedají do nativního horoskopu každého z nás. Takže postupně, ať máme čas (společně i každý za sebe) dovodit výsledné kombinace. Lilith(0°04' Panny) bezpečně prošla pasovou kontrolou a toho času už se rozhlíží ve svém novém působišti. Historka? Včera asi tak dvě minuty poté, co překročila hraniční čáru, vedu Sofinku do gymnastiky. Z budky, kde dosud seděla nevrlá paní vrátná důchodového věku, jejímž jediným projevem byl hlasitý pokřik ve chvíli, kdy někdo vstoupil na schodiště v botách, dnes vyskotačila asi pětačtyřicetiletá, velmi dobře udržovaná, třpytivě oděná dorostenka a jala se rovnat spontánně poskakující pětileté holčičky v hale do útvarů podle fiktivních čar, které pomyslně nakreslila na zemi vestibulu tak, aby zajistila plynulý průchod z hlavního vchodu do šaten, ze šaten na záchod a do cvičebních sálů. OMG! To bude ještě hustý, s Lilith a touhle inovací!

OK, jdeme dál. Od Lilith je to jen krůček k Plutu, ti dva mají leccos společného. Pluto (27°54' R Kozoroha), toho času retrográdní a ještě pořád v Kozorohu, zastavuje před chystaným obratem do přímého směru. Otočka je naplánována na středu 11. října 2023 v časných ranních hodinách. Přestože do dne D (hodiny H, minuty M – Lilith v Panně už ordinuje, ale pořád je to Pluto!) zbývá ještě celý týden, Pluto už nepostoupí ani o jedinou úhlovou minutu hlouběji do znamení Kozoroha. Můžeme o něm tedy začít uvažovat jako o stacionárním a podívat se na to, co to znamená.

Pluto je vytrvalec, nikam nespěchá, retrograditu si vychutná nadoraz a vydrží v ní běžně pět až šest měsíců, každý rok. Letošní retro fáze trvá už od začátku května (27°54' Kozoroha - 0°22' Vodnáře, tedy v obráceném pořadí, ale nějak mi to přijde jako srozumitelnější zápis). Během téhle doby si Pluto sahá do nejspodnějších vrstev naší existence a pomalu, soustředěně, intenzivně a důkladně drtí nefunkční mocenské a obranné mechanismy našeho ega, s jejichž pomocí se snažíme vzbudit zdání kontroly nad svým životem, udržet své strachy a stíny pod zámkem, oddělit temnotu od světla a působit jako že máme ramena přes celý záda jako opravdoví frajeři.

V bodě obratu planeta nevyužívá svou energii k pohybu vpřed (či vzad), ale nějak ji zužitkovat potřebuje. Logicky? Napere ji do nás po vertikále. Takže omrkneme, kde leží 27°54' Kozoroha v našem nativu a zkusíme se zamyslet nad tím, co je v těchto a nadcházejících zhruba 14 dnech (7 stacionárních do obratu, 7 stacionárních po něm) jinak. Jaká témata se vynořují, do jakých situací se dostáváme, kde cítíme mimořádnou naléhavost? Nalezením společného jmenovatele těchto událostí pohlédneme do tváře svému vlastnímu Plutu. Samozřejmě, že ti, jichž se tranzitní Pluto dotýká intimně, kontaktem osobní planety v nativu, hledat nemusí. Informaci mají k dispozici v syrové podobě trvale a rozhodně nehrozí, že by si nevzpomněli. A transformace běží naplno.

O Plutu v Kozorohu se bavíme už celou věčnost, od roku 2008. Celá jeho anabáze tímto znamením má v obecné rovině jediný úkol: totální proměnu základních struktur společnosti, transformaci opěrného systému, na němž stojí (nejen) naše kultura, naše civilizace. O grand finále Pluta na posledních stupních Kozoroha jsme už také mluvili. Kozorohové zůstávají v naději, čas jejich definitivního vyvázání z procesu přerodu se blíží. Nicméně, díky své rychlosti (čti: pomalosti), každoroční dlouhé retrograditě a opakovaným návratům přes hraniční čáru mezi Kozorohem a Vodnářem dojde k úplnému a trvalému opuštění Kozoroha ve prospěch (?!) Vodnáře až v listopadu 2024. Ne, není to překlep. 2024. Pluto se ještě jednou stihne obrátit na patě a prověřit, že svou práci odvedl dobře.

V tomto kontextu žijeme právě teď v období, o němž se možná jednou bude psát v učebnicích dějepisu jako o vrcholné fázi rozpadu světa v jeho dosavadní podobě a zrození světa nového. Že to zní příšerně dramaticky? No jo, umělecká licence, doufám, že v mezích normy. Čímž naprosto nechci shazovat plutonské působení, opravdu ne. Jen podotýkám, že plutonských fází konců a začátků zažilo lidstvo už nekonečnou řadu a s odstupem času vypadá tahle zkušenost skoro pokaždé jako plynulý (na rozdíl od zvratů uranských) proces s logickým vyústěním a novými možnostmi pro život.

Pozoruhodným momentem plutonské stacionarity je také ještě pořád poměrně přesný dvojitý kvadrát Pluta(27°54' R Kozoroha)k ose lunárních uzlů(střední pozice na 25°34' R Berana/Vah). Jejich vzájemná vazba není přesná, ale úhlová vůle 2°20' se naprosto v pohodě vejde do standardně nastaveného orbisu pro kvadrát. Tady se navíc nebavíme o přelétavé energii lehké váhy typu Luna versus Merkur nebo tak něco. Řeč je o planetě smrti a znovuzrození v klinči ke karmickému ukazateli na kompasu osudu. Však víte, nechci se opakovat, psala jsem o tom do omrzení celé léto. A protože tahle páka zabírá z hloubky a pozvolna, vynořuje se nenápadně, onoho 4. srpna 2023, kdy kvadratura dosáhla technicky přesného zákrytu, nemuselo být vcelku vidět nic až tak nápadného. Čas utíká, tlak trvá, energie plyne a změna probíhá. Mohli bychom říct, že čekáme na katalyzátor? Ano. A párkrát už o páku štrejchnul. Jenže to byla Luna ve svém pravidelném měsíčním intervalu. Luna situaci nasvítí, možná zahlédneme cosi přikrčeného tam v koutě, ale už je pryč a jede se dál. Chce to zřejmě něco razantnějšího. Co Slunce? To by šlo, ale Slunce se téhle vypjaté konstelace dotklo kritickým aspektem naposledy na samém konci Raka, kolem 22. července, vzpomínáte? Tedy v onom tenzním týdnu před kulminací dvojkvadrátu.

Takže? Co takhle Mars? A máme to! Mars! Mars(24°42' Vah) je přece ztělesněním agresivní úderné síly. Katalyzátor par excellence. A navíc se právě teď ve Vahách (oslabené postavení) bezlimitně blíží do konjunkce s jižním lunárním uzlem (střední pozice na 25°34' R Vah). K přesné konjunkci dojde zítra. Jak si ji představit? Třeba jako ostrý řez otevírající dutinu plnou hnisu s jednoznačným záměrem vyčistit prostor a odstranit z našeho života to, čemu uhýbáme, co nechceme vidět a co nás ničí. Bolí to, ale jde o katarzi. A znovu podotýkám – jsou ti, kdo drží skalpel v ruce, ti, do nichž skalpel řeže, i ti, kdo přihlížejí nebo historku znají pouze z doslechu. Každopádně, kontaktem Marsu s osou uzlů se současně aktivuje polevující kvadrát osy uzlů k Plutu, sám o sobě pak Mars v několika následujících dnech (maximum 8.-9.10.2023) rozehraje hru na přetlačovanou se stacionárním, pevně zapikolovaným Plutem. O tom potom, uvidíme, kam nás události povedou.

Prozatím můžeme sledovat své vlastní niterné pocity i události nečekaně vyhřezlé ve vnějším prostoru. Bude jich spousta. Stačí prolítnout dnešní titulky v novinách a energie nadcházejících dní je zcela hmatatelná. A to ještě nestojíme na značce. Všechno se skládá. Pluto si razí svou cestu. Osa uzlů ukazuje směr. Bojovat proti nim může jen blázen. Pluto neprohrává, osa uzlů navigaci nepřepočítává. Pokud nejsme s jejich rozhodnutím srozuměni, jsme to my, kdo se bude muset proměnit. 

P.S. Pokud potřebujeme světýlko v plutonských tmách, budiž nám lucernou Venuše s Juno – dvě dámy nedávno otřesené kvadrátem Uranu, jež se právě teď vztahují k ose uzlů dvojicí harmonických aspektů, trigonem a sextilem. Ty nám pomohou udržet rovnováhu.

Zdroj: astropsychologie

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě