Boj za konec klecí se posouvá do další fáze

datum 10. 7. 2024
autor a zdroj obrázku: ©mabordeaux, Getty Images na webu canva.com

Dobrý den,

věřím, že si užíváte začátek léta a prázdnin. Dnes bych chtěla krátce shrnout, co můžeme čekat v ochraně hospodářských zvířat po evropských volbách.

Ve stručnosti: Politická frakce Zelených/Evropské svobodné aliance, která tradičně bojuje za ochranu zvířat a životního prostředí, bohužel mírně oslabila a mírně posílily konzervativní, pravicové strany podporující intenzivní zemědělství. Budeme muset hledat více nových spojenců i jinde, ale žádný zásadní převrat v Europarlamentu se naštěstí nekoná.

A jak dopadly volby u nás? Co se týče našeho průzkumu Evropa pro zvířata, ukázalo se, že z jednadvaceti zvolených českých europoslanců a europoslankyň máme od sedmi z nich několik závazků k ochraně zvířat. A co je nejlepší: všech sedm se shoduje, že klece je potřeba zakázat.

PODÍVEJTE SE NA VÝSLEDKY VOLEB

Kdo bude v Europarlamentu chránit zvířata?

Markéta Gregorová (Piráti), Luděk Niedermayer (TOP09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se dokonce přihlásili ke všem sedmi závazkům, a stali se tak nejnadějnějšími zastánci zvířat na dalších pět let.

Zbylé zvolené europoslance a europoslankyně, kteří se k našim požadavkům ještě nevyjádřili, jsme znovu oslovili a doufáme, že závazků nejen k podpoře konce doby klecové ještě přibyde.

Zákaz klecí i nadále zůstává naší prioritou. Nová podoba Evropské komise se ustanoví do konce roku a hned se bude muset vypořádávat s naší žalobou. Ve svém minulém složení totiž nesplnila slib, že zakáže klecové chovy zvířat.

Úžasné je, že nám v uplynulých dnech podali pomocnou ruku naši přátelé z dalších významných evropských organizací na ochranu zvířat, které soud požádaly, zda by mohly naši žalobu oficiálně podpořit.

V Bruselu připomínáme novým europoslancům a europoslankyním, že Evropa stále čeká na slíbený zákaz klecí.

Teď je na čase přivítat nově zvolené europoslance a europoslankyně, až se vydají do Bruselu. Na desítkách míst jsme tam nechali vyvěsit billboardy připomínající, že:

• evropská veřejnost jednotně žádá konec doby klecové;

• zákaz klecí se stal otázkou demokracie;

• a především: sliby se mají plnit.

Stejná poselství šíříme na sociálních sítích. Prosím sdílejte naše příspěvky, případně vytvořte vlastní posty, kde označte evropské instituce (na síti X @EU_Commission @Europarl_EN @EUCouncil a na Facebooku @europeanparliament @EuropeanCommission) a připomeňte jim: „Respektujte demokracii, zakažte klece.“ Nezapomeňte na hashtagy #EndtheCageAge a #KonecDobyKlecové.

SDÍLET

TWEET

Po parlamentních prázdninách máme v plánu nové politiky přivítat důkladněji a obeznámit je s našimi společnými požadavky na ochranu zvířat.

Děkuji Vám, že stále stojíte při nás a při zvířatech, a přeji Vám krásný letní čas.

Se srdečným pozdravem

Romana Šonková
Vedoucí CIWF Česko

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě