Astro náhled na květen 2024

datum 2. 5. 2024
autor a zdroj náhledového obrázku: Jitka Saniová vytvořeno pomocí AI

Do 20.5. 2024 prochází Slunce zemským znamením Býka, který zaměřuje naši pozornost na naše smysly, na fyzické tělo, na přírodu, na materiální zajištění a na výživu. Znamením Býka do 26.5. prochází Jupiter – od 9. do 13.5. je Jupiter v konjunkci se stálicí Algol, která aktivuje sílu a energii až do extrému - Jupiter symbolizuje růst, proto v tomto období mohou zesílit problémy, s nimiž se potýkáme (finance, výživa, přírodní zdroje, majetek – Jupiter a Algol jsou ve znamení Býka) kteří . Jupiter je svou podstatou pozitivní a dobrotivá planeta – a tím, že případně některé probléme zesílí, tím se snaží nás vést k jejich nápravě a řešení. Při řešení problémů vždy podává pomocnou ruku. do 23.5. je v Býku Venuše, která tomuto znamení vládne, proto je velice silná a vede nás potřebě stabilizovat partnerské vztahy, vede nás k vnímání krásy - 1.5. Venuše vytváří dynamickou a napěťovou kvadraturu s Plutem a my bychom si měli dát pozor na citovou manipulaci, a citové vydírání. Krásný a podpůrný aspekt vytváří Venuše 23.5., kdy se v konjunkci spojuje s Jupiterem. Skrze Býka stále prochází Uran, který se nás snaží vést k pozitivním změnám. Je však třeba si uvědomit, že ne vše nové co se nabízí je podpůrné. Uranská energie je v silném rozporu s Býkem a změna za každou cenu není vždy dobrá. Znamení Býka koresponduje s financemi, výživou , zdravím a s přírodou. Geneticky upravované rostliny, umělé složky v potravinách, "moderní" výživový trend konzumace hmyzu, snaha zrušit hotovost atd. jsou změny, které nám škodí. Schopnost rozlišit co je pozitivní a co negativní změna je nejen v měsíci květnu velice důležitá. Schopnost rozlišovat a uvažovat je doména planety Merkur, který 15.5. vstupuje do zemského, pragmatického a racionálního znamení Býka.

26.5. vstupuje Jupiter na jeden rok do vzdušného znamení Blíženců. Vládce Blíženců je Merkur - náš způsob vnímání, schopnost rozlišování je nyní tedy velice důležitý a bude určovat, jakým způsobem se náš život na osobní i společenské rovině bude vyvíjet. Znamení Blíženců koresponduje s obdobím 14ti až 21 let. Což je období v němž se z dospívajícího stává dospělý člověk. Období, v němž jsou mladí lidé velice citliví a snadno ovlivnitelní, jsou důvěřiví a snadno podlehnou jakékoliv manipulaci. Nyní bude na mladé jedince vyvíjen ještě větší nátlak ohledně toho co si mají myslet a jak mají myslet, protože oni jsou samozřejmě naší budoucností. Nyní je nesmírně důležité, aby si vyvinuli schopnost rozlišovat a prověřovat informace které jsou jim podávány jako "fakt". Problémovou stránkou Blíženců je to, že rádi "zůstávají na povrchu" a neradi se zabývají "temnou" či stínovou složkou své osobnosti. Nyní je velice důležité, aby pronikali do hlubin – tedy do podstaty a příčiny. Týká se to samozřejmě nejen mladých, ale nás všech. Jupiter v Blížencích otevírá oblast komunikace, cestování, studií. Blíženci jsou chytří a zvídaví, proto si v tomto roce můžeme rozšířit duševní obzory. Nyní jsou důležité vztahy s druhými lidmi a krátké cesty. Jupiter v Blížencích shromažďujete informace tak, aby z nich utkal srozumitelný celek, shromažďuje zna­losti, aby vše pochopil a "kreslí" kruh, aby našel jeho střed. Během tohoto roku můžeme získat přirozenou cestou mnoho kontaktů, které nám mohou posloužit a mnohé zprostředkovat . V tomto roce nám pocit smysluplnosti a štěstí přinese duševní rozvoj, studium, shromažďování všech možných informací, duševní pružnost, komunikace s druhými, sociální kontakty a krátké cesty 9.10. se obrací do retrográdního chodu – v tuto dobu Jupiter více přeje "vnitřním cestám" než těm vnějším. Jupiter v Blížencích přináší velkou podporu samozřejmě Blížencům a také dalším dvěma vzdušným znamením - Vahám a Vodnářům a do určité míry i Lvům a Beranům (tato znamení se nacházejí v harmonickém sextilu vůči znamení Blíženců) 23.5. vytváří Jupiter harmonický sextil s Neptunem ve znamení Ryb – tento aspekt přeje duchovnímu vývoji a rozvoji tvůrčích aspektů osobnosti. Jupiter v Blížencích často setrvává "na povrchu", kdežto Neptun v Rybách ho vede do hlubin, do hlubšího pochopení všech věcí a souvislostí. 

Celý měsíc prochází Mars ohnivým znamením Berana. Mars je vládcem Berana, proto je nyní velice silný. Mars je archetypem Bojovníka, je to ryze mužský princip - nyní se zesiluje touha prosadit své záměry, začínat nové projekty, bojovat ze to, co považuje správné, soutěživost. To jak princip Marse v Beranu budeme zvládat záleží na tom, jak máme zpracovanou mužskou stránku osobnosti, agresivitu, schopnost se prosadit a důvěru ve vlastní sílu. Pokud jsme nejistí, nerozhodní budeme vnímat energii Marse v Beranu je silný nátlak na to, abychom se konečně postavili sami za sebe a začali si věřit. Když toto budeme odmítat můžeme tuto složku své osobnosti promítat do svého okolí a budeme se setkávat s lidmi, kteří nás chtějí potlačit, či nám poroučet. Pokud nepřijímáme svou agresivitu , případně ji neovládáme tak se budeme dostávat do konfliktních situací. Mars v Beranu zesiluje touhu něco podniknout, posunout se, zesiluje naši vášeň. V Beranu se projevuje to nejlepší i to nehorší z touhy po sebeuplatnění Marta. Má obrovskou, ale neovladatelnou zásobu syrové energie, která potřebuje ventil, a co je důležitější- usměrnění 3.5. je Mars v harmonickém sextilu s Plutem ve Vodnáři : nyní máme sílu a energii zvládnout cokoliv, 18.5. se Mars v konjunkci spojuje se Severním lunárním uzlem (tzv. Dračí hlavou) - Severní uzel symbolizuje náš vývoj, to. co máme rozvinout, abychom se posunuli vpřed- Mars symbolizuje odvahu, přímost, schopnost se prosadit, nezávislost, rozhodnost. 29.5. je Mars v konjunkci s Chironem - na povrch vědomí se dostávají bloky a zranění v oblasti mužské stránky osobnosti, v oblasti sebeprosazení, odvahy - to vše nyní můžeme léčit .

8.5. v 5h21 nastává Novoluní v zemském znamení Býka. Slunce a Luna se nacházejí na 18°Býka a jsou ve volnější konjunkci s Uranem v Býku. Na 25°Býka, se nachází i Jupiter-stejně jako Selena a na 11°Býka je Venuše. Nov vytváří harmonický sextil se Saturnem v Rybách Býk je znamení, které nás propojuje se světem našich smyslů, je to požitkář, který si umí vychutnat všechna potěšení, potřebuje materiální a citovou stabilitu. Nyní máme zaměřit pozornost své tělo, uspokojit jeho potřeby, dobře ho živit a pečovat o ně. Můžeme se zbavit všech nezdravých návyků. Novoluní v Býku nás "povzbuzuje" k tomu, abychom relaxovali, radovali se ze života a milovali. Venuše-vládce Býka je "doma" a je tedy velice silná, proto bychom jejího vlivu měli využít a věnovat pozornost krásným věcem, které nám život přináší, lásce a tvořivosti. V astrologickém domě, do kterého Nov spadá (tam kde máme znamení Býka) můžeme nastartovat něco nového Pro Býka je důležitá jistota –tuto jistotu často čerpá materiálního zajištění, z pevných emocionálních vazeb a z ustálených návyků. Přítomnost Urana ve znamení Býka do těchto navyklých jistot a ustálených zvyků přináší změny. Úkolem Urana není rozmetat nám vše, na co jsme zvyklí-ale zbavuje nás těch zvyků, návyků a jistot, které se již přežily či které již pro nás nejsou podporující a zdravé. Také nás "učí", že skutečný pocit jistoty nám nepřináší nic "zvenku", ale pouze to, co máme "uvnitř" sebe sama – nyní se máme neučit spoléhat na své schopnosti, Když rozvíjíme své talenty a schopnosti, jsme úspěšní ve své profesi a proudí k nám materiální hojnost. Když věnujeme pozornost svému tělu, vnímáme jeho potřeby a staráme se o ně, jsme zdraví, když otevřeme své srdce a dáme druhým najevo svou lásku a péči, naše vztahy rozkvétají

15.5. vstupuje Merkur do zemského znamení Býka, kde symbolizuje zdravý lidský rozum. Vyjadřuje se jednoduše a informace předává uvolněně, plynule, bez vytváření bloků. Informace předává co nejnázorněji a nejlogičtěji. Je praktický a pragmatický. Má zájem o umění, rozumí financím a materiálnímu světu. Rozhoduje se pomaleji a když už se rozhodne nechce měnit názory. Ideje jež vyznává jsou hluboce zakořeněné. K naučení se nových věcí potřebuje svůj vlastní čas – učí se pomaleji. Rád se učí postupně -systematicky a krok za krokem. Je svou podstatou stoik. Je velmi důkladný a stálý je obdařen praktickou inteligencí. 

20.5. vstupuje Slunce do vzdušného znamení Blíženců a otevírá téma duševního rozvoje, komunikace, přijímání a předávání informací a krátkých cest.

23.5. v 15h52 nastává úplněk ve znamení Střelce. Slunce a Luna jsou v harmonických a podpůrných vazbách na Pluto ve Vodnáři. V okamžiku úplňku se Venuše, která stojí na konci Býka v konjunkci s Jupiterem – a obě planety jsou ve volnější konjunkci se Selenou a také jsou v harmonickém sextilu s Neptunem v Rybách Úplněk ve Střelci nás podporuje v našem duševním i duchovním rozvoji, ponouká nás k tomu abychom rozšířili své obzory a nebáli se vydat vpřed, otevřít novou životní cestu či etapu. Střelec je optimistické znamení, které potřebuje velký svobodný prostor a miluje cestování. Důležitá je pro něj i životní filosofie či víra. Harmonický aspekt od Pluta nás podporuje v oblasti duchovního i duševního rozvoje, v oblasti studia i v realizaci dalekých cest V okamžiku úplňku se Venuše (planeta lásky, krásy, tvořivosti a hodnot) nachází v podpůrných vazbách od Jupitera, Seleny i Neptuna. Oblasti lásky , vztahů , tvůrčí a umělecké činnosti i oblast obchodu (Venuše se nachází na konci znamení Býka) jsou podporovány. 

Podpůrné a krásné dny jsou 18. 5. (Venuše konjunkce Jupiter, Slunce konjunkce Uran) a úplňkový 23.5. kdy je Venuše v konjunkci s Jupiterem a Jupiter v sextilu s Neptunem. Náročné dny jsou 1.5. (Venuše kvadratura Pluto -nátlak a manipulace), 17.5. ( Merkur kvadratura Pluto)mentální nátlak a manipulace). Vášeň a bojovnost (také agresivita) Marse v Beranu se nejintenzivněji projeví okolo 18. až 20.5, kdy se dostává do konjunkce se Severním lunárním uzlem. Nejpříjemnější bude poslední květnová dekáda.

Autor: Věra Šourková
Zdroj: astrologie-a-numerologie

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě