Vánoční hostina: Jak nakoupené jídlo nevyhodit a efektivně využít?

datum 29. 12. 2021
Zdroj: Pixabay.com

Praha, 13. prosince 2021: Zvládnout nákup v předvánočním shonu je jen první krok. Co pak se vším tím jídlem v taškách, aby se nezkazilo? Domácnosti v Evropské unii mají na svědomí 53 % všeho vyhozeného jídla. V Česku podle Mendelovy univerzity[1] doma vyhodíme v přepočtu na osobu za rok téměř 34 kg jídla, které by se ještě dalo sníst. Plýtvání jídlem má významný negativní vliv na životní prostředí a koneckonců jde i o vyhozené peníze. Abychom jej omezili, stačí se řídit základními pravidly. Iniciativa Zachraň jídlo se v nových videonávodech věnuje tématům skladování a zpracování nejrůznějších surovin a také správnému nakládání s ovocem, jehož spotřeba před Vánoci stoupá. Chce v nich ukázat, jak lze jednoduše předcházet plýtvání a ušetřit tím nejen peníze, ale i planetu.

Spíž versus lednice

“Jednou z nejčastějších příčin, proč se kuchyňské koše plní jídlem, je špatné skladování. Právě nesprávné skladování jednak významně snižuje kvalitu potraviny a současně zkracuje její životnost,” říká Petra Čížková ze Zachraň jídlo. Jak tomu zabránit? Rozdělte si nákup na to, co patří do lednice a co ne. Potraviny v ledničce je pak nutné správně rozdělit do poliček a boxů. U zbytku nákupu stačí vědět, co může zůstat na kuchyňské lince a co je lepší schovat do temné spíže.

Do nejvyšších pater lednice, kde je nejtepleji, dejte máslo a otevřené skleničky či konzervy. Do středu patří mléčné výrobky jako jogurty či sýry a také vejce. Spodní poličky jsou ideální k uchování masa. Pokud si přinesete čerstvé maso balené v papíru, přendejte ho do uzavíratelné krabičky, aby déle vydrželo. Nezapomeňte, lednici je nutné pravidelně čistit a kontrolovat teplotu kolem 4 °C. Podrobnosti najdete ve videu o lednici.

A co spíž? Z dalšího videa se dozvíte, že na tmavé, suché a chladnější místo patří brambory (ideálně v prodyšném pytli), cibule a česnek. V temnu by měla být také mouka uzavřená v těsnící nádobě. Do uzavřených dóz patří i káva, čaj a koření, díky tomu nevyčichnou. Na pečivo je ideální chlebník, který můžete mít i na lince - chléb do něj dejte v utěrce, rohlíky v sáčku.

Ovoci to v míse sluší, ne každé tam ale patří

Vybrané druhy ovoce dáváme k zelenině do spodního šuplíku lednice. Patří mezi ně bobuloviny (borůvky, maliny či rybíz) a peckoviny (broskve či blumy). Pokud už jde o opravdu hodně zralé kousky, můžeme přidat i jablka a hrušky. Do lednice dáváme také veškeré nakrojené kousky.

Naopak pokojová teplota vyhovuje exotickým druhům, a hlavně avokádům a rajčatům, které mnohdy mylně skladujeme v chladu, kde přichází o chuť a aroma. V jedné ovocné míse můžeme mít například avokádo, ananas, citrusy, přidat můžeme i zmíněná rajčata. Odděleně se pak vyplatí skladovat banány a jablka, ty při zrání vypouští ethylen a tím urychlují dozrávání ovoce v okolí.

Pozor na avokádové ruce

Lékaři po světě tak začali označovat řezné rány na dlani, které si lidé způsobí při zpracování avokáda. Nejen exotické plody jako avokádo často neumíme bezpečně a efektivně loupat, krájet a vypeckovat. Stačí přitom znát pár fíglů, kterým se organizace Zachraň jídlo věnuje ve třetím videu. Dozvíte se, jak bez nervů vypeckovat třešně, jak se popasovat s peckou v mangu nebo že nejlepší způsob, jak oloupat zázvor, je místo nože lžičkou.

Jedlý dárek, vděčný dárek

Domácí vaječňák, pralinky nebo zavařeniny - to jsou stále častější pozornosti, kterými lidé obdarovávají kolegy v práci, přátele i rodinu. Doma dělané jedlé dárky potěší už jen proto, kolik času a energie do nich investujete. Není ale potřeba dělat speciální nákup, chutné a levné jedlé dárky se dají udělat i z toho, co máme během svátku běžně doma. Je to tedy jeden z dalších způsobů, jak zachránit nakoupené jídlo. Zkusit můžete například kandovanou citrusovou kůru, domácí bylinkovou sůl a na zahřátí třeba infuzovanou vodku. Postup najdete v posledním videu.

Spíž, tentokrát z papíru

Tomu, jak předcházet plýtvání v průběhu celého roku, zužitkovat všechny zásoby a mít přehled o sezónnosti lokálních produktů, se Zachraň jídlo věnuje v Papírové spižírně, na které pracovalo s českým papírnictvím papelote. Jedná se o multifunkčního pomocníka pro vaření beze zbytku. “Slouží jako sešit, do kterého si ukládáme vlastní vědomosti ohledně vaření a skladování potravin. V mnoha rodinách chybí takovýto ucelený rádce, který shromažďuje užitečné a praktické tipy, přitom by mohl napomoci snížit plýtvání jídlem v domácnostech,” vysvětluje Michaela Číhalíková ze Zachraň jídlo, která se podílela na tvorbě obsahu.

Video o skladování v lednici: https://www.youtube.com/watch?v=LezRKLRFLgE

Video o skladování ve spíži: https://www.youtube.com/watch?v=hyYqWt51Y0I

Video o krájení ovoce: https://www.youtube.com/watch?v=BLmjSgl9z6Q

Video o jedlých dárcích: https://www.youtube.com/watch?v=XYDDIq1XDKg

Papírová spižírna: https://shop.papelote.cz/p/papirova-spizirna/

Zachraň jídlo vydalo v roce 2019 také kuchařku s těmito a podobnými tipy a recepty, díky kterým české domácnosti omezí plýtvání na minimum: https://shop.zachranjidlo.cz

Kontakt:
Petra Čížková

PR Zachraň jídlo

+420 725 075 119
[email protected]


[1] https://zachranjidlo.cz/11574/data-plytvani-jidlem-cr/

Zdroj: Tisková zpráva

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě
FB ico