Zdroj: kytkykjidlu.cz

Jak nejlépe děti přivést k praktickému životu a začlenit znalosti do praxe? Použijte při vzdělávání to, co znají. Věděli jste, jak užitečné může být jídlo při výuce? Ale ne, ne jen pro budoucí kuchaře a vedoucí gastro podniků. Úplně pro každého. Podívejte, kolik vědění se dá získat z červené řepy a ještě si uvařte něco moc dobrého. Informace je třeba zažít.

Doba čtení 3 min.

Cesty k sobě


Září patří dětem. Nové boty, penály, mikiny i sady pastelek… ale děti se těší, ačkoliv to obvykle neříkají nahlas, na nové vědění.

Jaká je nejzajímavější školní pomůcka pro rozvíjení znalostí, obrazotvornosti i manuální zručnosti? Přece taková, která je nejjednodušší, nejběžnější, nejsnáze dostupná a bezpečná. Nejlepší vyučovací pomůckou je jídlo.  Na potravinových surovinách se dají demonstrovat fyzikální úkazy, dějiny, gramatika nebo se dají kreslit. Levným a dostupným materiálem brzkého podzimu je červená řepa.

Tato zelenina obsahuje betanin. Je to jediné rostlinné barvivo, které se v lidském těle prakticky nerozkládá.

Pozorování rychlosti metabolismu červené řepy se dá použít v biologii člověka či při matematice. *

Rodokmen rostliny ukazuje kulturně kulinární historii Evropy. Zatímco laténský svět dával a dává přednost nadzemním částem rostliny – listům – druhu mangold  (Beta vulgaris var. cicla), slovanský a germánský svět preferuje podzemní část – kořen – červené řepy (Beta vulgaris var. vulgaris).

Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin o řepě s nadsázkou říká, že je tak univerzální, že by se dala použít i při výuce katechismu. „Tahle nafialovělá bulva  například dokazuje, že ,Mnozí první budou poslední a poslední budou první.ʼ (Matouš 19,30). Žádná jiná potravina si v posledním čtvrt století tak výrazně nevylepšila svou kulinární prestiž. Z opovrhované přílohy školních jídelen se stala v doprovodu kozího sýra hýčkanou primadonou fine diningových restaurací .“

Listy se svou skvěle vykreslenou žilnatinou pomohou při botanice.

Šťáva z řepy se dá použít pro malování akvarelů. Z bulev se dají vyřezávat tiskátka pro nejmenší.

Řepa je známá z básně Františka Hrubína a také má velmi pravidelné skloňování stejně jako kodifikovaný vzor žena.

Betanin je veden v seznamu potravinových aditiv pod číslem E 162.

Červenou řepu při výuce může použít každý kreativní učitel. Každý kreativní učitel si může najít svojí oblíbenou kuchyňskou surovinu pro svůj předmět.

* Spočítejte a ověřte v praxi

Délka tenkého střeva je 5 m.  Červená řepa se tráví v žaludku 3,7 hodin. Červená řepa se tráví v tenkém střevě 4,5 hodiny.

Jakou rychlostí postupuje řepa tenkým střevem?

Za kolik minut se řepa dostane z úst do tlustého střeva, kde čeká, až ji tělo vykaká?

Výpočet experimentálně ověřte pozorováním a zapište do protokolu.

Zadání mohou učitelé počtů nebo matematiky nastavit podle dosažené početní /matematické gramotnosti žáků.

Recept:

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a bršlicí

Pro 4 osoby

2 řepy

100 g čerstvého kozího sýra

Svazeček bršlice kozí nohy

4 lžíce balzamikového octa

4 lžíce olivového oleje

Sůl, pepř

Postup:

Bulvy řepy dobře omyjeme a zabalíme do alobalu „na cibuličku“.

Upečeme do měkka v troubě rozehřáté na 180 oC. Pečení trvá podle stáří a velikosti řepy 30 minut až hodinu.

Alobal rozbalíme a řepu necháme vychladnout.

Bulvy oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Pokud jsou bulvy menší, můžeme plátky krájet škrabkou na brambory.

Bršlici kozí nohu omyjeme a nasekáme nadrobno.

Čerstvý kozí sýr rozmícháme se solí a naplníme do cukrářského zdobítka.

Plátky řepy rozložíme na talíř, pokapeme balzamikovým octem, osolíme a posypeme sekanou bršlicí. Ze zdobítka  přidáme hvězdičky kozího sýra.

Pokapeme olivovým olejem, opepříme a ihned podáváme.

Autorka: Jana Vlková

Zdroj:www.kytkykjidlu.cz


Není v našich silách ručit za všechny obsahy videí, názory a jednání jednotlivců.
Přejeme vám všem mnoho lásky v této transformační době.


Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat a velmi nás mrzí, že se mnoho vašich chtěných plateb neuskutečnilo vzhledem k potížím funkčnosti platební brány. GoPay muselo přijmout nové podmínky bank, kdy spolkům neumožní on-line platby kartou. Prosíme o znovu zaslání/zasílání vašich příspěvků, prozatím přes klasický bankovní převod:

Pro platby v ČR: 107-7380440287/0100 s uvedením slova „Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí: IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287, BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX

Snažíme se pro vás najít jiné zjednodušující služby pro vaše platby. Děkujeme za pochopení i za podporu.

S láskou Cesty k sobě