Jak nejlépe děti přivést k praktickému životu a začlenit znalosti do praxe? Použijte při vzdělávání to, co znají. Věděli jste, jak užitečné může být jídlo při výuce? Ale ne, ne jen pro budoucí kuchaře a vedoucí gastro podniků. Úplně pro každého. Podívejte, kolik vědění se dá získat z červené řepy a ještě si uvařte něco moc dobrého. Informace je třeba zažít.
Doba čtení 3 min.
Cesty k sobě
Září patří dětem. Nové boty, penály, mikiny i sady pastelek… ale děti se těší, ačkoliv to obvykle neříkají nahlas, na nové vědění.
Jaká je nejzajímavější školní pomůcka pro rozvíjení znalostí, obrazotvornosti i manuální zručnosti? Přece taková, která je nejjednodušší, nejběžnější, nejsnáze dostupná a bezpečná. Nejlepší vyučovací pomůckou je jídlo. Na potravinových surovinách se dají demonstrovat fyzikální úkazy, dějiny, gramatika nebo se dají kreslit. Levným a dostupným materiálem brzkého podzimu je červená řepa.
Tato zelenina obsahuje betanin. Je to jediné rostlinné barvivo, které se v lidském těle prakticky nerozkládá.
Pozorování rychlosti metabolismu červené řepy se dá použít v biologii člověka či při matematice. *
Rodokmen rostliny ukazuje kulturně kulinární historii Evropy. Zatímco laténský svět dával a dává přednost nadzemním částem rostliny – listům – druhu mangold (Beta vulgaris var. cicla), slovanský a germánský svět preferuje podzemní část – kořen – červené řepy (Beta vulgaris var. vulgaris).
Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin o řepě s nadsázkou říká, že je tak univerzální, že by se dala použít i při výuce katechismu. „Tahle nafialovělá bulva například dokazuje, že ,Mnozí první budou poslední a poslední budou první.ʼ (Matouš 19,30). Žádná jiná potravina si v posledním čtvrt století tak výrazně nevylepšila svou kulinární prestiž. Z opovrhované přílohy školních jídelen se stala v doprovodu kozího sýra hýčkanou primadonou fine diningových restaurací .“
Listy se svou skvěle vykreslenou žilnatinou pomohou při botanice.
Šťáva z řepy se dá použít pro malování akvarelů. Z bulev se dají vyřezávat tiskátka pro nejmenší.
Řepa je známá z básně Františka Hrubína a také má velmi pravidelné skloňování stejně jako kodifikovaný vzor žena.
Betanin je veden v seznamu potravinových aditiv pod číslem E 162.
Červenou řepu při výuce může použít každý kreativní učitel. Každý kreativní učitel si může najít svojí oblíbenou kuchyňskou surovinu pro svůj předmět.
* Spočítejte a ověřte v praxi
Délka tenkého střeva je 5 m. Červená řepa se tráví v žaludku 3,7 hodin. Červená řepa se tráví v tenkém střevě 4,5 hodiny.
Jakou rychlostí postupuje řepa tenkým střevem?
Za kolik minut se řepa dostane z úst do tlustého střeva, kde čeká, až ji tělo vykaká?
Výpočet experimentálně ověřte pozorováním a zapište do protokolu.
Zadání mohou učitelé počtů nebo matematiky nastavit podle dosažené početní /matematické gramotnosti žáků.
Recept:
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a bršlicí
Pro 4 osoby
2 řepy
100 g čerstvého kozího sýra
Svazeček bršlice kozí nohy
4 lžíce balzamikového octa
4 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř
Postup:
Bulvy řepy dobře omyjeme a zabalíme do alobalu „na cibuličku“.
Upečeme do měkka v troubě rozehřáté na 180 oC. Pečení trvá podle stáří a velikosti řepy 30 minut až hodinu.
Alobal rozbalíme a řepu necháme vychladnout.
Bulvy oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Pokud jsou bulvy menší, můžeme plátky krájet škrabkou na brambory.
Bršlici kozí nohu omyjeme a nasekáme nadrobno.
Čerstvý kozí sýr rozmícháme se solí a naplníme do cukrářského zdobítka.
Plátky řepy rozložíme na talíř, pokapeme balzamikovým octem, osolíme a posypeme sekanou bršlicí. Ze zdobítka přidáme hvězdičky kozího sýra.
Pokapeme olivovým olejem, opepříme a ihned podáváme.
Autorka: Jana Vlková
Zdroj:www.kytkykjidlu.cz
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika