Plané rostliny na talíři jsou nejlepší medicína nejen pro tělo, ale překvapivě i pro duši zdeptanou karanténou. Jak je používat, respektive ordinovat?

datum 8. 4. 2020
ZDroj: Pixabay.com

Plané rostliny je třeba vnímat jako doplněk talíře, nikoliv jako hlavní kuchyňskou ingredienci. Více než u jiné zeleniny u nich hraje roli, jakým způsobem jsou před konzumací upravovány. Mohou se vařit, restovat, krájet do salátů, ale také jen tak ochutnávat rovnou z louky.

„Naše babičky žvýkaly místo brufenu sedm sedmikrásek denně a místo febicholu si ordinovaly stonky pampelišek.“ říká Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin, kterou karanténa přinutila zkoumat i ozdravné účinky planých bylin.

Pokud se mladé výhonky jen tak uždibují a žvýkají při potulkách přírodou, mohou přinést nesporné benefity i naší rozkolísané psychice. Samotný proces žvýkání přesměrovává pozornost z přetíženého mozku jinam.  

Obraz sedláka, kovboje nebo bosonohé dívky se stéblem v ústech je symbolem klidu a pohody.“ dodává Jana Vlková

Žvýkání čehokoliv je v lidském těle od pravěku zakódováno jako pozitivní stav, a proto uklidňuje. Pokud se člověk zastaví a bude zkoušet co mu chutná, může svému organismu výrazně pomoci. 

S velkým zjednodušením existují tři hlavní chuťové preference: 

1) lidé milující česneky, což je nejen ten medvědí, jehož hlavní sezona je v plném proudu,  

2) vyznavači brukvovitých, z nichž můžeme jmenovat např. česnáček lékařský, barborku obecnou, 

3) konzumenti složnokvětých, jejichž sezonu zahajují výše zmíněné rostliny pampeliška a sedmikráska. 

Recept na pampeliškový salát s vejcem a se špekem 

Pro 4 osoby

400 g pampeliškových listů
200 g dobrého, prorostlého, tučného uzeného masa nebo špeku
4 lžíce balzamikového octa
sůl a pepř
4 vejce
100 – 200 ml 8% octa na vaření vajec 

Postup

Pampeliškové listy dobře omyjte a nakrájejte napříč na plátky nebo užší nudličky. Používejte raději části listů „od země“. Konce bývají více hořké. 

Uzené maso nakrájejte na kostičky a orestujte na rozpálené pánvi.

Přidejte ocet, nalijte na pampelišky a zamíchejte, aby se marináda dostala ke každému kousku. Osolte a opepřete.

Uveďte do varu asi 1 litr vody, osolte, přidejte ocet. Vajíčko vždy rozklepněte do šálku a pomalu pusťte do vroucí vody. Vařte 5 minut. Vylovte pěnovačkou, dejte na salát a ihned podávejte.

Tipy a triky

Pampelišky zůstávají, ale ostatní se dá nahradit různě. Vejce mohou být vařená na tvrdo a nakrájená na plátky nebo kostičky, čímž se eventuálně umoří velikonoční zásoby. Špek zastoupí krutonky z bílého i tmavého chleba osmažené na oleji.   

Recept je z knihy Pampelišky k jídlu. Kredit fotografie

Foto Aleksandra Chytra, Foodstyling Milena Volfová, Dekorstyling Denisa Bartošová 

Foto hires zde: https://we.tl/t-qxlntFUakc

 

Kontakt:
Jana Vlková
www.facebook.com/kytkykjidlu
www.kytkykjidlu.cz 
insta: @kytkykjidlu
tel.: +420 777 655 910
email: [email protected]

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě
FB ico