Které 2 minerály jsou klíčové pro zásadité prostředí našeho organismu? Zásadotvornost vzniká celou řadou faktorů. Jak ji nejlépe ovlivnit a mít zdravá střeva i dobrou náladu?
Doba čtení 1,5 min.
Cesty k sobě
Vápník a hořčík, to jsou klíčové minerální látky pro naší tělesnou rovnováhu. Jejich deficit nebolí, ale dopad na organizmus může být významný.
Dle celé řady výzkumů se ukazuje fatální nedostatek minerálů a stopových prvků v potravinách vlivem nižší kvality půdy a vyšší užívání zemědělské chemie.
Zdroj: Celostnimedicina.cz
Vápník už dávnou není minerál pro kosti a hořčík ani v nejmenším není jen pomocník na svalové křeče. Naopak jsou tyto 2 minerály klíčové zásadotvorné minerály.
Zásadotvornost není pouze o pH krve a už vůbec ne pouze o zásadovosti moči. Metabolizmus našich buněk, každý pokrm a jeho trávení, ale i zhoršené dýchání a pocity „nedodechnutí se“ jsou cestou do překyselení organizmu.
Úplným vyřazením průmyslově zpracovaných potravin ve prospěch zeleniny a dechových cvičení, tak není problém vybalancovat pH rovnováhu našeho organizmu.
Druhou možnou cestou je užívání vápníku a hořčíku formou potravinových suplementů. Vhodné je přidání vitamínu B6 (pyridoxin), který zvyšuje vstřebávání hořčíku z naší trávicí soustavy.
Myslíme-li to s pH rovnováhou vážně, měli bychom k užívanému vápníku a hořčíku zvážit i přidání zásadotvorných bylin. Patrně každému vyvstanou na mysl zelené potraviny, tedy chlorella, spirulina, nebo mladý ječmen.
Nemusíme ale hledat jen mezi exkluzivními zelenými potravinami. Stejně dobře nám mohou posloužit pro podporu naši pH rovnováhy naše byliny, jako je například kopřiva, či kořen pampelišky.
Pokud chceme jít do úplných důsledků stran maximálního účinku na naší pH minerální rovnováhu, tak nás budou zajímat poslední výzkumy střev, a především prospěšných střevních bakterií – náš střevní mikrobiom.
Náš střevní mikrobiom je samozřejmě otázkou ukázkové stravy. Nicméně pokud i Vy čas od času ve střevě hřešíte, tak je dle vědců ideálním řešením pravidelně našim střevům podávat nepostradatelné střevní bakterie – probiotika.
Dříve kralovaly výzkumům prospěšné kmeny: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus termophilus, nicméně v posledních 2 letech se ukázal jako nová probiotická vycházející hvězda kmen Bacillus Coagulans (též nazýván Lactobacillus Sporogenes).
Lactobacillus Sporogenes užívali už starověcí Řekové a Římané v podobě fermentovaných potravin.
Klíčovou výhodou tohoto kmene je jeho prokázaná odolnost před žaludeční kyselinou, což je klíčová vlastnost pro správné fungování jakéhokoliv probiotika.
Vápník a hořčík jsou nezbytné minerály. Kombinace s bylinami, nebo ještě silnějšími bylinné extrakty perfektně minerálům v pH rovnováze sekundují.
Přidání probiotické složky celý pH účinek ještě násobí, protože zvyšuje správné fungování střev a tedy i vstřebávání všech živin.
Zdroj: www.celostnimedicina.cz
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika