V přírodě začínají rašit první lístky a vše se teprve začíná pomalu probouzet. Víte ale, že některé léčivé a jedlé houby nečekají na teplo a dají se sbírat i v chladných měsících roku? V zimě i na jaře trávíme hodně času na vycházkách do lesa. Nikdy netušíme, co najdeme, ale obvykle se nevracíme s prázdnou. Ať už sníh je nebo ne, nosíváme domů úrodu hub. Houby můžete najít i na vlastní zahrádce, na sídlišti nebo v městském parku, dokonce si je sami můžete vypěstovat. Vyzkoušejte jarní houbaření s námi.
Na začátku jara většinou sbíráme dřevní houby. Jejich sběr je poměrně bezpečný, přesto doporučuji každý nález pečlivě porovnat s odbornou literaturou, fotografiemi na odborných webech nebo konzultovat s mykologickou poradnou, která funguje i on-line. Postupem času získáte při sběru zkušenost i sebedůvěru. Při hledání dřevních hub musíte mít oči všude: dají se nalézt na kmenech živých i mrtvých stromů, na hromadách klád, mohou vyrůstat z pařezů i z větviček přímo na zemi.
Dřevní houby nesmírně prospívají našemu zdraví, podporují naši imunitu a dodávají nám přírodní minerály a vitamíny, hlavně tolik potřebný vitamín D. Můžeme z nich vyrábět pro léčebné účely tinktury, sirupy, výluhy nebo je usušené podrtíme na prášek. Já osobně je nejraději využívám čerstvé v kuchyni nebo sušené.
Nejznámější a nejběžnější je hlíva ústřičná. Pokud známe hlívu jen z obchodu, může nás překvapit, že ta přírodní bývá mnohem tmavší a pevnější. Najdeme ji od podzimu až do března v listnatých lesích, na březích řek a dalších vlhčích místech. Trsy této houby mohou být někdy obrovské, můj největší nález vážil 1 600 g. Hlíva se dá konzumovat i syrová, prý tak činili v lesích i partyzáni. Právě v syrovém stavu totiž zůstanou zachovány betaglukany, které jsou důležité pro naši imunitu. Hlívu tedy můžeme bez obav přidat do salátu, vynikající je v podobě steaku, řízku, v guláši nebo v „dršťkové“ polévce. Hlíva patří mezi nejléčivější houby, působí proti virovým, bakteriálním a jiným infekcím, má protirakovinné působení, tonizuje, omlazuje a pomáhá alergikům.
Jidášovo ucho je lidový název pro boltcovitku bezovou. Až tuto houbičku jednou najdete, pochopíte, proč se jí říká ucho. Má totiž tvar i konzistenci lidského ucha. Neroste jen na bezech, ale najdete ji na kmenech a větvích listnatých stromů i keřů. Výhodou je, že se dá sbírat celý rok a usušená nám vydrží i několik let. Možná jste ji ochutnali v čínských jídlech, kam se přidává pod názvem černá houba. Boltcovitka má široké léčebné působení, posiluje naši imunitu, působí antibioticky a protizánětlivě, upravuje hladinu cholesterolu a srdeční činnost.
Penízovka sametonohá se dá docela dobře určit i podle názvu. Její klouboučky mají opravdu velikost penízků a nožky starších exemplářů jsou sametově hnědé. Houbička je výrazně oranžově zbarvená a její trsy se dají sbírat po celou zimu až do jara. Roste vždy ze dřeva, a to z pařezů a kmenů listnatých stromů. Možná nevíte, že penízovka se pod názvem enoki pěstuje a prodává po celém světě. Sbíráme kloboučky, které se hodí ke všem kuchyňským úpravám. Penízovka podobně jako předchozí houby pomáhá k posílení odolnosti našeho organismu, má protirakovinné účinky, a dokonce léčí nespavost.
Čirůvka májovka je chutná a voňavá jarní houba, kterou mám spojenou s dětstvím. Mívala ji ráda moje prababička, která si ji tenkrát kupovala na trhu. Májovka nepatří mezi dřevní houby - dá se najít na slunečných loukách, v křovinách a ve světlých lesích. Hlavní období sběru je v máji, ale za příznivého počasí se dá najít už v dubnu, jen co se trochu oteplí. Při sběru májovky je nutná obezřetnost kvůli možné záměně s vláknicí začervenalou. Májovka má také léčivé účinky – prospívá diabetikům tím, že snižuje hladinu cukru v krvi.
Přátelé, přeji vám hodně energie z jarního sluníčka a z probouzející se přírody.
Radka Svatošová
Trsy hlívy rozdělíme na menší části. Hlíva se hodně speče, takže ji nedělíme na jednotlivé plodnice. Hlívu pečlivě opláchneme a očistíme. Houby vložíme na rozpálenou pánev na trochu oleje a přikryjeme na chvíli pokličkou. Houba změkne a a získá tvar steaku. Steak opečeme z obou stran, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Vyndáme jej z pánve, potřeme z obou stran barbecue omáčkou a necháme zapéct v troubě. Steak můžeme podávat s bramborami pečenými v troubě a se zeleninovou přílohou.
Houby najemno pokrájíme, vložíme do šroubovací sklenice a zalijeme vodkou, slivovicí nebo jiným bílým alkoholem min. padesátiprocentním i silnějším. Sklenici necháme 5 týdnů i více stát na teplém temnějším místě a obsah pravidelně protřepáváme. Přecedíme a uchováváme ve tmě. Dávkování tinktury je cca 20 kapek 3x denně podle naší tělesné hmotnosti.
Májovky pokrájíme na menší kousky a povaříme je ve vývaru. Vývar zahustíme domácím strouháním z 1 vejce a z mouky připraveném na hrubším struhadle. Dochutíme polévkovým kořením či čerstvými bylinkami.
Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz.
Autor: Mgr. Radka Svatošová
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika