Játra jsou takovou naší malou chemickou továrnou, která jede na tři směny. Ustavičně, ve dne, v noci. Neúnavně a obětavě, každou plynoucí vteřinu. Vždy si na to vzpomeňme, až budeme hladoví přešlapovat u okýnka fastfoodu, užívat nadlimit růžových prášků proti bolesti, zahánět žal alkoholem, neboť tyto neřesti ubírají játrům jejich životodárnou energii. Játra sice vládnou procesem regenerace, nicméně jakmile jednou přetáhneme onu pomyslnou strunu, kouzlo obnovy se pomalu rozplyne a bez jater, bez jater žít nelze.
K čemu všemu je potřebujeme?
Oněch funkcí, které játrům náleží, bude kolem pěti set. A to už je, panečku, pořádná nálož práce, že? To, že játrům dochází dech, poznáme většinou z krevního odběru, dobrým signálem bývá také bolest, která je vázána k pravému podžebří. Někoho může také svědit pokožka, která často chytá žlutavý nádech. Ten je výsledkem nahromaděného bilirubinu, žlučového barviva. Často pak zežloutnou především dlaně, špičky prstů či nehty. Výborným signálem je i barva stolice, která může být našedlá či bledá, někdy též krvavě zbarvená. A když se k tomu ještě přidává nevolnost, přetrvávající únava a nedostatek vitamínu D, je na čase játrům ulevit a pomoci.
Co mají naše játra ráda?
Opět podobně jako například u ledvin, půjde o barevnou mozaiku, kam pěkně zapadne vyvážená strava, pohyb, také na klid na duši, neboť játra jdou ruku v ruce s klidem a rozvahou.
1. Naše játra milují střídmost, uvážlivě tedy s tukem, uvážlivě též s masem. Jejich síla se probouzí s počínajícím jarem, během kterého již upouštíme od těžkých zimních pokrmů přeplněných oleji, ořechy, masem, prokvašenou zeleninou. Jaro, to jsou též první zelené bylinky, které játrům činí velmi dobře. Jarní jídelníček tedy naplňme býlím, ať už v podobě medvědího česneku, ptačince žabince, později též popencem břečťanolistým, který se z kraje jara rád prodírá půdou a v přírodě vytváří souvislé zelenofialové koberce. Své místo zde najde též smetanka lékařská, podobně jako i čekanka a kopřiva. Do jídelníčku vpusťme naklíčené zrno, rukolu, polníček, klidně i vodnici, bílou ředkev, dále též mrkev, brokolici, cibuli a česnek. Pouze však, nemáme-li lékařem předepsánu šetřící dietu. Zde je třeba počkat do odeznění potíží.
2. Listová zelenina zvyšuje hladinu potřebného glutathionu, který pomáhá játrům s detoxikací. Ve své podstatě hovoříme o malém peptidu, který chrání játra před účinky volných radikálů. Je obsažen v mase, ovoci, zelenině (především té, která obsahuje síru, tedy v brokolici, květáku, zelí, česneku, cibuli, kapustě či pórku), dále zde řadíme také pivovarské kvasnice a mnohé luštěniny. Hladinu glutathionu zvyšuje i pravidelné aerobní cvičení, které zároveň posiluje imunitní systém.
3. A pak tu máme vlákninu, v její rozpustné a nerozpustné formě, která rovněž napomáhá játrům detoxikovat, ulevuje také střevu, snižuje hladinu LDL cholesterolu, upravuje hladinu glykémie. Vlákniny bychom měli denně zkonzumovat alespoň 30 g a byť se nám toto množství může zdát nepředstavitelné, k jeho naplnění stačí sníst jednu porci luštěnin, dvě porce zeleninového salátu a jeden kus ovoce. Jejími výbornými zdroji bude též např. jablečný pektin, který lze zcela přirozeně přidat do ranní snídaňové kaše, ovesné vločky, pohanka, ořechy, semínka, případně též kakaové boby, psyllium a jemu podobné doplňky stravy.
4. Zajímavou potravinou bude i pohanka, která je doslova jaterní vzpruhou. Osobně si jí cením pro obsah cholinu, který regeneruje jaterní buňky oslabené léky, nemocí, případně též alkoholem. Cholin má dar odbourávat tuk, který se časem nahromadil v játrech a může zadělat na nebezpečnou steatózu.
Pokud jsme před chvílí hovořili o vláknině, pohanka jí ve 100 g ukrývá moc hezkých 12 g. Za další výhodu pokládám i fakt, že má nižší glykemický index, obsahuje zinek, měď, selen, hořčík a též v jejich květech najdeme zajímavé množství rutinu.
Oněch potravin, které naše játra milují, bychom našli ještě hezkou řádku, já bych se však nyní raději podívala na to, co našim játrům velmi škodí. Neboť se často jedná právě o potraviny, u kterých ani nepřemýšlíme, že by mohly odkrojit z koláče Zdraví.
Co játrům vadí?
Játra a emoce
Játra jsou rovněž lapačem vzteku, nenávisti, zloby, nízkých, podlých emocí. V mládí jsou měkká, lesklá a poddajná, postupem času však mohou tvrdnout, tučnět, nést stopy jizev a nevzhledných fleků. Zde je možné shledat propojení s člověkem, jeho ubírající se život, ztráta optimismu, zahořklost, to když v sobě akumuluje nízké emoce namísto toho, aby je zpracovával a pouštěl. Neboť játra, játra nás učí zbavovat se jedovatosti, vztek přeměnit na lásku, zažít příval energie. A tak se hýbejme, milujme a pracujme na sobě, protože onen posun kupředu, to je obrovská, veliká věc, která přidává na zdraví a žene červeň do tváří.
Přeji krásné, zdravím nabité jaro.
Náš tip: Přečtěte si článek Detox organismu, který vám odhalí, zda detoxikace jater opravdu funguje a které byliny podporují zdraví jater. Článek naleznete ZDE.
Zdroj: www.celostnimedicina.cz
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika