Zdroj: Pixabay.com

Těstíčko od Keltů, spojení pozemských radostí a světa mrtvých i ledové víno. To vše znamená bez černý, jehož květy jsou však bílé. A jak na ledové víno? Dozvíte se v článku. Zapřísáhlí abstinenti mohou z bezu udělat sirup nebo využít jeho ochrannou moc.

Doba čtení 2 min.

Cesty k sobě


Tisková zpráva                                                                                      27. května 2020

Červen patří kouzelným rostlinám. Mezi bylinami kraluje i jedna dřevina. Černý bez s bílými květy dokáže nakrmit, potěšit, vyléčit i čarovat.

Myslíte, že o bezu víte všechno? Nejtradičnější ze všech receptů na kosmatice pochází od Keltů, kteří připravovali těstíčko z piva. Obalované květy se smažily v sádle. To se pak schovávalo jako hojivá mast zejména na pohmožděniny či podvrtnutí. A kdo snědl kosmatic nejvíc, ten nejlépe skákal přes svatojánský oheň.

Sušené květy v zimě poslouží na výrobu čaje proti nachlazení. „Když se vydáte na sběr, tak vždy za slunného dne. Sbírejte jen taková květenství, na nichž bude ještě přibližně čtvrtina až třetina květů nerozvitých.“  Radí Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin.

Keře se nedají vysadit, vysemení se jen tam, kde samy chtějí, a proto se nemají kácet. Pro tuto vlastnost, je černý bez (Sambucus nigra) z pohledu etnobotaniky velmi významný. Spojuje pozemské radosti, jež představují bílé květy, se světem mrtvých. Díky tomu prý dokáže neutralizovat všechny negativní energie. Podle starogermánských legend je pak paní Holda (Frau Holle), sídlící v podzemí, vaří v kotli a přetváří v dobro.

Na stromy se věšely obvazy i oblečení nemocných, ke kořenům se vylévala voda po koupeli, nebo se tam zakopávaly ostříhané nehty.“ Říká Jana Vlková, která si občas ráda vykročí i do jiného oboru. „Zkusím zakopat pod svoji oblíbenou bezinku symbolický oděvní doplněk karantény a natrhám si pár květů na víno pro zdraví a radost ze života.“

Květy se dají používat na nejrůznější limonády a sirupy. Internet se recepty na tyto nápoje jen hemží. Románská část Evropy z květů připravuje aromatické víno, spíš než keltské kosmatice.

Bezinkové víno

Ledové víno

Recept je z knihy Kytky k jídlu.

Pro 6 osob

100 g květů bezu černého, po obrání z květenství
1 litr bílého vína

120 g cukru

1 dl jablečné pálenky

Z okolíků ostříhejte tuhé stopky, kazí aroma. Ponechejte jen květy s nejkratšími stopkami. Víno zahřejte jen tak, aby bylo vlažné, stačí i pokojová teplota. Rozhodně nevařte. Přidejte květy bezu a nechte 24 hodin odpočinout. Následně přeceďte, přisypte cukr, a když se rozpustí, dolijte pálenku.

Uchovávejte v chladnu a temnu. Podávejte jako aperitiv, nejlépe s ledovými koulemi, kostkami nebo jakýmikoli jinými tvary, na něž máte tvořítka. Květy nešetřete a nebojte se experimentovat. Některé květy mražením zhnědnou, tak příště použijte jiné

Foto Aleksandra Chytra, Foodstyling Milena Volfová, Dekorstyling Denisa Bartošová

Kontakt:

Jana Vlková

www.facebook.com/kytkykjidlu

www.kytkykjidlu.cz

insta: @kytkykjidlu

tel.: +420 777 655 910

email: kytkykjidlu@gmail.com


Není v našich silách ručit za všechny obsahy videí, názory a jednání jednotlivců.
Přejeme vám všem mnoho lásky v této transformační době.


Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat a velmi nás mrzí, že se mnoho vašich chtěných plateb neuskutečnilo vzhledem k potížím funkčnosti platební brány. GoPay muselo přijmout nové podmínky bank, kdy spolkům neumožní on-line platby kartou. Prosíme o znovu zaslání/zasílání vašich příspěvků, prozatím přes klasický bankovní převod:

Pro platby v ČR: 107-7380440287/0100 s uvedením slova „Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí: IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287, BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX

Snažíme se pro vás najít jiné zjednodušující služby pro vaše platby. Děkujeme za pochopení i za podporu.

S láskou Cesty k sobě